Lleida, Dimecres 24 març 2021

nota de premsa

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, destaca la demanda que s’ha generat a partir del moment en què es va posar fi al confinament comarcal per a la mateix bombolla familiar i la diversitat de l’oferta que proposen les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida per a aquesta època de l’any, tot recordant “la necessitat de seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries per poder continuar l’activitat sense noves limitacions de mobilitat de cara al futur”

El Patronat de Turisme i els diferents sectors d’allotjament preveuen una ocupació turística que se situarà per sobre del 85% de mitjana per setmana santa al Pirineu de Lleida

El final de la temporada d'esquí amb una bona oferta de neu, l'inici dels esports d'aventura, les activitats en entorns naturals del territori, una àmplia oferta de turisme rural, turisme cultural, activitats diverses i la gastronomia formen part dels diferents punts d'atracció per als visitants.

La fi del confinament comarcal el 15 de març per a la mateixa bombolla de convivència amb la possibilitat de desplaçaments per tot Catalunya ha disparat les reserves de cara a la Setmana Santa en les diferents tipologies d’allotjaments turístics del conjunt de la demarcació de Lleida, però de manera molt especial a la zona del Pirineu de Lleida, on la mitjana d’ocupació se situarà per sobre del 85 % des del Dijous Sant fins al dilluns de Pasqua, segons el tipus d’allotjament i sempre que les condicions meteorològiques acompanyin. Alguns establiments situats a l’entorn de les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida poden fregar la plena ocupació de Divendres Sant al diumenge de Pasqua.

 La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha explicat que el conjunt del territori presenta per aquestes dates una àmplia oferta d’activitats de terra, aire i aigua per satisfer tots els gustos i que tindrà una bona resposta quant a l’ocupació turística com també a la contractació de serveis turístics a tota la demarcació, però de manera més destacable a la zona del Pirineu. “La gent té ganes de sortir i gaudir dels espais naturals i de les activitats a l’aire lliure després d’aquestes darreres 5 setmanes de confinament comarcal, que se sumen als diferents períodes amb restriccions de mobilitat que hem tingut l’any 2020 a causa de la COVID-19, entre ells la Setmana Santa de l’any passat, que vam passar tots confinats a casa.” Al mateix temps, ha reiterat la necessitat de seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries i de respectar els desplaçaments dels grups bombolla autoritzats per evitar la propagació del virus i poder continuar l’activitat sense noves limitacions de mobilitat de cara al futur.

L’ocupació per sectors

El diferents subsectors d’allotjament turístic de la demarcació de Lleida i el mateix Patronat de Turisme preveuen una molt bona ocupació turística per a aquesta Setmana Santa, que té unes connotacions diferents, basades en eixos com ara la responsabilitat i la sostenibilitat, un turisme allunyat de massificacions i harmònic amb la natura i on les comarques de Lleida representen tots aquests valors que actualment reclama el públic. Un turisme que, per les actuals circumstàncies i per les restriccions de mobilitat, en aquesta Setmana Santa serà tot públic català.

Per sectors, l’ocupació als establiments d’hoteleria a les contrades del Pirineu de Lleida des del Dijous Sant fins al dilluns de Pasqua serà d’un 85 a un 90 % i sobre el 40 % en el primer tram de la setmana. A la resta de la demarcació el percentatge serà inferior. Es preveu que un 90 % dels establiments d’hoteleria del Pirineu estiguin oberts per Setmana Santa.

Per la seva banda, les cases de turisme rural preveu una ocupació alta en el conjunt de la demarcació, si bé les limitacions imposades per les bombolles de convivència faran que molts d’aquests establiments estiguin plens però amb un menor nombre de clients. En concret, la normativa COVID només els permet acollir un màxim de 6 persones per a la mateixa bombolla familiar. Segons l’Associació de Cases de Turisme Rural de Lleida un 50 % dels establiments es veuran afectats per aquesta limitació, atès que moltes cases tenen capacitat per acollir fins a 15 persones i ara es veuran limitades a només 6. El nivell d’ocupació en les circumstàncies actuals estarà entre el 95 % i la plena ocupació del dijous al dilluns de Pasqua, si bé el nombre de turistes que acolliran i les pernoctacions que s’hi faran seran inferiors a la capacitat total de l’oferta. Pel que fa al primer tram, la mitjana d’ocupació estarà al voltant del 30 % a la plana i d’un 70 % a les comarques del Pirineu.

Pel que fa als càmpings, la previsió és de plena ocupació a les places de bungalous des del Dijous Sant fins al dilluns de Pasqua i d’un 75 % els altres dies de la setmana. Quant a les places d’acampada, es preveu que estaran al voltant d’un 75 % de mitjana durant els dies festius de Setmana Santa, sempre que la climatologia acompanyi, i en percentatges molt inferiors els dies anteriors als festius.

Per la seva banda, les places d’apartaments turístics registraran una ocupació alta, principalment des del Dijous Sant fins al dilluns de Pasqua, i així mateix les segones residències, que tindran un alt nivell d’ocupació en aquestes dates.

S’acaba l’esquí, comença el turisme actiu

El Pirineu de Lleida manté totes les estacions d’esquí alpí obertes i una oferta de més de 160 km de pistes per Setmana Santa, amb gruixos de neu que oscil·len a dia d’avui entre els 25 i els 120 cm, i tots els complexos de nòrdic amb una oferta de 70 km per practicar raquetes, mentre que els de Tuixent-la Vansa i Tavascan tenen 27 km de circuits marcats per a l’esquí. L’estació de Baqueira Beret ha comunicat que a partir del dia 27 de març  augmentarà el domini esquiable, si les condicions meteorològiques i sanitàries ho permeten, fins als 90 km a partir del dia 27 de març coincidint amb l'inici de la Setmana Santa.

Els centres hivernals lleidatans esperen per aquesta Setmana Santa una bona afluència d’esquiadors, els quals podran gaudir dels darrers dies d’esquí d’aquesta atípica temporada que finalitzarà el 5 d’abril i que ha estat marcada per les limitacions a la mobilitat geogràfica, llevat pràcticament del període de les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, cosa que es traduirà en una reducció notable respecte a la campanya anterior.

Per la seva banda, el turisme actiu i les activitats aquàtiques, que per aquestes dates coincideixen amb el tram final de la temporada d’esquí, també es presenten amb força optimisme quant a la reserva d’activitats. Una oferta que en el conjunt de la demarcació se suma a un ventall de propostes de turisme rural, turisme de natura, turisme cultural, activitats diverses com l’espectacle de la floració i la mateixa gastronomia del territori, que configuren els diferents punts d'atracció per als visitants en aquestes dates a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida.

Així mateix, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, com també els diferents parcs naturals de la demarcació de Lleida, les esglésies de la Vall de Boí, el Centre d’Observació de l’Univers del Montsec (que ha ampliat les visites al públic a partir del 19 de març), el monestir de Vallbona de les Monges, l’estany d’Ivars i Vila-sana, la Ruta dels Castells de Lleida (que ha recuperat les visites guiades després d’un any) i la mateixa Seu Vella de la ciutat de Lleida (elegida recentment com a monument favorit de Catalunya en el programa “Batalla monumental” de TV-3), seran alguns dels diferents indrets de la demarcació lleidatana que rebran, igual que els anys anteriors, un bon nombre de visitants durant aquesta Setmana Santa