Lleida, Diumenge 4 abril 2021

nota de premsa

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, així com la resta de representants del sector, s’han mostrat molt satisfets per aquests bons resultats en uns moments en què el turisme està patint greument els efectes de la COVID-19

El Pirineu de Lleida, referent de destinació turística per Setmana Santa amb una ocupació que s’ha situat per sobre del 90% en els dies festius

El Pirineu de Lleida i les zones turístiques de la demarcació han esdevingut aquesta Setmana Santa una destinació de referència per al turisme familiar català. El balanç d’aquest període vacacional és altament satisfactori després d’assolir una alta ocupació a les zones turístiques del conjunt de la demarcació i de manera específica a l’àrea del Pirineu de Lleida, on han tingut una mitjana d’ocupació per sobre del 90 % en els 4 dies festius que van del Divendres Sant fins al Dilluns de Pasqua i amb molts establiments que han penjat el cartell de complet, com també amb una ocupació elevada a les segones residències.  El bon temps també  ha afavorit l'afluència de visitants de proximitat per aquestes vacances de Setmana Santa. Amb aquests resultats es confirmen les previsions fetes pel Patronat de Turisme i els diferents representants del sector una vegada que el 15 de març es va aixecar el confinament comarcal per a la mateixa bombolla de convivència amb la possibilitat de desplaçaments per tot Catalunya i el nivell de reserves es va disparar. El Patronat estima que del 27 de març al 5 d’abril uns 100.000 turistes han visitat les comarques lleidatanes i s’hi han fet més de 300.000 pernoctacions en les diferents modalitats d’establiments d’allotjament turístic, tant de la zona de la plana com del Pirineu de Lleida.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha expressat la seva satisfacció per aquests bons resultats, com també ho han posat de manifest els representants dels sectors d'hoteleria, càmpings i turisme rural de la demarcació de Lleida per l’alt nivell d'ocupació assolit en aquests 4 dies festius “en uns moments en què el sector turístic està patint greument els efectes de la COVID-19 i davant una situació que no havíem viscut mai”.

Pujol ha explicat que els turistes, atesa la situació actual, valoren de manera prioritària destinacions que afavoreixen el “distanciament social i la pràctica d’activitats a l’aire lliure i en entorns naturals i poder-se allotjar en establiments i fer activitats en empreses de serveis que ofereixen seguretat sanitària”. “Tots aquests valors ‒ha afirmat Pujol‒ tenen un bon encaix en l’oferta de les comarques lleidatanes amb grans espais oberts, perfectes per als qui busquen tranquil·litat, en un context saludable, natura en estat pur i seguretat sanitària en els establiments d’allotjament turístic com també a les empreses d’activitats de serveis del conjunt de la demarcació de Lleida, tal com ja va succeir durant els mesos d’estiu”.

Així mateix, ha recordat Pujol, a tots aquests valors cal afegir-hi una àmplia oferta turística que tradicionalment per aquestes dates de Setmana Santa proposen les comarques lleidatanes, amb el tram final de la temporada d’esquí pel que fa a la zona del Pirineu i amb l’inici dels esports d’aventura i les activitats en entorns naturals del conjunt del territori, a més d’una extensa oferta de turisme rural, turisme cultural, turisme familiar, la mateixa gastronomia i activitats de diversa índole al conjunt de la demarcació.

L’ocupació per sectors

Per sectors, la mitjana d’ocupació hotelera al Pirineu de Lleida s’ha situat entre el 90 i el 95 %  del Dijous Sant fins al dilluns de Pasqua  i sobre el 40 % en el primer tram de la setmana, amb plena satisfacció per al sector per haver assolit aquests resultats, segons el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau. Molts establiments d’hoteleria situats a les zones turístiques de la demarcació i de manera especial els situats a les zones d’influència a les estacions d’esquí han penjat el cartell de complet durant els festius.

El turisme rural, ha tingut plena ocupació en tots els establiments del conjunt de la demarcació durant els quatre dies festius, segons el president de la Federació de Cases de Turisme Rural de la demarcació, Jaume Ramon. Els dies previs a la Setmana Santa l’ocupació s’ha situat en un 80 % a les comarques del Pirineu i en un 30 % a les de la plana.

Jaume Ramon, president de la federació, considera molt bons els resultats, si bé les restriccions d’ocupació (un màxim de 6 persones de dues bombolles de convivència diferents) han representat un problema per a les cases rurals de lloguer íntegre amb molta capacitat, atès que el nivell d’ocupació ha estat molt alt, però amb un menor nombre de turistes i de pernoctacions per les limitacions sanitàries. Segons l’Associació de Cases de Turisme Rural de Lleida un 50 % dels establiments s’han vist afectats per aquesta limitació, atès que la meitat de l’oferta de cases rurals tenen capacitat per acollir fins a 15 persones i ara s’han vist limitades a només 6.

Quant al càmping, han assolit un rècord d’ocupació per Setmana Santa, segons ha explicat Marta Cortina, presidenta de la Federació de Càmpings de Lleida. Les places de bungalous han posat el cartell de complert del Dijous Sant fins al Dilluns de Pasqua i han estat en un 75 % d’ocupació del dissabte 27 al dimecres 31 de març. Pel que fa a l’acampada, també han assolit una alta ocupació els dies festius de Setmana Santa que ha estat d’un 85 % en els establiments del conjunt de la demarcació, un percentatge que no s’havia assolit mai per aquestes dates.

