Lleida, Dissabte 9 octubre 2021

nota de premsa

La gala de lliurament dels guardons dels Premis Vinari 2021, en què hi han participat 850 vins de 240 cellers diferents i ha emparat una de les dotze Denominacions d'Origen catalanes, va tenir lloc ahir a la nit a la Vilafranca del Penedès, retransmesa en directe pel Canal 33 de Televisió de Catalunya

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida se suma enguany als premis Vinari amb el lliurament del premi Ara Lleida a la millor tastadora de l’edició 2021

Els premis Vinari 2021 han distingit Purgatori 2017 de la D.O. Costers del Segre com el millor vi català de l’any.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida s’ha sumat enguany a les entitats col·laboradores dels Premis Vinari organitzats per la revista Vadevi i destinats a la difusió i la promoció dels vins catalans. La gala de tardor, que ha acollit la novena edició del lliurament dels guardons a les vuit categories de vins i també els premis especials, s’ha celebrat aquest divendres a la nit a l’Auditori de Vilafranca del Penedès en un acte que ha estat conduit per Màrius Serra i retransmès en directe per Televisió de Catalunya a través del Canal 33.

El Premi al millor vi català del 2021 ha recaigut  en un vi de la D.O. Costers del Segre: Purgatori 2017 de la Família Torres. El Celler Purgatori, també ha obtingut el guardó Vinari 2021 al Millor Negre de Guarda. Purgatori 2017 és un vi negre elaborat amb carinyena, garnatxa negra i syrah, fet amb raïm de la finca del Mas de l’Aranyó. Una parcel·la que es coneix com “la finca dels Desterrats”, perquè hi enviaven monjos de l’abadia de Montserrat a fer penitència amb la finalitat de treballar la terra i produir aliments. Avui, un dels vins que hi neixen ha destacat en la categoria de negres de guarda i li ha valgut el premi a millor de l’any. El Celler Purgatori es troba situat enmig del Parc Natural  dels Bessons, entre Castelldans i les Borges Blanques, a les Garrigues.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha lliurat el Premi Vinari Ara Lleida-Diputació de Lleida al/la millor Tastador/a, reconeixement que ha recaigut en Sílvia Culell Vilanova, periodista i sommelier, natural de Berga. El guardó, que ha estat lliurat pel cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre, distingeix la persona que ha atorgat les puntuacions més similars a la mitjana de la puntuació final entre la setantena de persones que han tastat a cegues i avaluat els prop de 850 vins que han participat en el concurs en l’edició d’aquest any 2021.

Els Premis Vinari són el final d'un llarg procés de selecció en què han participat 850 vins de 240 cellers diferents i estan emparats en una de les 12 Denominacions d'Origen catalanes. El concurs s'ha fet en dues fases de tast a cegues, en què han intervingut 80 tastadors professionals. A la gala hi han assistit els cellers que tenen algun vi finalista, però no saben si han estat premiats fins que s’anuncia en directe. Dels 154 vins guardonats, a la gala s’han lliurat els 12 Premis d'Or de cada categoria i els premis especials a la trajectòria professional en el món del vi, a la millor etiqueta, al millor celler, al millor projecte ecològic, al millor projecte enoturístic i al millor tastador/a d'entre tots els membres del jurat que han participat en els tastos.

Consolidar la demarcació com una de les zones vitivinícoles més prestigioses

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida col·labora enguany en aquesta edició del Premis Vinari dins del pla d’accions previstes amb la finalitat de seguir treballant per consolidar la demarcació de Lleida com una de les zones vitivinícoles més prestigioses de Catalunya, amb vins de gran qualitat. Agrupats sota el paraigua de la Denominació d’Origen Costers del Segre, els vins de Lleida formen una oferta global amb dos trets diferencials: la qualitat i la varietat. El territori aplega 7 subzones amb les seves característiques pròpies, amb una trentena de varietats de raïm blanc i negre i unes vinyes que van de la plana de Lleida als 900 o 1.000 metres de les finques del Pirineu i el Prepirineu. Les subzones que formen aquest mosaic geogràfic (Artesa de Segre, Garrigues, Pallars, Raimat, Segrià, Urgell i Valls del Riucorb) abasten 4.002 hectàrees de vinya i tenen 36 cellers inscrits, els quals produeixen anualment una mitjana de 20 milions de kg i elaboren més de 250 referències vinícoles.

La creació de la Ruta del Vi de Lleida palesa la importància que l’enoturisme ha anat adquirint a les comarques de Lleida. La iniciativa es configura com una associació destinada a estructurar i promocionar una experiència turística que convida a compaginar la visita als cellers i altres activitats de lleure i culturals amb degustacions gastronòmiques a diversos restaurants de Lleida i pernoctacions en allotjaments (hotels i cases rurals) de la demarcació situats dins de les diferents subzones de la denominació. Actualment disposa d'una vintena de cellers, a més d’una cinquantena de restaurants, allotjaments, enoteques, empreses de productes de la terra, empreses de dinamització enològica, centres culturals i oficines de turisme.

 

Premi Vinari Ara Lleida-Millor Tastadora.Foto @jordi Play-Vadevi
S’adjunta diferents fotografies de l’acte de lliurament del Premi Vinari Ara Lleida a la millor Tastadora, el lliurament del Premi al Millor Vi de l’Any al Purgatori 2017 de la D.O. Costers del Segre i una fotografia de grup dels premiats.