Lleida, Dilluns 9 gener 2023

nota de premsa

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, qualifica de satisfactori el balanç d’aquestes festes de Nadal, que situa la demarcació de Lleida com un referent de destinació turística en aquesta època de l’any per a aquelles persones que han volgut gaudir de l’oferta de neu com també les que han fet altres tipus d’activitats vinculades amb la natura, el turisme actiu o les visites de caire cultural, patrimonial i la gastronomia amb productes de km0 i de qualitat

El Pirineu de Lleida tanca les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis amb la venda d’uns 225.000 forfets i una ocupació del 70%, del 26 de desembre al 4 de gener

El Pirineu de Lleida tanca avui la campanya de Nadal amb un balanç satisfactori pel que fa a l’ocupació turística, que ha arribat a assolir pràcticament la plena ocupació per Cap d’Any i amb una mitjana que s’ha situat al voltant del 70 % durant el període de 10 dies que van de la festivitat de Sant Esteve, 26 de desembre, fins al 4 de gener, i entre el 40 i el 50 % de mitjana a partir del dia de Reis fins avui, 8 de gener, tal com ja s’havia previst inicialment. Per la seva banda, les estacions d’esquí tanquen aquest període de 15 dies de festes nadalenques, que van del dia de Nadal fins a avui, 8 de gener, amb la venda de 225.000 forfets, un 12 % per sobre de les previsions. L’escassetat de nevades i les altes temperatures registrades ha afectat de manera directa les estacions de fons, que només han estat obertes per a usos turístics i raquetes, així com també la mixta de Tavascan, que ofereix esquí alpí i nòrdic. També el complex d’alpí de Port del Comte, al Solsonès, ha tingut una afectació important i ha finalitzat la campanya de Nadal amb només dues pistes obertes de les 37 de què disposa, mentre que les 4 restants estacions d’alpí com son Baqueira Beret, Boí Taüll, Port Ainé i Espot han mantingut un bon ritme durant aquest període vacacional.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha valorat de forma positiva el nivell d’ocupació assolit en aquestes festes nadalenques al Pirineu de Lleida i a les zones turístiques de la demarcació, principalment durant la primera setmana festiva de Nadal fins Cap d’Any. “Un bon nivell d’ocupació en els diferents subsectors d’allotjament turístic, al qual s’ha de sumar també els visitants de segones residències, que ha repercutit de forma molt favorable a l’activitat dels diferents sectors d’hoteleria i restauració, així com del comerç en general.” Pujol també s’ha referit de forma satisfactòria al balanç per la venda de forfets per part de les estacions d’esquí alpí, si bé ha lamentat que l’escassetat de precipitacions de neu no ha permès la plena activitat de tots els centres d’hivern amb una afectació directa  a les estacions de nòrdic i a les activitats vinculades amb serveis de restauració i hoteleria. Finalment Rosa Pujol ha destacat que, aquests resultats situen les comarques del Pirineu de Lleida com un referent turístic en aquesta època de l’any per a aquells turistes que han volgut gaudir de l’oferta de neu i també per a les persones que han fet altres tipus d’activitats vinculades amb la natura, el turisme actiu o les visites de caire cultural, patrimonial i la rica gastronomia del territori amb productes de km0 i de qualitat.

Diferent ocupació per sectors i períodes festius

Tal com s’han escaigut enguany al calendari aquestes festes nadalenques s’ha pogut establir diferents nivells d’ocupació d’acord amb la tipologia dels establiments d’allotjament turístic i amb el seu àmbit geogràfic. El Patronat de Turisme estima que durant aquest període de festes de Nadal, al conjunt de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida prop de 100.000 turistes s’han allotjat en establiments de turisme reglat com ara hotels, cases de turisme rural, bungalous i apartaments turístics, que han generat unes 230.000 pernoctacions en el conjunt de la demarcació. A aquestes xifres s’han de sumar les segones residències i altres formes d’allotjament turístic com els habitatges d’ús turístic (HUT), que no han estat estimats en aquests càlculs, si bé el seu comportament també representa una contribució important a l’activitat econòmica del territori i es reflecteix en la contractació dels diferents serveis turístics o en la compra de forfets d’esquí.

En el primer tram del període vacacional comprès entre el dia 26 de desembre, festivitat de Sant Esteve, fins al divendres 30 de desembre, l’ocupació en el sector de l’hoteleria de les zones del Pirineu es va situar sobre el 65 % de mitjana. Les places de bungalous del sector del càmping, en el 75 %, i el turisme rural, en el 70 % de mitjana. El grau més alt d’ocupació es va produir per Cap d’Any, com és habitual per aquestes festes. En concret, del divendres 30 de desembre fins al diumenge 1 de gener de 2023 es va situar en percentatges que oscil·len entre el 95 % i la plena ocupació en els establiments d’hoteleria del Pirineu, com també en tota l’oferta de turisme rural i les places de bungalous pel que fa al sector del càmping.

A partir de Cap d’Any i fins al dia 4 de gener, l’ocupació en el sector de l’hoteleria es va situar entre el 60 i el 70 %, amb un percentatge més alt a les proximitats de les estacions d’esquí, el turisme rural al voltant del 70 % i les places de bungalous sobre el 50 %. A partir del 5 de gener i fins avui, 8 de gener, s’ha produït un descens significatiu de l’ocupació en els diversos sectors, tot i que en percentatges diferenciats que oscil·larien entre el 40 i el 50 %, tal com ja havia previst el Patronat de Turisme. Cal destacar que al llarg d’aquests 15 dies de períodes de vacances s’han registrat algunes anul·lacions de reserves a causa de la climatologia i la seva afectació a les condicions per a l’esquí, que en molts casos s’han pogut cobrir amb noves reserves de persones que no ho havien aconseguit, principalment per Cap d’Any.

