Lleida, Dijous 24 febrer 2022

nota de premsa

Els municipis d’Aitona, la Granja d’Escarp i Seròs donen aquest cap de setmana el tret de sortida a les primeres visites guiades al gran espectacle dels camps amb floració dels arbres fruiters, que finalitzaran el 10 d’abril a Montoliu de Lleida

El Patronat de Turisme i el Consell del Segrià impulsen la campanya de la floració 2022 amb el lema “Torna el color” amb 9 municipis adherits

El triomf a la Berlinale de la pel•lícula Alcarràs de Carla Simón ha fet augmentar l’interès per visitar els camps fruiters durant la temporada de floració

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, conjuntament amb el Consell Comarcal del Segrià, impulsen la campanya de la Floració 2022 amb el lema “Torna el color”. Després de 2 anys de restriccions per causa de la COVID-19, enguany es podrà tornar a gaudir plenament de les rutes pels camps de fruiters florits sota el guiatge dels pagesos de la zona i de guies dels municipis davant la situació més normalitzada dels efectes de la pandèmia. Hi ha 9 municipis adherits al projecte. Tots ells oferiran rutes guiades amb experiències diverses vinculades amb la floració.

Amb aquesta nova campanya es vol continuar donant a conèixer el territori de Lleida a través dels pobles fruiters d’Aitona, Alcarràs, Corbins, la Granja d’Escarp, Lleida ciutat, Massalcoreig, Montoliu, Seròs i Soses, 3 municipis més que l’any 2021, i mostrar el procés de floració dels arbres de fruita dolça dels municipis del Segrià, tot posant en valor l’autenticitat del territori, la importància de la pagesia i del treball del camp, per les seves funcions socials i territorials i com a motor econòmic local.

Enguany també s’han ampliat les rutes guiades que passen pels camps fruiters i el patrimoni històric dels municipis del Segrià que participen del projecte, com el nombre de municipis que ofereixen aquest producte de forma estructurada per als visitants.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme i alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, ha expressat la seva satisfacció “per aquest increment del nombre de municipis que se sumen al projecte de la Floració “per posar en valor el paisatge, el cicle de l’arbre fruiter i la pagesia del Segrià” i ha afirmat, que “enguany, més que mai, podem dir que torna el color a les nostres vides”. En nom del Patronat, “volem que es gaudeixi d’aquesta experiència turística de la floració”.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, David Masot, ha valorat també de forma molt satisfactòria el fet que enguany 9 municipis del Segrià s’hagin adherit al programa i preveu que de cara a noves edicions s’hi puguin sumar més municipis per posar en valor la vida de pagès i la vida a la comarca del Segrià, tot donant a conèixer els seus municipis mitjançat el projecte de la floració.  Masot també ha destacat l’impuls que enguany està tenint el projecte de la Floració gràcies a l’èxit de la pel·lícula Alcarràs com també de la pel·lícula Tros, totes dues rodades a la comarca del Segrià.

Dins del projecte d’estructuració del producte s’ha confeccionat un calendari amb les dates i les diferents rutes que ofereixen els 9 municipis adherits al projecte, que permet oferir una visió més territorial i aporta una percepció més de caire comarcal atesa l’ampliació dels municipis que hi participen i el calendari de la floració de cadascun d’ells, que va del 26 de febrer fins al 10 d’abril. El calendari i tota la informació sobre les rutes, les dates, els horaris, així com els enllaços de reserva i compra, es troben al web www.lafloracio.cat.

El tret de sortida de la campanya serà aquest dissabte, 26 de febrer, als municipis d’Aitona i Serós. Diumenge, dia 27, s’hi afegirà la Granja d’Escarp. El moment àlgid de la campanya arribarà el mes de març. Durant els dos primers caps de setmana, els dies 5 i 6 i el 12 i 13, s’hi afegiran amb noves rutes els municipis d’Alcarràs, Lleida ciutat, Massalcoreig i Soses. I finalment el 19 de març començarà la campanya el municipi de Montoliu de Lleida, que es podrà visitar fins al 10 d’abril. Corbins oferirà visites només el diumenge, dia 20 de març. Per la seva banda, l’ajuntament d’Aitona oferirà visites guiades tots els dies del 26 de febrer al 20 de març.

La planificació de la disposició de rutes pot sofrir modificacions per l’evolució dels arbres i la meteorologia. Es pot consultar tota la informació a la web www.lafloració.cat i a les webs municipals, així com a les xarxes socials d’Ara Lleida i dels municipis que participen del programa Floració.

Una catifa multicolor

Com cada any per aquestes dates torna el color als camps de Lleida, el de les branques i flors dels arbres fruiters. La floració dels arbres fruiters converteix bona part de les Terres de Lleida en una catifa multicolor abans que arribi la primavera. Es tracta d’un producte turístic experiencial, fortament arrelat a la identitat paisatgística del territori del Segrià, basat en un model de turisme responsable i sostenible, que coincideix amb el període de floració dels arbres fruiters i amb la transformació cromàtica.

Aquesta proposta turística, nascuda l’any 2011 per iniciativa de l’Ajuntament d’Aitona per posar en valor el paisatge i l’activitat agrícola del territori i ampliada posteriorment a d’altres municipis lleidatans, tindrà enguany una major projecció i més demanda de visites gràcies al triomf a la Berlinale de la pel·lícula Alcarràs, de la cineasta catalana Carla Simón, que fa un retrat de la professió, els paratges i la família en un film íntim dedicat a la vida del camp.

La floració dels arbres fruiters permet als visitants que es desplacen a les comarques del Segrià i també de les Garrigues entre els mesos de febrer a abril viure una experiència sensorial única en la qual es barregen els colors (blanc, groc, verd, rosat), les textures i les plantacions s’erigeixen en reclam de mirades i passejades.

La_Floració_2022_Cartell_A3_OK
S’adjunten dos talls de veu i una fotografia de la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, amb el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, i el conseller de Turisme del Segrià, Josep Lluís Huguet, en un paisatge de floració al Segrià. També s’adjunta el Power Point de la Floració 2022 amb el calendari de visites dels 9 municipis del Segrià.
Arxius adjunts
Àudios
Tall de veu de Rosa Pujol
Tall de veu de David Masot