Lleida, Dimecres 8 desembre 2021

nota de premsa

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha qualificat de satisfactori el resultat d’aquest pont, que confirma les previsions del sector, i alhora ha destacat que enguany s’han pogut recuperar les activitats en el conjunt del territori per aquestes dates després que l’any passat es van haver d’ajornar per la COVID-19

El Pirineu de Lleida compleix les previsions i tanca el Pont de la Puríssima amb una mitjana d’ocupació al voltant del 90%

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida estima que durant els 5 dies de pont les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida han venut més de 85.000 forfets. El Patronat de Turisme de la Diputació, els diferents subsectors d’allotjament turístic i les mateixes estacions d’esquí valoren de forma satisfactòria el balanç pel pont de la Puríssima de 5 dies i 4 nits, que s’ha tancat amb una ocupació al voltant del 90 % de mitjana en el conjunt del Pirineu i a les zones properes a les estacions d’esquí s’ha fregat la plena ocupació. Per la seva banda, les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida han venut més de 85.000 forfets, malgrat els diferents episodis de mal temps amb vent i neu durant el pont que han restat esquiadors i no han permès el funcionament normal dels diferents centres. En conjunt, una bona arrencada per la temporada d’esquí que confirmen les bones previsions del sector per a aquest pont i que deixen unes expectatives òptimes de cara a les pròximes festes de Nadal, Cap d’Any i Reis.

Per sectors, l’ocupació hotelera al Pirineu de Lleida s’ha situat al voltant del 90 % de mitjana i a les zones properes a les estacions d’esquí s’ha fregat la plena ocupació. A les comarques de la plana el nivell d’ocupació ha estat inferior, tot i que també amb un bon comportament. El turisme rural en el conjunt de la demarcació, igual que el sector del càmping pel que fa a les places de bungalous, han assolit pràcticament la plena ocupació tant als establiments del Pirineu com als de la Plana. El 2019, l’any abans de la pandèmia, pel pont de la Puríssima el Pirineu de Lleida també va tancar amb una ocupació per sobre del 90 %, si bé aleshores es va tractar d’un pont de tres dies i enguany, tal com s’han escaigut les dates dels dos dies festius en el calendari, ha donat lloc a un període vacacional de 5 dies, amb una repercussió més gran en el sector turístic de la demarcació.

Al marge dels establiments d’allotjament turístic reglat, les segones residències de tota la demarcació també han tingut força activitat en aquestes dates.

Les dificultats viàries provocades per la neu al Pirineu i el temporal de vent durant el dissabte, diumenge i dilluns si bé no han tingut una afectació important sobre el nivell d’ocupació,  han incidit en l’activitat normal a les estacions d’esquí pel menor nombre de forfets venuts com també per les activitats als espais naturals del Pirineu. Les instal·lacions de Boí Taüll van estar tancades el dilluns per les fortes ratxes de vent i durant el cap de setmana l’estació no va poder disposar de tot el domini esquiable. Per la seva banda Espot i Port Ainé el dilluns van tallar els accessos a les cotes altes i Baqueira va tancar la zona de la Bonaigua. També el mal temps ha influït en el normal funcionament de les estacions de nòrdic, si bé una vegada ha amainat,  hi ha hagut molta afluència de visitants per gaudir d’una activitat que cada vegada compta amb més seguidors. D’altra banda, la crida que va fer el dilluns la DGT perquè els ciutadans avancessin el retorn a casa per causa de la previsió de noves nevades per a avui dimecres i demà dijous, que poden afectar vies principals i secundàries de la xarxa viària, va fer que molts turistes avancessin la tornada entre ahir a la tarda i avui a primera hora del matí d’acord amb les recomanacions.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha valorat molt positivament els resultats d’aquest pont de la Puríssima, que ha qualificat com “el primer test de la temporada que hem superat amb molt bona nota”, i ha afirmat que “les dades confirmen les bones expectatives del sector i el mateix Patronat de Turisme per a aquest pont, considerat com l’arrencada de la temporada d’esquí”. Pujol ha manifestat que s’espera confirmar al final de la campanya les bones previsions que hi ha de superar els 1.300.000 forfets en una temporada que ha començat amb molt optimisme entre el sector i amb moltes ganes dels aficionats de poder gaudir de la neu després que la campanya 2020-2021 resultés singularment atípica, amb molts períodes de fortes restriccions a la mobilitat a causa de la COVID-19 que van comportar un important descens d'esquiadors.

