Lleida, Dissabte 5 febrer 2022

nota de premsa

El Jurat ha remarcat la quantitat i varietat dels treballs presentats en aquesta edició del Premi Turístic Internacional Pica d’Estats de Premsa, Ràdio Televisió i Internet convocat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Un reportatge gràfic sobre els paisatges de tardor a les comarques de Lleida guanya el premi especial Antonio Franco del guardo premsa turística internacional “Pica d’Estats”

El romànic de la Vall de Boí, els atractius de la comarca de l’Urgell, el Parc Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la floració al Baix Segrià, la cultura de la Val d’Aran, el món de la bruixeria i els nous pobladors del Pirineu han estat també temes premiats en aquesta 32a edició

El reportatge d’Edgar Aldana Anton “La tardor s’acomiada/colors tardor”, corresponent a la categoria de Reportatge fotogràfic i publicat al suplement Lectura del diari Segre, ha obtingut el Premi Especial Antonio Franco del 32è Premi Turístic Internacional Pica d’Estats de Premsa, Ràdio Televisió i Internet, segons el veredicte que ha fet públic el Jurat del guardó, reunit aquest matí a la Diputació de Lleida. El premi de Premsa escrita d’informació general ha estat per a l’article “Los Pirineos atraen Nuevos pobladores en tiempos de Covid”, escrit per Rosa M. Bosch i publicat al suplement “Vivir Verano” de La Vanguardia. El premi de Premsa especialitzada en viatges i turisme ha estat per a “La Vall de Boí. Románico puro en el Pirineo”, un reportatge d’Elena del Amo Valero, amb fotografies de Lluís Davilla, publicat a la revista Viajar. El premi de Televisió ha estat per al reportatge “Les bruixes porten dol”, elaborat per Anna Solana Tomás i Pilar Granero Garrido i emès per RTVE Catalunya. El premi de Ràdio ha estat per al reportatge “Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Turismo de Altura”, un reportatge de José Lorenzo Díaz emès per la Cadena SER Jaén.

El premi de Premsa internacional ha estat per al reportatge “L’Urgell”, escrit per Marie Costa i publicat a la revista Cap Catalogne. El premi d’Internet ha estat per al vídeo “Superjardins” de Damià Chacón Albà, centrat en la floració dels fruiters del Baix Segre lleidatà. Finalment, el premi al millor treball dels Mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida ha estat per al programa ÈM CÒ QU’ÈM de Lleida TV, una sèrie d’espais en aranès emesos l’any 2021 sobre la idea del periodista Òscar Fernández

El certamen té una dotació econòmica global de 45.000 €, que es distribueix en un Premi Especial de 10.000 € al millor treball d’entre les 8 categories del guardó i 7 premis de 5.000 € per a cadascun dels guanyadors de les categories restants.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha afirmat que el Premi “Pica d’Estats” és un reflex perfecte del comportament turístic de les nostres comarques. Segons ha dit, “el certamen, com tot el sector turístic, va patir la sotragada de la COVID-19, però la convocatòria de l’any 2021 es va poder fer gràcies a la remuntada i a la capacitat de resiliència de l’empresariat i, no ho oblidem, a l’aposta dels turistes de proximitat, que van ajudar a superar les barreres que la pandèmia va aixecar”. Barreres que, segons el president, “van anar en perjudici del turisme internacional” i que en el cas del Premi s’han traduït en el descens del nombre de treballs internacionals presentats.

Talarn ha fet una afectuosa al·lusió a la figura d’Antoni Franco, “un referent del periodisme en democràcia i fidel membre del jurat durant 24 anys, i que va mostrar el seu compromís amb les Terres de Lleida, amb el Patronat i especialment amb aquest guardó”, i ha recordat que el Premi Especial d’aquesta edició porta precisament el nom d’Antonio Franco Estadella en reconeixement a la seva figura, tant pel vessant personal com pel professional i pels seus lligams amb el món del turisme lleidatà.

Per la seva banda, Rosa Pujol, vicepresidenta del Patronat de Turisme, ha subratllat que “aquests premis són un reconeixement a la feina d’uns grans professionals del periodisme, però, sobretot, són una clara evidència que tenim un territori riquíssim en atractius turístics de tot tipus”. Pujol ha afirmat també que la celebració d’aquesta 32a edició del guardó “representa una nova fita en l’esforç que estem fent tots plegats per recuperar la normalitat de l’activitat, després d’aquest període tan difícil que hem viscut i que l’any passat ens va obligar a no convocar el Premi”. Finalment, Pujol ha agraït la tasca del jurat i ha tingut també unes paraules de record per al desaparegut Antonio Franco.

El president del Jurat, Joan Maria Morros, ha remarcat la quantitat i varietat dels treballs presentats en aquesta edició i, en relació al reportatge gràfic que ha guanyat el Premi Especial Antonio Franco, ha destacat que conté “fotografies absolutament extraordinàries que aconsegueix transmetre l’explosió de colors de la natura durant la tardor i conviden a visitar aquests paratges”.

Els treballs guanyadors

El reportatge fotogràfic d’Edgar Aldana Anton “La tardor s’acomiada/colors de tardor”, publicat al suplement Lectura del diari Segre del 6 de desembre de 2020 i corresponent a la categoria de Reportatge fotogràfic, ha obtingut el Premi especial del jurat (dotat amb 10.000 €). El reportatge està composat per una vintena d’imatges panoràmiques i de detall de paisatges de la plana i del Pirineu de Lleida, posant el focus en la riquesa cromàtica dels boscos durant la tardor.

