Lleida, Diumenge 9 gener 2022

nota de premsa

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, i els representants dels diferents subsectors turístics de la demarcació es mostren satisfets davant els resultats obtinguts durant aquestes festes de Nadal malgrat la pandèmia sanitària, que per segon any consecutiu ha tingut una incidència directa en el turisme d’hivern per aquestes dates, amb un degoteig d’anul•lacions que en molts casos s’han pogut compensar amb reserves noves al llarg d’aquest període festiu

El Pirineu de Lleida tanca les festes de Nadal amb la venda d’uns 250.000 forfets i una ocupació turística que s’ha situat al voltant del 70% de mitjana del 26 de desembre al 9 de gener

El balanç per la venda de forfets recupera les xifres anteriors a la pandèmia i cal remuntar-se al Nadal de 2013-2014 per trobar uns resultats similars. El Pirineu de Lleida tanca avui la campanya turística de Nadal amb un balanç satisfactori tant pel que fa al nivell d’allotjament turístic com també pel bon ritme que ha mantingut la temporada d’esquí durant aquestes festes de Nadal, Cap d’Any i Reis després d’un bon inici de la temporada pel pont de la Puríssima. El balanç provisional situa el nivell d’ocupació al voltant del 70% de mitjana durant els 15 dies que van des l’endemà del dia de Nadal, 26 de desembre, fins avui, 9 de gener. Per Cap d’Any es va registrar la millor ocupació, que es va tancar lleugerament per sobre del 90 % de mitjana i amb el cartell de “complet” en molts establiments d’hoteleria a les zones properes a les estacions d’esquí, com també en els establiments de bungalous i a les cases de turisme rural. Pel que fa a les estacions d’esquí, han tancat aquest llarg període festiu amb una xifra al voltant dels 250.000 forfets.

La temporada d’esquí al Pirineu de Lleida ha seguit amb un bon ritme per aquestes festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, amb una venda de forfets en el conjunt de les estacions d’esquí alpí i nòrdic que s’ha situat al voltant dels 250.000. Per la seva banda, els complexos de nòrdic, al marge de la venda de forfets per a l’esquí, també han registrat l’expedició de 4.500 forfets per a la pràctica de raquetes. Aquest és un nombre provisional de venda de forfets, en espera que els diferents centres d’hivern del Pirineu lleidatà tanquin les xifres definitives d’aquest període. Amb aquests resultats les festes de Nadal d’enguany recuperen els bons guarismes obtinguts per Nadal de 2019-2020 abans de la pandèmia, que es va tancar amb 245.000 forfets venuts, i se situen en xifres molt similars a les del període nadalenc de 2013-2014, que es va tancar amb 250.000 forfets. La resta d’anys han estat per sota.

Els responsables dels diferents centres d’hivern han coincidit a afirmar que “ha estat una bona campanya d’esquí, amb dues setmanes de bon temps durant la major part de les festes i amb molta gent a pistes i a les terrasses exteriors”. També s’ha pogut constatar l’arribada de molts visitants no esquiadors, que han aprofitat el bon temps per gaudir de la neu i passejar pels entorns naturals de les zones amb estacions d’esquí. En conjunt, una valoració molt satisfactòria per part dels diferents centres d’hivern que també s’ha traslladat des del públic que ha pogut gaudir de la neu i l’esquí per aquestes dates.

Cal recordar que el 26 de desembre totes les estacions d’esquí alpí del Pirineu de Lleida (Baqueira Beret, Boí Taüll, Port Ainé, Espot Esquí, Tavascan i Port del Comte) garantien unes bones condicions per a la pràctica de l'esquí amb 196 pistes, 263 quilòmetres esquiables i gruixos de neu pols i dura de 50 a 155 cm, mentre que les estacions lleidatanes d’esquí nòrdic (Aransa, Lles de Cerdanya, Tavascan, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera) també van encetar les vacances de Nadal amb pràcticament tots els circuits oberts, amb un total de 140 quilòmetres practicables i gruixos de neu d’entre 60 i 120 cm. Posteriorment, al tombant d’any nou, es van registrar temperatures més suaus i més pròpies de primavera que, si bé van animar molts visitants a gaudir de l’esquí i dels espais naturals del Pirineu, van afectar la superfície esquiable i el nombre de pistes obertes en algunes de les estacions, si bé aquesta situació va canviar a partir de dimecres d’aquesta setmana, amb l’arribada del fred i noves precipitacions que han afavorit els gruixos de neu i l’estat de les pistes per a la pràctica de l’esquí, com també la producció de neu.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha expressat la seva satisfacció per aquests resultats obtinguts durant les festes de Nadal tant en l’àmbit de l’allotjament com de les estacions d’esquí. Pujol ha recordat que per segon any consecutiu el resultat de la campanya nadalenca es veuen alterats per l’afectació de la pandèmia de la COVID-19. Pujol ha explicat que les xifres, final tot i ser relativament bones, estan lleugerament per sota de les d’altres anys per aquestes mateixes dates, quan el Pirineu de Lleida fregava la plena ocupació durant els dies centrals d’aquest període de vacances per Cap d’Any. També ha matisat que si bé el sector de l’allotjament en general ha obtingut uns resultats satisfactoris durant aquestes festes de Nadal, les cases de turisme rural han vist reduïda la seva capacitat d’allotjament per la limitació a un màxim de 10 persones per establiment en el marc de les noves mesures adoptades en portes del període nadalenc. De la mateixa manera, ha subratllat el perjudici que ha generat al sector de la restauració la limitació d’aforament en el 50 % a l’interior de bars i restaurants i el contratemps que ha generat als empresaris davant l’alt nivell de reserves que hi havia per aquestes dates als establiments de restauració, que en molts casos esperaven la plena ocupació.

