Lleida, Dijous 23 desembre 2021

nota de premsa

El Patronat estima que durant els 16 dies de les festes de Nadal, que van del 25 de desembre fins al diumenge 9 de gener, es vendran al voltant d’uns 250.000 forfets

El Patronat de Turisme preveu una ocupació turística al Pirineu de Lleida per les Festes de Nadal, Cap d’Any i Reis que podria situar-se al voltant del 75% de mitjana

Després d’una bona arrencada de la temporada d'esquí 2020-2021 al Pirineu de Lleida pel pont de la Puríssima, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida espera poder mantenir també una bona ocupació turística durant aquestes festes de Nadal, Cap d'Any i Reis a les comarques del Pirineu de Lleida i especialment a les que tenen estacions d'esquí. No obstant això, les noves restriccions sanitàries a Catalunya i mesures Covid a les portes de les festes nadalenques han traslladat una perspectiva més incerta i han rebaixat lleugerament les bones expectatives inicials.

El Patronat de Turisme preveu que l’ocupació turística durant els 16 dies d’aquestes festes, que van des del dia de Nadal, 25 de desembre, fins al cap de setmana posterior a Reis, el 9 de gener, oscil·larà al voltant del 75 % davant el nou escenari generat per les noves mesures i restriccions per evitar l’augment  dels contagis. La millor ocupació arribarà en els establiments d'hoteleria situats a les proximitats dels centres hivernals i principalment pel cap de setmana de Cap d'Any.

Dels 16 dies d'aquest període festiu cal destacar que la setmana de Cap d'Any a Reis tindrà un comportament millor que la setmana de Nadal a Cap d'Any. Per al dia de Nadal, 25 de desembre, i també per al diumenge 9 de gener, es preveu un percentatge d'ocupació baix. El gruix més important de turistes al Pirineu lleidatà arribarà a partir de diumenge, 26 de desembre, i la millor ocupació tindrà lloc del 29 de desembre fins al 3 de gener per poder gaudir del Cap d'Any.

Els establiments d’hoteleria a la zona del Pirineu poden situar-se en una mitjana d’ocupació entre el 70 i el 80 % i amb puntes de plena ocupació en establiments situats a peu de pistes per Cap d’Any. Pel que fa als establiments de turisme rural, el nivell d’ocupació es podria situar al voltant del 70 % de mitjana al conjunt de la demarcació. La limitació a un màxim de 10 persones per establiment en el marc de les noves mesures adoptades ha rebaixat el percentatge de les previsions per a aquest sector. Per la seva banda els càmpings, a les places de bungalous, tindran una ocupació al voltant del 80 %

A causa de l’afectació de la pandèmia i les noves mesures anunciades s’han produït algunes anul·lacions de reserves en els diferents subsectors d’allotjament turístic de la demarcació. Tot i això, en molts casos aquestes anul·lacions s’han pogut compensar amb altres reserves fetes a darrera hora. Aquesta nova situació ha fet rebaixar les bones previsions que hi havia en els diferents subsectors d’allotjament turístic de la demarcació de Lleida per aquestes dates. Unes mesures que tenen una afectació directa pel tancament de l’oci nocturn, i també en la restauració per la limitació d’aforament en el 50 % a l’interior de bars i restaurants i al mateix temps pels contratemps generats davant el nivell de reserves en molts locals de restauració que comptaven amb la plena ocupació per aquestes vacances.

També convé assenyalar que durant aquest llarg període de festes molts aficionats a l'esport de la neu faran sortides de dia sense pernoctacions i que les segones residències recobraran la seva activitat durant les festes de Nadal, la qual cosa també repercutirà en el sector del comerç i la restauració.

Magnífiques condicions a totes les estacions d’esquí

Després del pont de la Puríssima, les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis representen un altre dels moments més esperats pels aficionats a les activitats dels esports d'hivern i de la natura per poder gaudir d'uns dies d'oci amb la família i els amics al voltant de la neu i l’esquí, amb paisatges de postal, pobles amb encant i una àmplia oferta gastronòmica i d’activitats arreu del Pirineu de Lleida.

Els bons gruixos de neu que ofereixen per aquestes dates totes les estacions d’esquí alpí i nòrdic del Pirineu garanteixen unes bones condicions per a la pràctica de l'esquí durant els 16 dies de festes, amb una previsió de venda de forfets que es podria situar al voltant dels 250.000, sempre que les condicions meteorològiques acompanyin per aquestes dates i que la situació per la pandèmia no obligui a prendre noves mesures que puguin representar un nou fre al sector turístic. Els diferents centres d’hivern tenen previst adaptar els espais oberts i potenciar l’ús de les terrasses sempre que la climatologia sigui favorable per poder compensar la limitació d’aforament a l’interior de les cafeteries de les estacions al 50 % de la seva capacitat. També s’adoptaran les mesures necessàries per adaptar les activitats previstes a la nova normativa sanitària.

L’aplicació de tots els protocols d’higiene i seguretat, combinada amb el fet que els esports de neu es desenvolupen en grans espais naturals oberts, garanteix l’activitat en tractar-se de la pràctica de l’esport a l’aire lliure. D’altra banda, paga la pena recordar que el sector turístic en general i les 11 estacions d’esquí lleidatanes en particular han fet un gran esforç enguany, com també l’any passat, per poder gaudir de la temporada amb les màximes garanties sanitàries per evitar contagis.

A més de les mesures bàsiques (ús de mascareta, distància de seguretat i higiene de mans) s’afegeixen les mesures dels complexos hivernals per protegir la salut dels esquiadors i la digitalització dels controls d’accés, entre d’altres. Cal recordar també que els practicants dels esports blancs es mouen a l’aire lliure, baixant per les pistes; que les mascaretes facials, a més dels buffs, ulleres, guants i cascos, són peces estàndard de l’equipament d’esquí o snowboard, i que la pròpia seguretat dels practicants d’esquí i snowboard requereix que mantinguin una certa distància entre ells, factors tots ells que reforcen els protocols sanitaris. Quant als remuntadors, comporten un risc mínim, ja que –a més de l’ús obligatori de mascareta– fan trajectes a l’aire lliure, gairebé sempre inferiors a 10 minuts, creen un flux d’aire direccional cap enrere constant i les distàncies entre cadires o perxes són de 15 metres o superiors. A més, s’utilitzaran a la màxima capacitat i a la màxima velocitat, per assolir el mínim temps d’espera a la cua.

Activitats complementàries a la neu

A més de l'esquí, els visitants també podran gaudir per aquestes dates d'un ampli ventall de serveis relacionats amb la neu, a més d'un seguit d'actes de caire lúdic, cultural i gastronòmic que se celebren a diversos indrets i pobles de les comarques de Lleida.

Tant els afeccionats a l'esquí com els no esquiadors podran gaudir durant les festes nadalenques d'una àmplia oferta de serveis relacionats amb la neu que ofereixen 140 empreses especialitzades en els esports hivernals, com ara els trineus arrossegats per gossos, heliesquí, senderisme amb raquetes, patinatge sobre gel, solàrium i motos de neu, entre altres especialitats, a més de tot un seguit d'actes de caire lúdic, gastronòmic i festes tradicionals que tenen lloc a diferents pobles de les Terres de Lleida.

Les mateixes estacions d'esquí del Pirineu de Lleida també han organitzat diverses activitats per celebrar la festivitat de Nadal, l'arribada dels Reis i la nit de Cap d'Any. Unes festes que es viuran d'una manera molt especial i diferent a cadascun dels complexos d'hivern.

Arxius adjunts