Lleida, Divendres 29 abril 2022

nota de premsa

La Diputació de Lleida ha acollit aquest divendres l’acte de lliurament de guardons del 32è Premi Internacional “Pica d'Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet

El lliurament de guardons del Premi Turístic “Pica d’Estats” escenifica la tornada a la normalitat del sector turístic

-El president de la Diputació, Joan Talarn, ha remarcat la singularitat del territori lleidatà: “som globals perquè som locals, i a la gent li interessarà el nostre territori perquè el que veurà aquí, no ho veurà en altres llocs” - La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha incidit en el fet que l’acte d’avui ha simbolitzat el retrobament de l’espai on s’ha fet de manera tradicional la cerimònia d’entrega dels guardons i alhora la recuperació de la normalitat en totes les esferes de la vida pública i privada després de dos anys de pandèmia. -El guardó ha estat també un reconeixement a l’activitat dels professionals del periodisme que treballen per difondre i posar en valor el patrimoni turístic del Pirineu i les Terres de Lleida -L’acte de lliurament ha servit per fer un reconeixement al periodista Antonio Franco Estadella, traspassat al setembre del 2021 i membre del jurat des de l’any 1997, i al qual ha estat dedicat el Premi Especial del guardó

El Saló de Plens de la Diputació de Lleida ha acollit aquest migdia el lliurament del 32è Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet, un acte que ha escenificat la tornada a la normalitat després de la pandèmia i que ha suposat també un reconeixement a l’activitat dels professionals del periodisme que treballen per difondre i posar en valor el patrimoni turístic del Pirineu i les Terres de Lleida. L’acte ha estat encapçalat pel president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat de la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, i del president del Col·legi de Periodistes de Catalunya a la demarcació de Lleida en el moment de la reunió del jurat el 5 de febrer, Rafa Gimena, i ha comptat amb l’assistència d’altres membres del jurat i dels periodistes guardonats.

Cal recordar que enguany el Premi Especial del Pica d’Estats ha estat dedicat al periodista Antonio Franco Estadella, traspassat al setembre del 2021 i membre del jurat des de l’any 1997. Tant el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, com la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, entre altres persones que han intervingut, han tingut unes emotives paraules de record i d’agraïment a la figura de l’insigne periodista.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha felicitat tots els guardonats en aquesta 32a edició del Premi “Pica d’Estats” pels treballs premiats i ha fet extensiu aquest agraïment a tots els periodistes que han participat en el certamen i no han guanyat, com també a tots aquells professionals dels mitjans de comunicació d’arreu que posen el focus d’atenció en les contrades lleidatanes quan han de tractar temes vinculats amb el sector turístic.

“Els mitjans són l’eina bàsica que tenim per explicar les coses que passen però també allò que som, i si parlem del territori lleidatà he de dir que som globals perquè som locals”, ha asseverat Talarn, ja que “a la gent li interessarà el nostre territori perquè el que veurà aquí, no ho veurà en altres llocs”.

En aquesta mateixa línia, Talarn ha donat les gràcies a totes les persones que treballen en el sector del turisme, un dels motors de l’economia lleidatana, “perquè ho estan fent molt bé, fins i tot en els moment més complicat de la pandèmia, i han sabut treballar per recuperar el turisme de sempre i també un de nou que ha descobert les Terres de Lleida”. Talarn ha explicat que el turisme és una de les eines fonamentals “per garantir l’arrelament de les persones al territori”.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha incidit en el fet que l’acte d’avui ha simbolitzat el retrobament de l’espai on s’ha fet de manera tradicional la cerimònia d’entrega dels guardons i alhora la recuperació de la normalitat en totes les esferes de la vida pública i privada després de dos anys de pandèmia. Pujol ha recordat que “l’any 2020 l’acte de lliurament del Premi ‘Pica d’Estats’ es va dur a terme de forma telemàtica i la convocatòria d’aquell any va quedar ajornada a causa de la suspensió de la mobilitat provocada per la COVID-19”.

D’altra banda la vicepresidenta del Patronat de Turisme ha donat les gràcies al conjunt de la professió periodística per “la seva tasca ingent, professional, creativa i talentosa”. “Una professió tan vocacional i imprescindible, i que és clau en la promoció de les Terres de Lleida arreu del nostre país i fora de les nostres fronteres”, ha afirmat Pujol.

Pujol també ha associat el retorn a la normalitat del Premi “Pica d’Estats” amb la recuperació del sector turístic a la demarcació de Lleida, que ha tancat els mesos de gener i febrer en el sector d’hoteleria i càmping d’enguany amb un rècord turístic quant al nombre de pernoctacions i la temporada d’esquí, que ha finalitzat el 18 d’abril, Dilluns de Pasqua, ho ha fet amb el millor resultat de tots els temps amb la venda d’1,5 milions de forfets.