Amb aquests percentatges d’ocupació en els diferents sectors d’allotjament turístic reglat de la demarcació lleidatana, juntament amb l’oferta d’allotjaments en apartaments, apartaments d’ús turístic i refugis, entre d’altres, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida estima que del 27 de març al 5 d’abril uns 100.000 turistes han visitat les comarques lleidatanes i s’hi ha fet més de 300.000 pernoctacions, tant a la zona de la plana com al Pirineu de Lleida.

A més, les segones residències també han tingut un nivell d’ocupació alt, amb la qual cosa també s’ha incrementat el volum de la despesa a les zones turístiques tant en la contractació de serveis turístics i activitats diverses arreu del territori com en el sector de la gastronomia i de restauració a la demarcació de Lleida.

Fi a una temporada atípica d’esquí

Les estacions d’alpí de Baqueira Beret, Boí Taüll, Port Ainé, Espot Esquí i Tavascan tanquen demà Dilluns de Pasqua la temporada 2020-2021, coincidint amb el període final d’aquesta Setmana Santa, tal com estava previst inicialment. L’estació d’alpí de Port del Comte va donar per tancada la temporada el Divendres Sant degut a les altes temperatures i la manca suficient de neu a pistes.

Toni Sanmartí, director d'FGC Turisme i Muntanya, ha manifestat que els complexos del les estacions d’esquí lleidatanes de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (Espot, Port Ainé i Boí Taüll) han estat aquesta Setmana Santa a un 50 % de la seva capacitat, quan en la Setmana Santa d’un any “normal” l’ocupació sol ser del 10 o 20 %. Totes les estacions han pogut gaudir d’una bona climatologia i amb un ambient tranquil a les pistes.

Per la seva banda, les estacions d’esquí nòrdic, en general, han arribat a aquest període festiu sense grans quantitats de neu, per la qual cosa la majoria han estat obertes per a usos turístics i només la de Tavascan ha obert per a la pràctica d’esquí i raquetes. No obstant això, el primer cap de setmana posterior al confinament comarcal va ser bo pel que fa a l’afluència de visitants (amb estacions com Tuixent-la Vansa assolint el màxim aforament permès). Una vegada finalitzada la temporada 2020-2021, les estacions d’esquí del  Pirineu de Lleida donaran a conèixer el resultats amb el nombre d’esquiadors de Setmana Santa com també el de la temporada 2020-2021.Una temporada que  ha resultat molt atípica i, malgrat l’ afluència d’esquiadors aquests dies de Setmana Santa, només maquillaran els números d’una campanya fortament condicionada per les restriccions derivades de la pandèmia.

Turisme actiu

Pel que fa a les empreses de turisme actiu i d’esports d’aventura, cal dir que han tingut un nivell de contractació d’un 80 % de la seva capacitat de serveis, segons l’Associació d’Empreses d’esports d’aventura del Pallars Sobirà. El sector dels esports d’aventura, tot i haver iniciat la temporada el 15 de març amb poca afluència d’usuaris, ha tingut una demanda de serveis molt bona durant la Setmana Santa. Amb el desconfinament comarcal han anat activant-se disciplines com el ràfting, el barranquisme, els esports de llac, el senderisme, la BTT, l’hípica i la resta d’esports d’aventura.

Florido Dolcet, president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, assegura que les condicions actuals són òptimes per gaudir d’una bona temporada, ja que “després d’un any d’experiència, els protocols sanitaris estan perfectament definits i podem garantir una activitat del tot segura, d’una banda, mentre que la neu acumulada aquest hivern ha produït unes reserves d’aigua suficients per afrontar l’estiu amb cabals òptims, de l’altra”. L’obertura de fronteres al turisme internacional seria un altre factor que contribuiria a reactivar el sector.

Obertura dels monuments i serveis turístics

 Els turistes que han visitat les comarques de Lleida per Setmana Santa han pogut gaudir de l’oferta de neu en el tram final de la temporada d’esquí a les diferents contrades del Pirineu de Lleida i a la Val d’Aran, com també d’una àmplia oferta de turisme actiu i esports d’aventura, pesca, activitats de senderisme i BTT entre d’altres vinculades amb el contacte amb la natura.

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, com també els diferents parcs naturals de la demarcació de Lleida, les esglésies de la Vall de Boí, el Centre d’Observació de l’Univers del Montsec (que va ampliar les visites al públic a partir del 19 de març), el monestir de Vallbona de les Monges, l’estany d’Ivars i Vila-sana, la Ruta dels Castells de Lleida (que ha recuperat les visites guiades després d’un any) i la mateixa Seu Vella de la ciutat de Lleida (elegida recentment com a monument favorit de Catalunya en el programa “Batalla monumental” de TV3), l’inici de la nova temporada del Tren dels Llacs que ha començat el 3 d’abril i una gastronomia excepcional, han estat algunes de les propostes del conjunt de la demarcació, igual que els anys anteriors, que han rebut un bon nombre de visitants durant aquesta Setmana Santa.