Lleida, Dijous 22 desembre 2022

nota de premsa

La millor ocupació es produirà per Cap d’Any, del divendres 30 de desembre fins al diumenge 1 de gener de 2023, quan molts establiments d’allotjament turístic del Pirineu de Lleida fregaran la plena ocupació, com també a les cases de turisme rural i les places de bungalous dels càmpings del conjunt de la demarcació de Lleida

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu una ocupació turística que estarà sobre el 70% de mitjana al Pirineu de Lleida durant els deu dies de les festes de Nadal i Cap d’Any i en percentatges inferiors per Reis

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu una mitjana d’ocupació turística que se situarà al voltant del 70 % de mitjana durant els deu dies de les festes de Nadal i Cap d’Any, en el període comprès del 26 de desembre fins al 4 de gener, al Pirineu de Lleida. La millor ocupació es produirà per Cap d’Any, del 30 de desembre fins a l’1 de gener, quan s’arribarà pràcticament a fregar la plena ocupació a la major part dels establiments d’allotjament turístic del Pirineu, així com també als establiments de turisme rural i a les places de bungalous dels càmpings del conjunt de la demarcació lleidatana. De cara a la festivitat de Reis, del dijous dia 5 fins al diumenge 8 de gener, el nivell d’ocupació baixarà considerablement, atès que moltes famílies volen passar aquestes dates al seus llocs d’origen. D’altra banda, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu que la venda de forfets de les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida per aquest període de festes nadalenques rondarà al voltant dels 200.000 durant els 14 dies que van del 26 de desembre al 8 de gener, si bé les condicions climatològiques poden influir en el resultat final.

Després del bon inici de la temporada d'esquí 2022-2023 pel macropont de la Constitució i de la Puríssima al Pirineu de Lleida amb la venda de 110.000 forfets, el segon millor registre de tots els temps per aquestes dates, les festes de Nadal representen un altre dels moments més esperats pels aficionats als esports d'hivern per poder gaudir amb la família i els amics d'uns dies d'oci al voltant de l'esquí i d'una gran oferta complementària a la neu.

La previsió d’ocupació per aquests 14 dies i 13 nits d’allotjament de festes de Nadal, Cap d’Any i Reis és preveu també bona. Tenint en compte com s’escauen enguany al calendari aquestes festes, es poden establir quatre trams vacacionals, cadascun dels quals tindrà un comportament diferent segons el tipus d’allotjament i el nombre de visitants, grau d’ocupació i  nombre de pernoctacions.

El millor comportament turístic es produirà durant la primera setmana d’aquestes  festes nadalenques, mentre que la segona setmana tindrà un menor grau d’ocupació i d’activitat turística.

En el primer tram que va del dilluns 26 de desembre, festivitat de Sant Esteve, fins al dijous 29, l’ocupació en el sector de l’hoteleria de les zones del Pirineu estarà situada al voltant del  65 % de mitjana. Les places de bungalous del sector del càmping estaran sobre  el 75 % i el turisme rural rondarà el 70 %. Cal tenir present en aquest primer període vacacional que el dia de Nadal i la festivitat de Sant Esteve alguns establiments de turisme rural amb servei de cuina, com també alguns establiments d’hoteleria, no estan oberts al públic. A més, les estacions d’esquí nòrdic no obriran al públic el dia de Nadal.

El grau més alt d’ocupació es produirà en el segon tram de cara al Cap d’Any, tal com és habitual per aquestes dates. En concret del divendres 30 de desembre fins al diumenge 1 de gener de 2023 s’arribarà a fregar la plena ocupació en els establiments d’hoteleria del Pirineu, com també a tota l’oferta de turisme rural i a les places de bungalous del conjunt de la demarcació de Lleida, amb percentatges que se situaran al voltant del 95 % i la plena ocupació.

A partir de Cap d’Any el nivell d’ocupació  baixa considerablement de cara als altres dos trams de vacances i festius. Del 2 al 4 de gener, com a prolongació de la festivitat de Cap d’Any,  es preveu que els establiments propers a les estacions d’esquí oscil.laran entre el 60 i el 70 % i la resta amb percentatges inferiors. A partir del 5 de gener i fins al diumenge 8 de gener l’ocupació turística es reduirà sensiblement, atès que de forma tradicional les famílies acostumen a passar aquests dies al seu lloc d’origen per gaudir dels Reis Mags d’Orient, si bé de cara al cap de setmana, els dies 7 i 8, es recuperarà l’afluència de visitants com un cap de setmana normal en la temporada d’hivern. L’ocupació en aquest darrer tram estarà per sota del 50 % i el resultat final també estarà molt condicionat per la climatologia i l’estat de la neu a les estacions d’esquí.

Durant tot aquest llarg període vacacional, però principalment durant la primera setmana de festes,  prenen una significació especial les segones residències, les quals tindran una ocupació alta en aquest període i contribuiran a la dinamització del sector de la restauració i el comerç de les zones turístiques de Lleida.

Venda al voltant dels 200.000 forfets

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida estima que durant els 14 dies que van del dilluns 26 de desembre fins al diumenge 8 de gener les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida expediran al voltant dels 200.000 forfets, si bé les condicions meteorològiques a pistes durant aquests dies poden condicionar el resultat. A hores d’ara tots els complexos d’esquí alpí estan oberts al públic amb diferents km de pistes obertes, nivells i qualitat de neu, excepte Tavascan, que obrirà a partir del dia 26 el telecadira per a usos turístics. Pel que fa als centres de nòrdic, segons el darrer comunicat de l’ACEM restaran  oberts a partir del dia de Sant Esteve per a raquetes i usos turístics Aransa, Lles de Cerdanya, Tavascan i Viròs  Vall-Farrera i la de Sant Joan de l’Erm per a serveis turístics.

Àmplia oferta d’activitats

Tant els afeccionats a l'esquí com els qui no han esquiat mai, però que troben a la muntanya una àmplia oferta d'oci i una opció d'esbarjo més per passar uns dies de vacances, descobriran per aquestes dates un programa amplíssim d'activitats per a tots els gustos i per a totes les edats relacionades amb la neu, com ara els trineus arrossegats per gossos, senderisme amb raquetes, patinatge sobre gel, solàrium i motos de neu, entre d'altres especialitats. Una oferta complementària a les activitats de la neu que proposen un total de 137 empreses del Pirineu de Lleida. Per aquestes dates les mateixes estacions d'esquí del Pirineu lleidatà han organitzat diverses activitats per celebrar la festivitat de Nadal, la nit de Cap d'Any i l’arribada dels Reis amb activitats tradicionals com la visita del Pare Noel a les pistes el 24 de desembre, la baixada de torxes i castells de focs per celebrar el Cap d’Any i l’arribada dels Reis Mags d’Orient el 5 de gener.

Altres activitats que es duran a terme durant aquestes festes en el conjunt del territori estan relacionades amb la celebració de diferents parcs de Nadal, concerts nadalencs i la representació dels tradicionals Pastorets a diverses localitats i capitals de comarca, com també l'escenificació de pessebres.

Lleida, 22 de desembre de 2022