Finalment, Rafa Gimena, que era president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes durant la deliberació del jurat, ha afirmat que el premi “és un guardó admirat arreu, tant entre el sector periodístic com en l’àmbit turístic en general” i ha afegit que “per entendre un territori cal explicar-lo, i el ‘Pica d’Estats’ és precisament un guardó que explica el territori, des dels temes petits fins als grans”.

 

Premi Especial Antonio Franco Estadella

El Premi Especial del 32è “Pica d’Estats” ha estat dedicat al periodista Antonio Franco Estadella, traspassat al setembre del 2021 i membre del jurat des de l’any 1997. Un Premi Especial en reconeixement a la seva figura, tant pel vessant personal com pel seu mestratge professional i els seus lligams amb Lleida i el Patronat de Turisme.

Antonio Franco, un dels principals referents del periodisme en democràcia, amb arrels lleidatanes per part de la seva mare, va ser una persona compromesa amb les Terres de Lleida i amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida mitjançant el Premi “Pica d’Estats”, en el qual va participar com una de les ànimes del jurat durant els 24 anys que en va formar part.

Durant la cerimònia de lliurament de guardons s’ha fet un acte de reconeixement i d’agraïment a la seva aportació a les Terres de Lleida mitjançant la seva dedicació al Premi Turístic Internacional, amb l’anàlisi i la valoració feta amb rigor professional, juntament amb la resta de membres del jurat que han ajudat a consolidar i donar prestigi al guardó.

 

Treballs i periodistes guardonats

- Fotografia: el reportatge d’Edgar Aldana Anton “La tardor s’acomiada/colors de tardor”, publicat el 6 de desembre de 2020 al suplement Lectura del diari Segre, ha obtingut el Premi al Reportatge Fotogràfic i el Premi Especial Antonio Franco Estadella. El guardó té una dotació econòmica de 10.000 €. El reportatge està compost per una vintena d’imatges panoràmiques i de detall de paisatges de la plana i del Pirineu de Lleida, posant el focus en la riquesa cromàtica dels boscos durant la tardor. La vitalitat i la força de les imatges captades amb l’òptica de la càmera d’Edgar Aldana ens inviten al recolliment, però també a l’observació de la natura, i ens obsequien amb aquestes tonalitats de colors on predominen els vermells, grocs i marrons, que conviden a gaudir del territori i passejar entre els arbres i les catifes de fulles que ens deixen posades per tots els carrers i els camps en aquesta època de l’any.

- Premsa escrita d’informació general (dotat amb 5.000 €) per a l’article “Los Pirineos atraen nuevos pobladores en tiempos de Covid”, escrit per Rosa M. Bosch Capdevila i publicat el 15 d’agost de 2021 al suplement Vivir Verano de La Vanguardia. L’article se centra en un tema de força actualitat: els nous pobladors del Pirineu, persones procedents del món urbà que –moltes d’elles a partir de la pandèmia– han iniciat una nova vida i han obert nous negocis (majoritàriament relacionats amb el turisme) a diverses poblacions de les comarques lleidatanes de muntanya. Un relat de la periodista Rosa M. Bosch que posa el focus i la mirada i explica l’experiència d’un seguit d’emprenedors que busquen una nova manera de viure i d’enfocar el seu futur amb nous negocis al Pirineu de Lleida.

- Premsa especialitzada en viatges i turisme (dotat amb 5.000 €) per a “La Vall de Boí. Románico puro en el Pirineo”, un reportatge d’Elena del Amo Valero, amb fotografies de Lluís Sánchez Davilla, publicat l’octubre de 2020 a la revista Viajar. Els autors del reportatge centren el treball en la història i les característiques dels temples romànics de la Vall de Boí, declarats Patrimoni de la UNESCO, amb referències al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, declarat Reserva i Destinació Starlight; a les falles del Pirineu, declarades també Patrimoni Immaterial de la Humanitat; al balneari de Caldes de Boí, i a la gastronomia de la zona.

- Televisió (dotat amb 5.000 €) per al reportatge “Les bruixes porten dol”, elaborat per Anna Solana Tomàs i Pilar Granero Garrido i emès per RTVE Catalunya el 8 de març de 2020. El programa repassa una part de la història de la bruixeria per mitjà de les tradicions, el testimoni oral de veïns i d’experts en el tema i a través de paratges relacionats amb aquest món, molts d’ells enregistrats a les comarques del Pirineu lleidatà.