El premi de Premsa escrita d’informació general (dotat amb 5.000 €) ha estat per a l’article “Los Pirineos atraen Nuevos pobladores en tiempos de Covid”, escrit per Rosa M. Bosch i publicat el 15 d’agost de 2021 al suplement “Vivir Verano” de La Vanguardia. L’article se centra en els nous pobladors del Pirineu, persones procedents del món urbà que –moltes d’elles a partir de la pandèmia– han iniciat una nova vida i han obert nous negocis (majoritàriament relacionats amb el turisme) a diverses poblacions de les comarques lleidatanes de muntanya.

El premi de Premsa especialitzada en viatges i turisme (dotat amb 5.000 €) se l’ha endut “La Vall de Boí. Románico puro en el Pirineo”, un reportatge d’Elena del Amo Valero  amb fotografies de Luís Davilla publicat l’octubre del 2020 en el número 45 de la revista Viajar. El treball se centra en la història i les característiques dels temples romànics de la Vall de Boí, declarats Patrimoni de la UNESCO, amb referències al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, declarat Reserva i Destinació Starlight; a les falles del Pirineu, declarades també Patrimoni Immaterial de la Humanitat, al balneari de Caldes de Boí i a la gastronomia de la zona.

El premi de Televisió (dotat amb 5.000 €) ha recaigut en el reportatge “Les bruixes porten dol”, elaborat per Anna Solana Tomás i Pilar Granero Garrido i emès per RTVE Catalunya el 8 de març de 2020. El programa repassa una part de la historia de la bruixeria a les comarques de Lleida a través de les tradicions, del testimoni oral de veïns i d’experts en el tema i a través de paratges relacionats amb aquest món.

Ha guanyat el premi de Ràdio (dotat amb 5.000 €) “Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Turismo de Altura”, un reportatge de José Lorenzo Díaz emès per la Cadena SER Jaén. L’espai repassa la història, l’orografia, el paisatges, la fauna i la flora d’aquest espai natural a través de diversos personatges relacionats amb el parc, proposant també rutes turístiques de senderisme i activitats com l’escalada, i incidint en els allotjaments i els indrets de més interès de la zona.

El premi de Premsa internacional (dotat amb 5.000 €) se l’ha emportat el reportatge “L’Urgell”, escrit per Marie Costa i publicat al número 108 de la revista Cap Catalogne el juliol del 2020. L’autora ens proposa un recorregut per aquesta comarca de la plana lleidatana a través de la seva història, paisatges, poblacions, monuments i espais museístics, sense oblidar la gastronomia i els productes de la terra, les activitats com el senderisme i la BTT o les rutes com el Camí de Sant Jaume lleidatà.

Ha aconseguit el premi d’Internet (dotat amb 5.000 €) el vídeo “Superjardins” de Damià Chacón Albà, un viatge en imatges pel procés de la floració dels fruiters (presseguers i ametllers) del Baix Segre lleidatà, un fenomen que en els darrers anys s’ha convertit en un dels grans atractius turístics de la plana de Lleida.

El premi al millor treball dels Mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida (dotat amb 5.000 €) ha estat per al programa ÈM CÒ QU’ÈM de Lleida TV i la productora Kionalia, ideat pel periodista Òscar Fernández. Es tracta d’una sèrie d’espais en aranès emesos l’any 2021 i pensats per difondre la llengua, la cultura i als atractius d’aquesta vall pirinenca.

Han format el jurat del 32è edició del Premi 11 destacats professionals del món de la comunicació. El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, ha presidit el jurat i han actuat com a vocals els/les periodistes Lourdes Ballarín, Francesc Canosa, Santiago Costa, Josep Cuní, Pepa Fernández, Lluís Foix, Francesc Guillaumet, Mariano Palacín, Mònica Terribas i Rafa Gimena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Ha exercit de secretari del jurat el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre.

La 32a edició del Premi ha rebut un total de 188 treballs, dels quals 12 corresponen a premsa internacional i 176 són de mitjans estatals. Per tipologia del mitjà, la relació dels treballs estatals presentats és la següent: 23 obres en la categoria de premsa especialitzada en viatges i turisme, 12 treballs en la categoria de premsa d’informació general, 17 treballs de ràdio, 11 de televisió, 35 de fotografia i 52 d’Internet. Els reportatges de premsa local són 26, dels quals 19 de premsa d’informació general, 6 de ràdio i 1 de televisió.

Cal recordar que la convocatòria de l’any passat va quedar ajornada a causa de la pandèmia i de la consegüent manca d’activitat turística, amb la qual cosa enguany, de manera excepcional, han pogut concórrer al guardó treballs publicats o produïts en el període comprès entre el 19 d’octubre de 2019 i el 30 de setembre de 2021.

El certamen és obert a tots els treballs periodístics elaborats en qualsevol idioma que tinguin com a principal objectiu difondre els atractius i l’oferta turística de les comarques de Lleida.

 

UN REPORTATGE GRÀFIC SOBRE ELS PAISATGES DE TARDOR A LES COMARQUES DE LLEIDA GUANYA EL PREMI ESPECIAL ANTONIO FRANCO DEL GUARDÓ DE PREMSA TURÍSTICA INTERNACIONAL “PICA D’ESTATS”
Adjuntem talls de veu del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i del degà del Col•legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros. Igualment, us fem arribar una fotografia de grup dels membres del jurat amb el president de la Diputació, Joan Talarn; el vicepresident, Jordi Latorre, i la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, a la Sala Polivalent de la Diputació de Lleida, on s’ha celebrat aquest matí la reunió del jurat.
Àudios
Tall de veu de Joan Talarn
Tall de veu de Joan Talarn
Tall de veu de Joan Morros