La millor ocupació, per Cap d’Any

La mitjana d’ocupació al Pirineu de Lleida durant el període de 15 dies de festes de Nadal que van des de Sant Esteve fins avui, diumenge 9 de gener, se situa al voltant d’un 70 % de mitjana entre les diferents modalitats d’allotjament turístic reglat. Com succeeix tots els anys, el cap de setmana de Cap d’Any és el que ha tingut una millor ocupació en els diferents sectors d’allotjament turístic de la demarcació. Enguany la millor ocupació també s’ha registrat per Cap d’Any, però amb un nivell una mica inferior al d’altres anys a causa de l’afectació de la COVID-19. La propagació de la pandèmia per la variant Òmicron i les restriccions sanitàries a Catalunya per la COVID-19 a les portes de les festes nadalenques han generat un degoteig d’anul·lacions en els establiments de turisme reglat que en molts casos s’han pogut cobrir amb noves reserves de persones que no havien aconseguit plaça abans de festes.

En el primer tram del període vocacional, comprès a partir de l’endemà del dia de Nadal, el 26 de desembre festivitat de Sant Esteve, fins al dijous 30 de desembre, l’ocupació en el sector de l’hoteleria de les zones del Pirineu es va situar entre el 70 i el 80 %; les places de bungalous del sector del càmping, per sobre del 80 %, i el turisme rural, en un 75 % de mitjana. Per Cap d’Any, del 31 de desembre fins al 2 de gener, els establiments d’hoteleria han registrat una mitjana d’ocupació al voltant del 90 %. Alguns dels hotels situats a les proximitats de les estacions d’esquí, com també les cases de turisme rural i les places de bungalous als càmpings del conjunt de la demarcació, han assolit la plena ocupació per Cap d’Any. Cal recordar que els establiments de turisme rural han omplert la màxima capacitat permesa de l’allotjament, si bé la limitació a un màxim de 10 persones per establiment ha comportat un menor nombre de pernoctacions.

A partir de Cap d’Any i fins al dia 4 de gener, l’ocupació en el sector de l’hoteleria es va situar entre el 60 i el 70 %, mentre que el turisme rural i les places de bungalous han estat al 80 % d’ocupació. El dia de la festivitat de Reis l’activitat va ser baixa. L’ocupació es va tornar a recuperar a partir del divendres 7 de gener, que ha donat lloc a una mena de pont festiu i ha posat el colofó a la campanya turística de Nadal. En aquest darrer tram a les zones properes a les estacions d’esquí l’ocupació en el sector d’hoteleria s’ha situat al voltant del 80 %, si bé en el conjunt del Pirineu la mitjana ha oscil·lat al voltant del 40 %. En canvi, les places de bungalous s’han mantingut en una bona ocupació propera al 90 %, com també els establiments de turisme rural a la zona del Pirineu, que han registrat una mitjana del 70 %, mentre que a les comarques de la plana l’ocupació s’ha reduït fins al 30 %.

Al marge dels nivells d’ocupació que han tingut els establiments d’allotjament reglat s’han de sumar a les xifres de visitants i de pernoctacions les generades per les segones residències, que també han tingut força activitat en aquest període festiu. El càlcul del que han comportat en aquest sentit les segones residències no s’ha quantificat, si bé el seu comportament també representa una contribució important a l’activitat econòmica del territori i es reflecteix en la contractació dels diferents serveis turístics o en la compra de forfets d’esquí.

Activitats diverses

Al marge de la pràctica de l’esquí i de les activitats relacionades amb la neu que ofereixen les 140 empreses del Pirineu de Lleida, molts altres turistes han visitat tant les comarques del Pirineu com les de la Plana atrets en aquesta època de l’any per la perspectiva de passar uns dies de descans en contacte amb la natura, tot descobrint la gran oferta relacionada amb el patrimoni cultural dispers per tots els racons de la nostra geografia, practicant el turisme actiu, descobrint alguna de les moltes rutes turístiques que s’ofereixen i assaborint els millors plats de la cuina de Lleida elaborats amb productes autòctons.

Arxius adjunts
Àudios
Tall de veu de Rosa Pujol