Lleida, Dijous 1 desembre 2022

nota de premsa

Les estacions d’esquí alpí de Baqueira Beret, Boí Taüll, Espot, Port Ainé i Port del Comte estaran obertes al públic amb diferents gruixos de neu i oferta d’esquí, com també les de nòrdic a partir del 3 de desembre amb oferta de neu i usos turístics

El Patronat de Turisme preveu una ocupació mitjana del 60 al 65 % durant els nou dies del pont llarg de la Constitució i de la Puríssima al Pirineu de Lleida

El millor comportament es preveu pel pont de la Puríssima, a partir del dimecres 7 de desembre fins al diumenge dia 11, quan l’ocupació mitjana es podria situar per sobre del 80 %

El pont de la Constitució i de la Puríssima, considerat des de fa uns quants anys com una de les cites clàssiques de l’inici de la temporada d’esquí, es presenta enguany com una bona oportunitat per al sector turístic en general i de manera particular per a les zones de muntanya del Pirineu de Lleida amb estacions d’esquí, en coincidir en el calendari amb dos dies festius estratègicament situats en un dimarts i un dijous encadenats amb els caps de setmana respectius. Aquesta situació dona lloc a un llarg pont de nou dies que des del vessant turístic serà en general molt bo, però tindrà un comportament diferenciat entre la primera part del pont (del dissabte 3 de desembre fins al dimarts dia 6) i el segon tram (a partir del dimecres 7 de desembre fins al diumenge 11).

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu que la mitjana d’ocupació durant aquests dos ponts al conjunt de les comarques del Pirineu de Lleida amb estacions d’esquí estarà al voltant del 60 i 65 % de mitjana. La millor ocupació es produirà en el segon període festiu, quan es preveu que es pugui situar per sobre del 80 % i alguns establiments arribaran a la plena ocupació, principalment a les zones properes a les estacions d’esquí. El fet que molts centres escolars fan festa el divendres 9 de desembre afavorirà també la major afluència de turistes en el tram final del llarg pont.

La coincidència en el calendari dels dos dies festius entre setmana permet moltes combinacions a l’hora de buscar la millor escapada i serà sens dubte aprofitada per moltes famílies i grups d’amics per fer visites al conjunt del nostre territori, gaudir de l’oferta cultural, paisatgística, gastronòmica i per descomptat practicar l’esquí en algun dels 11 centres d’hivern del Pirineu de Lleida, com també de l’oferta complementària a la neu que ofereixen un total de les 137 empreses del nostre territori. En definitiva, una bona oportunitat per poder planificar una sortida abans de les festes de Nadal.

Previsió de vendre uns 90.000 forfets per aquest pont

La nova campanya d’esquí al Pirineu de Lleida la va encetar l’estació aranesa de Baqueira Beret el dissabte 26 de novembre. Els complexos de Boí Taüll, Espot i Port Ainé tenen previst encetar la temporada demà divendres, 2 de desembre, mentre que Port del Comte ho farà de manera  parcial el dissabte dia 3 en espera de rebre més precipitacions en forma de neu els propers dies que li permetin ampliar l’oferta de pistes.Per la seva banda, l’estació de Tavascan en la vessant d’alpí no estarà oberta al públic a l’inici del pont. Per la seva banda, les estacions de nòrdic obriran a partir del dissabte 3 de desembre, si bé la major part d’elles oferiran circuits de raquetes i excursions, a més d’usos turístics, mentre no tinguin més gruixos de neu, exceptuant el complex de Tavascan, que té tot el domini de nòrdic obert i en molt bones condicions. Les estacions de Lles, Aransa i Tuixent-la Vansa estaran obertes per fer excursions a peu i amb raquetes. També tindran obert el bar-restaurant i refugis a més del servei de lloguer de raquetes. Sant Joan de l’Erm i Virós-Vallferrera tindran tots els serveis turístics oberts i neu a les parts altes de l’estació.

El Patronat estima que durant aquests nou dies de pont es podria assolir la venda d’uns 90.000 forfets, si bé el resultat final també dependrà de la climatologia d’aquestes festes i de la quantitat de neu nova.

L’ocupació per sectors

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu que la mitjana d’ocupació durant aquests dos ponts al conjunt de les comarques del Pirineu de Lleida amb estacions d’esquí se situarà en una mitjana entre el 60 i el 65 %. En la primera part del pont, en el tram comprès del dissabte 3 de desembre fins al dimarts dia 6, la mitjana d’ocupació podria oscil·lar al voltant del 45 o 50 %, mentre que en la segona part d’aquest pont llarg serà del 80 % i a les proximitats de les estacions d’esquí i a peu de pistes es pot fregar la plena ocupació, principalment de cara al cap de setmana del 10 de desembre. El Patronat preveu també que, a la resta d’indrets turístics de la demarcació sense estacions d’esquí, l’ocupació també serà bona especialment durant el segon tram del pont, quan es veurà força moviment turístic pel conjunt del territori.

Tant el Patronat de Turisme com els representants dels diferents subsectors d’allotjament turístic de la demarcació estimen que hi haurà una bona afluència de visitants atrets per la pràctica de l’esquí i les activitats relacionades amb la neu a la zona del Pirineu, així com també molts altres visitants que aprofitaran aquestes dates per gaudir d’uns dies de descans en contacte amb la natura, practicant diverses activitats vinculades amb la gran oferta relacionada amb el patrimoni cultural dispers per tots els racons de la nostra geografia, el turisme actiu, fent algunes de les rutes turístiques pel territori i assaborint els millors plats de la cuina de Lleida elaborats amb productes autòctons, a més de gaudir d’algunes de les jornades gastronòmiques actualment vigents, com ara la de l’oli de les Garrigues. També n’hi haurà que aprofitaran per comprar oli de la DO les Garrigues a les cooperatives i molins del territori.

Al marge dels establiments d’allotjament turístic reglat, pel pont de la Constitució i de la Puríssima les segones residències tenen tradicionalment una gran activitat, motiu pel qual la repercussió econòmica a les zones turístiques vinculades amb els serveis de restauració, el comerç i les mateixes estacions d’esquí i empreses de turisme actiu es veurà també afavorida per aquest públic.

Lleida, 1 de desembre de 2022