Lleida, Divendres 28 gener 2022

nota de premsa

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, que ha presidit la reunió, ha manifestat que “aquests fons ens han de servir per fer del turisme de la demarcació de Lleida un sector més sostenible i digitalitzat”

Primera reunió del Patronat de Turisme amb els Consells Comarcals i els responsables dels espais naturals del territori vinculats amb les 11 actuacions del projecte “Naturalment Lleida” que han rebut 3,5 milions d’euros del fons Next Generation

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha organitzat aquest matí una primera reunió de treball via telemàtica amb els representants dels consells comarcals de la demarcació de Lleida i els responsables de diferents espais naturals del territori vinculats amb el projecte “Naturalment Lleida”, que ha rebut 3,5 milions d’euros del Fons Next Generation. Les actuacions seleccionades en el projecte que va presentar el Patronat de Turisme, mitjançant la Diputació de Lleida, s’articulen en 4 grans eixos: transició verda i sostenible, transició energètica, transició digital i competitivitat territorial. La trobada d’aquest matí ha servit per explicar l’abast de les diferents actuacions que figuren en el projecte “Naturalment Lleida”, que disposen de l’aportació dels Fons Europeus, i les diferents fases en què s’executaran les 11 actuacions previstes durant les anualitats 2022, 2023 i 2024. La comunicació de l’adjudicació d’aquest fons als projectes presentats pel Patronat de Turisme es va donar a conèixer el 21 de desembre de 2021.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, que ha presidit la reunió, ha manifestat “que els Fons Next Generation ens han de servir per fer del turisme de la demarcació de Lleida un sector més sostenible i digitalitzat”. Pujol ha explicat que l’aprovació de les actuacions previstes en el projecte “Naturalment Lleida” representa l’esforç de l’estratègia seguida des del Patronat i el conjunt del territori, amb una aposta clara pels espais naturals com a gran actiu de la nostra demarcació i pel desenvolupament turístic sostenible com el requeriment necessari per crear un model que sigui capaç de generar riquesa respectant i preservant el territori. “El sector turístic és estratègic per a l’economia de les comarques lleidatanes i de manera molt especial per a les zones de muntanya, tant per la seva contribució directa a l’economia de la zona com també per l’impacte indirecte que té en altres sectors”, ha declarat. Pujol també ha dit que la pandèmia de la COVID-19 ha tingut una afectació clara i directa per al sector turístic de la demarcació de Lleida: “Malgrat els bons resultats obtinguts durant l’estiu com també durant el segon semestre d’enguany, el sector ha tancat per segon any consecutiu en el seu conjunt amb xifres per sota de les dades del 2019, si bé amb una important millora respecte al 2020”. I ha apuntat que aquests fons europeus són una oportunitat de futur per contribuir a tenir un sector més sostenible i a poder generar més valor afegit a la destinació de Lleida fruit de les diferents actuacions previstes. També ha avançat que properament els projectes que no han estat finançats aquesta vegada podran optar a noves convocatòries futures que vagin sortint.

A la reunió hi han participat representants dels consells comarcals de l’Alt Urgell, el Pallars Jussà, l’Urgell, la Cerdanya, les Garrigues, la Noguera,  el Segrià, el Solsonès, l’Alta Ribagorça, la Segarra, el Pla d’Urgell, el Pallars Sobirà i del Conselh Generau d’Aran, així com també els representants del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, del Parc Natural de l’Alt Pirineu, del Parc Natural del Cadí Moixeró i del Geoparc Mundial Unesco Conca de Tremp-Montsec.

11 actuacions en 4 eixos

Les actuacions seleccionades en el projecte “Naturalment Lleida” s’articulen en 4 grans eixos: transició verda i sostenible, transició energètica, transició digital i competitivitat territorial. Entre aquests eixos hi trobem un total d’onze actuacions.

En el primer eix, el de transició verda i sostenible, es recullen dues actuacions a les Vies Blaves del Cardener i una actuació a la Via Verda de la Noguera Baixa. A les Vies Verdes del Cardener es preveu la construcció d’un pont penjant a la C-26 a la zona de l’embassament de Sant Ponç i d’un aparcament a la zona d’oci de les Fonts del riu Cardener. Les actuacions vinculades a la Via Verda de la Noguera Baixa estan encaminades a convertir el territori al voltant del curs baix del riu Noguera Ribagorçana, situat entre les comarques de la Noguera i el Segrià, en una destinació turística sostenible vinculada a la pràctica del cicloturisme, el senderisme i la descoberta dels valors naturals de la zona amb diferents espais protegits i amb valors històrics com elements patrimonials.

El segon eix, destinat a la millora de l’eficiència energètica, preveu la creació d’infraestructura turística de recàrrega elèctrica tant per a vehicles a motor com per a bicicletes. En concret hi ha prevista la creació de 35 punts de recàrrega de vehicles elèctrics a diferents indrets del territori, 14 dels quals estaran situats a l’entorn dels espais naturals. També es prepara la creació d’una xarxa de recàrrega de bicicletes elèctriques a les rodalies dels espais naturals amb la instal·lació total de 85 punts de càrrega, mentre que altres 12 estaran situats en rutes cicloturístiques ja existents. També s’ha previst la creació d’una via blava destinada a senderistes i cicloturistes degudament senyalitzada i que seguirà el curs del riu Segre en un tram de 13,9 km.

El tercer eix, destinat a projectes de transició digital, planteja la creació d’una xarxa de 84 ecocomptadors repartits entre diferents espais naturals del territori i d’un espai web en format obert que permetrà conèixer de manera actualitzada la informació sobre la pressió turística que reben. També es preveuen actuacions destinades a millorar el procés de transició digital de tota la cadena de valor del producte turístic de la demarcació de Lleida amb un mínim de 50 empreses beneficiàries del projecte. Així mateix es prepara l’elaboració d’un vídeo que posi en valor la sostenibilitat del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i faci difusió dels seus valors naturals i culturals, a més de la seva compatibilitat com a atracció per a un turisme sostenible i responsable.

El quart eix, destinat a la competitivitat territorial, preveu d’una banda l’actualització del pla de senders del conjunt del territori amb la seva informació actualitzada pel que fa a durada, distància, desnivell, etc., alhora que es disposi a més d’una diagnosi de l’adaptació de la xarxa de senders per a l’accessibilitat universal. També es planteja la creació d’un gual per creuar la Noguera Pallaresa a meitat de camí entre Tremp i l’embassament de Terradets com a millora de la sostenibilitat. La darrera de les actuacions va encaminada a l’adequació de l’enllumenat públic dels 10 municipis d’influència del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, d’acord amb la nova protecció contra la contaminació lumínica E1.

En menor o major grau, totes les comarques de la demarcació de Lleida es veuen beneficiades pels 3,5 milions d’euros d’inversió associada al projecte, que sota el paraigua del desenvolupament turístic sostenible vol emprar els espais naturals com a palanca de la transformació sectorial i territorial.

S’adjunta un tall de veu de la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, i una captura de pantalla de la trobada amb els diferents representats de les entitats beneficiàries del Fons Next Generation amb la vicepresidenta.
Arxius adjunts
Tall de veu de Rosa Pujol
Àudios