La vicepresidenta del Patronat també ha subratllat el fet que el conjunt del territori ha recuperat en aquest pont de la Puríssima les diverses mostres de fires i mercats pròpies d’aquestes dates, que l’any passat no es van poder celebrar a causa de la COVID-19. En aquest sentit ha afegit que “els turistes que han visitat les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida han pogut gaudir a més de l’oferta de neu i d’esquí de nombroses activitats vinculades amb l’oferta de turisme de natura, del turisme cultural amb visites guiades pel nostre patrimoni, de la gastronomia i l’oferta enoturística, així com de fires i mercats, alguns d’ells vinculats amb la DO Oli de les Garrigues”, entre d’altres.

Bons gruixos de neu als 11 centres d’hivern del Pirineu

Totes les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida han estat obertes al públic per aquest pont amb uns bons gruixos de neu en el seu conjunt per a la pràctica de l’esport blanc que han permès a la gent gaudir de molt bones condicions quan ha amainat el mal temps.  D’altra banda destacar que la quantitat de neu que hi ha hagut en totes les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida no es donaven de forma conjunta des de l’any 2010. Altres anys també totes havien estat obertes, però algunes estacions de nòrdic només per a usos turístics davant la manca de neu suficient per a la pràctica de l’esquí de fons, mentre que algunes d’alpí havien tingut menys quantitat de neu, cosa que no permetia disposar de la totalitat de les seves instal·lacions en ple funcionament.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida estima que durant els 5 dies de pont les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida han venut més de 85.000 forfets. Aquestes xifres són provisionals en espera que els diferents centres d’hivern acabin de fer el balanç de l’activitat. Aquests guarismes se situarien entre els millors registres des de l’any 2018. L’any anterior, el 2017 es va tancar amb 97.300 forfets venuts en el macropont de 9 dies. Una xifra que va representa la millor dada per aquestes dates i només superada l’any 2005 amb 115.000 forfets.

Activitats a tot el territori

Enguany s’han tornat a organitzar diverses fires vinculades amb el món de l’oli, com ara la Festa de l’Oli nou de Castelldans, Cervià de les Garrigues, els Torms i la Fira Oleotèxtil de l’Espluga Calba, totes elles a les Garrigues. Molts visitants també han aprofitat aquests dies per comprar oli d’oliva verge extra a les diferents cooperatives, agrobotigues i molins d’oli de les Garrigues i d’altres comarques productores d’aquest preuat producte.

Així mateix s’han celebrat altres manifestacions de temàtica diversa, com ara la Fira de la Vall de Tuixent, la Fira del Tió del Solsonès, la XIX Fira d’Arts i Oficis d’Àger, la Fira Pirineu Esport de Bellver de Cerdanya, la FirÀneu d’Esterri d’Àneu, la Fira del Pessebre de Prullans i la Hèira dera Puríssima de Les, a la Val d’Aran. El territori també ha ofert diferents visites guiades per atendre l’arribada de turistes, com ara a la ciutat de Lleida, al romànic de la Vall de Boí, als monuments de Cervera i al romànic de la Baronia de Rialb, entre d’altres activitats en el conjunt de la demarcació.

També els espais naturals del territori de Lleida han estat alguns dels indrets que han visitat els turistes que per aquestes dates viatgen a les comarques lleidatanes per gaudir d'uns dies de descans, en contacte amb la natura fent excursions i practicant el senderisme i la BTT, tot descobrint la gran oferta relacionada amb el patrimoni cultural dispers per tots els racons de la nostra geografia, fent visites i rutes guiades, practicant el turisme actiu i gaudint de l’oferta enogastronòmica lleidatana, com la Mostra Gastronòmica de les Garrigues i les terceres Jornades Gastronòmiques de Km 0 de l’Alta Ribagorça. Les dues manifestacions finalitzaran la seva temporada el proper 19 de desembre.