Lleida, Dimecres 20 abril 2022

nota de premsa

El balanç de l’estació de Baqueira Beret, amb més d’un milió de forfets, clau en la considerada millor temporada de tots els temps

Les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida tanquen la temporada 2021-22 amb un rècord històric i assoleixen els 1.5 milions de forfets

La vicepresidenta del patronat de Turisme, Rosa Pujol, expressa la seva satisfacció per uns excel•lents resultats “que confirmen la recuperació del sector i la tendència a l’alça que viuen enguany les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida en l’àmbit turístic”. La temporada d’esquí 2021-22 al Pirineu de Lleida ha tancat amb un rècord històric de venda de forfets que s’ha situat al voltant del milió i mig, superant en un 10% aproximadament les millors xifres assolides fins ara, concretament a la temporada 2017-18. Aquella campanya es va tancar amb 1.348.000 forfets venuts, xifra que representava fins ara la millor dels darrers 15 anys.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, ha expressat la seva satisfacció per aquests excel·lents resultats que “confirmen la recuperació del sector i que ens situen en un balanç rècord gracies al poder d’atracció del territori durant la temporada d’hivern i a les bones condicions que han gaudit les estacions per a la pràctica de l’esquí”. A aquests factors cal afegir “les ganes que hi havia per part del públic de gaudir de les activitats a la neu i dels entorns naturals del territori, després de la manera atípica en que es van viure les dues darreres temporades a causa de la pandèmia”.

D’altra banda, Pujol ha recordat que aquests resultats confirmen la tendència a l’alça que des de primers d’any està tenint el sector turístic lleidatà. Cal recordar que el sector va registrar xifres rècord els mesos de gener i febrer als establiments d’hoteleria i als càmpings, xifres que s’han repetit durant la Setmana Santa i que milloren els resultats d’abans de la pandèmia i aporten una previsió optimista de cara a la propera campanya d’estiu.

El balanç de la temporada de l’estació d’esquí de Baqueira Beret, situada a la Val d’Aran i a les Valls d’Àneu (el Pallars Sobirà), que ha tancat amb el millor resultat de tots els temps amb 1.033.453 forfets venuts i 143 dies en funcionament, ha estat decisiva aquesta campanya per poder assolir les xifres rècord registrades en el conjunt del sector de l’esquí del Pirineu de Lleida. La resta de centres d’hivern, tant d’alpí com de nòrdic, han tancat la temporada de forma satisfactòria, però amb uns resultats més similars als de la temporada 2019-20, que també va ser bona pel sector.

Les tres estacions gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat  de Catalunya –FGC al Pirineu de Lleida han tancat la temporada amb 317.837 forfets venuts. Concretament, Port-Ainé amb 119.218 forfets i Boí Taüll amb 132.940, uns resultats  molt similars als de la temporada 2019-20, mentre que Espot ha tancat amb 65.679 forfets, el que representa un increment d’un 12% respecte a la temporada 2019-20.

Per la seva banda, l’estació mixta de Tavascan ha tancat també amb un dels millors resultats dels darrers anys amb 7.375 forfets d’alpí venuts i uns altres 1.845 de nòrdic, el que suposa gairebé un 30% més que la temporada 2019-20. Al marge del nombre d’esquiadors d’alpí, l’estació ha rebut 15.000 practicants d’esquí de muntanya i raquetes.

Pel que fa a les estacions de nòrdic del Pirineu de Lleida, han tancat la temporada amb 53.510 forfets venuts, entre activitats d’esquí nòrdic i de raquetes. Aquestes dades representen un descens d’un 5% respecte a la temporada 2019-20, que van tancar amb 56.527 forfets. L’esquí nòrdic ha augmentat un 6% respecte a la temporada 2019-20, però els serveis per a la pràctica de raquetes ha disminuït un 12%. Els mesos de novembre i desembre van anar molt bé i amb bons gruixos de neu, però a partir de gener i el mes de febrer les estacions situades en cotes més baixes van patir la falta de precipitacions.

Amb les dades facilitades per les diferents estacions d’esquí, el balanç provisional de la temporada 2021-22 es d’1.414.020 forfets, pendents de les xifres definitives de l’estació de Port del Comte, al Solsonès. La temporada 2018-2019 va tancar amb 68.300 forfets.  Aquest equipament va cloure la temporada el dia 10 d’abril, després de 129 dies d’esquí, una de les temporades més llargues de l’estació del Solsonès. Amb el resultat de Port del Comte el balanç final de la temporada 2021-2022 ens situarà al voltant del 1.500.000 de forfets.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, juntament amb el sector turístic de la demarcació, van planificar la nova temporada de neu al Pirineu de Lleida amb optimisme i amb l’objectiu de recuperar la màxima normalitat després que la campanya 2020-21 resultés atípica a causa de la COVID-19, que va comportar un descens d’esquiadors d’un 70% aproximadament respecte a les campanyes d’anys anteriors. El Patronat de Turisme preveia tancar aquesta temporada amb uns resultats similars als d’abans de l’inici de la pandèmia i apropar-se als 1.300.000 forfets venuts, el que hagués representat tornar a les xifres de les temporades 2017-18 i 2018-19, però finalment els resultats han estat molt més satisfactoris.

Les estacions van invertir aquesta campanya més de 13,5 milions d’euros en millores de les instal·lacions. Aquesta gran inversió representa el 35% del que han gastat el conjunt de les estacions d’esquí de l’Estat espanyol (38,2 milions) i suposa la xifra més alta dels darrers exercicis. Una part important d’aquesta despesa s’ha dedicat a millores en aspectes vinculats a la sostenibilitat i a la modernització. D’altra banda, la temporada s’ha perllongat 144 dies, és a dir, que ha estat una de les més llargues dels darrers anys.

Àudios
Tall deu de Rosa Pujol