Lleida, Dijous 21 octubre 2021

nota de premsa

El consell d’administració del Patronat de Turisme ha aprovat posar el seu nom al premi especial del guardó en reconeixement a la seva figura professional i com una de les ànimes del jurat del Premi “Pica d’Estats” durant els 24 anys que n’ha format part

El premi especial del 32è Premi Turístic Internacional “Pica ‘Estats” portarà el nom del periodista Antonio Franco Estadella, que ha format part del jurat des de l’any 1997

El premi especial del 32è “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet portarà el nom d’Antonio Franco Estadella com un acte de reconeixement a la seva figura professional i pel seu compromís amb el certamen que anualment convoca el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. La proposta de posar el nom d’Antonio Franco al premi especial de la 32a edició del guardó s’ha aprovat en el darrer consell d’administració del Patronat de Turisme , celebrat el proppassat dilluns.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, que va presidir el consell d’administració, va manifestar que “des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ens sumem a les múltiples expressions de condol que s’han anat produint des de la seva mort  i volem agrair de forma pública i expressa el compromís que l’Antonio va mantenir sempre amb el Premi Pica d’Estats de Mitjans de Comunicació, lliurat anualment per la nostra institució als professionals de la informació i la comunicació que publiquen o emeten treballs periodístics sobre els atractius turístics del Pirineu i les Terres de Lleida”.

Antonio Franco Estadella (Barcelona, 17 de gener de 1947- Barcelona, 25 de setembre de 2021), periodista històric del nostre país amb una dilatada carrera professional, va morir el 25 de setembre passat. Va ser un dels degans del periodisme català, fundador i director del diari El Periódico, va engegar l’edició d’El País a Catalunya, entre d’altres responsabilitats en mitjans de comunicació, i va ser un dels redactors del Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya i un professional compromès amb l’actualitat, la informació veraç, el rigor i els valors ètics i humans.

També va ser una persona compromesa amb les Terres de Lleida i amb el Patronat de Turisme de la Diputació, mitjançant el Premi Periodístic “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet que anualment convoca el Patronat. Antonio Franco va ser una de les ànimes del jurat d’aquest prestigiós certamen des que va a entrar a formar-ne part l’any 1997 i fins al 2020  participant en totes  les reunions que va celebrar el jurat un cop l’any a la seu de la Diputació de Lleida per tal de valorar els treballs presentats a concurs.

La participació continuada i longeva en el jurat del Premi “Pica d’Estats” durant 24 anys és una mostra i resultat de l’estreta vinculació que Antonio Franco va mantenir amb les Terres de Lleida, territori que va veure néixer la seva mare i el seu avi (que va ser alcalde republicà de la ciutat de Lleida). El compromís, el talent i la implicació d’Antonio  Franco, juntament amb la resta de membres que formen el jurat, tots ells figures de primera línia del periodisme del nostre país, el Premi “Pica d’Estats” ha pogut assolir la seva consolidació i el prestigi acumulat amb el pas del temps.

Des del Patronat de Turisme es vol retre aquest reconeixement a la figura d’Antonio Franco Estadella amb el premi especial del guardó, sense oblidar en cap moment que la seva inigualable contribució s’emmarca en una carrera professional extraordinària i mereixedora de premis tan importants com el Ciutat de Barcelona (2004), el Luca de Tena (2000), l’Ortega y Gasset de periodisme (2008), el guardó Antonio Asensio (2007) o la Creu de Sant Jordi (2006).

El 32è Premi Turístic “Pica d’Estats”, que a hores d’ara es troba en la fase de recepció de treballs periodístics fins al 31 d’octubre, consta de 8 categories. Entre elles figura la del Premi especial Antonio Franco Estadella, dotat amb 10.000 euros al millor treball escollit pel jurat entre els 8 reportatges guanyadors en les diferents categories. D’aquesta manera, la 32a edició del guardó inclou un premi de 10.000 euros i altres set de 5.000 euros cadascun.

Les 8 categories del certamen són les següents: premsa escrita d’informació general, premsa especialitzada en viatges i turisme, ràdio, televisió, premsa internacional (al millor treball publicat o emès a l’estranger), reportatge fotogràfic, Internet (portals informatius multimèdia) i, finalment, un altre adreçat al millor treball dels mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida.

S’adjunta una fotografia d’Antonio Franco amb la resta dels membres del jurat i els representants de la corporació provincial en la reunió del 31è Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” celebrada el 8 de febrer de 2020 a la seu de la Diputació de Lleida i una altra de la mateixa jornada durant la deliberació dels premis a la Sala Viladrich on es va reunir el jurat.