La Val d’Aran, amb un comportament per sobre de la mitjana

Cal destacar el comportament turístic que ha tingut la Val d’Aran, que concentra la major oferta turística durant la campanya d’hivern, on el grau ocupació s’ha mantingut alt i per sobre de la mitjana durant tot el període de les festes nadalenques. Del 26 de desembre fins al 4 de gener l’ocupació s’ha situat entre el 80 i el 85 %, amb un pic per Cap d’Any que va fregar la plena ocupació com a la resta del Pirineu. Del 5 al 8 de desembre també ha tingut un bon comportament turístic, tot i que en percentatges inferiors, atès que la mitjana per la festivitat de Reis ha estat entre el 75 i el 80 %. Cal recordar que la Val d’Aran disposa d’una oferta d’allotjament amb més de 33.000 llits, dels quals 11.300 pertanyen a places hoteleres repartides entre hotels, apartaments, aparthotels, pensions, albergs i cases de pagès, i de 22.000 places de segona residència repartides entre els diferents pobles de la vall o a peu de pistes. S’acostumen a utilitzar sobretot els caps de setmana i en períodes de vacances com ara Nadal, Cap d’Any o Setmana Santa.

 El sector del turisme alpí segueix la temporada amb un bon ritme

Les estacions d’esquí alpí del Pirineu de Lleida han tancat una campanya de Nadal amb uns resultats satisfactoris, malgrat l’escassetat de nevades i les temperatures registrades, que no han permès el ritme normal de treball que en ple hivern haurien hagut de tenir els canons per a la producció de neu a pistes. Durant aquests 15 dies de festes de Nadal, Cap d’Any i Reis el conjunt de les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida han venut uns 225.000 forfets, un 12 % per sobre de les previsions del Patronat de Turisme. Aquestes xifres, encara que són provisionals, atès que el resultat final no el facilitaran les estacions d’esquí fins avui quan s’acabi la jornada.

Les altes temperatures i la manca de nevades intenses abans i durant el període de vacances de Nadal han afectat de manera més directa les estacions de fons, com també la mixta de Tavascan, que només han pogut oferir usos turístics i activitats de raquetes a les part alta de les estacions. El conjunt de les estacions de nòrdic, malgrat tenir unes condicions de neu que feia anys que no tenien per aquestes dates, la majoria d’elles han apostat per obrir per aquestes festes per a serveis de hostaleria i restauració i com a activitats per a senderisme i raquetes a les parts altes. Però la falta de neu a la base de l'estació i la impossibilitat de poder fer esquí nòrdic ha afectat molt en el nombre de visitants per gaudir  dels serveis de l'estació com son la venda de forfets, lloguer de material, escoles d'esquí i restauració i en menor mesura en els allotjaments. Aquesta situació ha generat un cert desànim en el conjunt dels centres d’esquí nòrdic del Pirineu de Lleida que confien en l'arribada d'un front a partir de aquest diumenge per veure si poden salvar el que resta de temporada, tot i l’afectació molt negativa que té el fet d’haver perdut les festes nadalenques. També el complex d’alpí de Port del Comte, al Solsonès, ha finalitzat la campanya de Nadal amb només dues pistes obertes de les 37 de què disposa, a causa de la falta de nevades, les altes temperatures i la pluja, que han minvat molt el nombre d’esquiadors per aquestes festes.

Pel que fa a la resta de centres d’alpí del Pirineu de Lleida, com són Baqueira Beret, Port Ainé, Espot i Boí Taüll, han mantingut una molt bona activitat durant aquest període de vacances i han gaudit de bon temps. En aquest sentit destaca Boí Taüll, que va ser l’estació més afavorida per les nevades que van caure dies abans de les festes de Nadal, les quals li han permès tenir uns gruixos de neu d’entre 50 i 100 cm i esdevenir el centre d’hivern més innivat de la península. Aquests  bons resultats que se sumen al bon ritme d’inici de temporada d’esquí al Pirineu de Lleida pel macropont de la Constitució i de la Puríssima, que va assolir el segon millor registre de tots els temps per aquelles dates amb la venda de 110.000 forfets. Caldrà esperar ara l’arribada de noves precipitacions i la baixada de temperatures per poder reprendre el bon ritme amb què es va encetar la temporada d’esquí 2022-2023, davant l’escassetat de nevades i les temperatures atípiques per aquestes dates que hem tingut en aquest període de vacances de Nadal, Cap d’Any i Reis.

Activitats diverses arreu del territori

Al marge de la pràctica de l’esquí i de les activitats relacionades amb la neu que ofereixen 137 empreses del Pirineu de Lleida, molts altres turistes han visitant tant les comarques del Pirineu com les de la plana atrets en aquesta època de l’any per la perspectiva de passar uns dies de descans, gaudir dels paisatges i la natura, passejar pels entorns naturals de les zones amb estacions d’esquí i gaudir de la gran oferta relacionada amb el patrimoni cultural dispers per tots els racons de la nostra geografia, practicar el turisme actiu, descobrir alguna de les moltes rutes turístiques que s’ofereixen i assaborir els millors plats de la bona gastronomia del territori elaborats amb productes autòctons.

Lleida 8 de gener de 2023