- Ràdio (dotat amb 5.000 €) per al reportatge “Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Turismo de Altura”, un treball de José Lorenzo Díaz emès per la Cadena SER Jaén. L’espai repassa la història, l’orografia, els paisatges, la fauna i la flora d’aquest espai natural a través de diversos personatges relacionats amb el parc, proposant també rutes turístiques de senderisme i activitats com l’escalada, i incidint en els allotjaments i els indrets de més interès de la zona.

- Premsa internacional (dotat amb 5.000 €) per al reportatge “L’Urgell”, escrit per Marie Costa i publicat al número 108 de la revista Cap Catalogne el juliol del 2020. L’autora proposa un recorregut per la comarca de l’Urgell a través de la seva història, paisatges, poblacions, monuments i espais museístics, sense oblidar la gastronomia i els productes de la terra, les activitats com el senderisme i la BTT o les rutes com el Camí de Sant Jaume lleidatà. Tot un seguit de valors que descriu amb detalls i amb molta cura per posar en valor tots els recursos turístics de la comarca.

- Internet (dotat amb 5.000 €) per al vídeo “Superjardins”, de Damià Chacón Albà, centrat en la floració dels fruiters del Baix Segre lleidatà. L’autor ofereix un viatge, amb suggeridores imatges molt treballades del despertar de l’hivern dels arbres fruiters i el procés de la floració dels presseguers i ametllers, entre d’altres varietats, a la zona del Baix Segre, que acaba per crear un gran mantell de color que captiva la mirada dels visitants. Un fenomen que en els darrers anys s’ha convertit en un dels grans atractius turístics de la plana de Lleida.

- Mitjans de comunicació local de les Terres de Lleida (dotat amb 5.000 €) per al programa Èm çò qu’èm de Lleida TV, un projecte liderat pel productor Òscar Fernández i produït per la productora Kionalia Project, integrada per Berta Lacruz, Òscar Manyoses, Àlex Vinyals i Marc Miranda. Es tracta d’una sèrie d’espais en aranès emesos l’any 2021 i pensats per difondre la llengua, la cultura i els atractius d’aquesta vall pirinenca. D’altra banda es tracta de la primera producció de ficció en aranès creada per Lleida TV amb el suport del Conselh Generau d’Aran amb l’objectiu de divulgar la llengua aranesa i resoldre dubtes i errors habituals en el seu ús, tot fet amb un toc d’humor. El programa també s'ha emès per la Xarxa de Televisions Locals i Betevé.

Reunió del Jurat

El jurat de la 32a edició del Premi Turístic Internacional "Pica d'Estats” es va reunir a la Diputació de Lleida el 5 de febrer de 2022 i va estar format per destacats professionals del món de la comunicació. El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, va presidir el jurat. En van formar part com a vocals els/les periodistes Lourdes Ballarín, Francesc Canosa, Santiago Costa, Josep Cuní, Pepa Fernández, Lluís Foix, Francesc Guillaumet, Mariano Palacín, Mònica Terribas i Rafa Gimena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Com a secretari del jurat va intervenir el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre.

Un total de 188 treballs presentats

La 32a edició del premi va rebre un total de 188 treballs, dels quals 12 eren de premsa internacional i 176 de Mitjans estatals. Per tipologia del mitjà, la relació dels treballs estatals presentats va ser la següent: 23 obres en la categoria de premsa especialitzada en viatges i turisme, 12 treballs en la categoria de premsa d’informació general, 17 treballs de ràdio, 11 de televisió, 35 de fotografia i 52 d’Internet. Els reportatges de premsa local van ser 26, dels quals 19 de premsa d’informació general, 6 de ràdio i 1 de televisió. Les 8 categories del premi són: premsa escrita d’informació general, premsa especialitzada en viatges i turisme, ràdio, televisió, premsa internacional (al millor treball publicat o emès a l’estranger), reportatge fotogràfic, Internet (portals informatius multimèdia) i, finalment, un altre adreçat al millor treball dels mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida.

El certamen té una dotació econòmica global de 45.000 €, que es distribueix en un Premi Especial de 10.000 € al millor treball d’entre les 8 categories del guardó i 7 premis de 5.000 € per a cadascun dels guanyadors de les categories restants.

S’adjunta una fotografia del president de la Diputació, Joan Talarn i la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, amb els periodistes guardonats en el 32è Premi Turístic “Pica d’Estats”, juntament amb els membres de la demarcació de Lleida del col•legi de periodistes que van formar part del jurat i els representants de la corporació i d’altres representants d’institucions que han assistit a l’acte de lliurament.