Lleida, Dilluns 12 desembre 2022

nota de premsa

Les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida han venut més de 100.000 forfets durant aquests nou dies, la segona millor xifra per aquestes dates i només superada l’any 2005 amb 115.000 forfets en un pont de sis dies

El macropont de la Constitució i la Puríssima frega el 60% d’ocupació al Pirineu de Lleida

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, fa un balanç positiu del comportament turístic al conjunt de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida i destaca que el nivell de pernoctacions a causa del major nombre de dies festius enguany s’ha situat en un 17 % més que l’any 2021 i un 30 % per sobre del 2019, quan es va assolir el 90 %

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida valora de forma satisfactòria el comportament turístic registrat durant aquest pont llarg de la Constitució i la Puríssima a les comarques del Pirineu de Lleida, on la neu i l’activitat de l’esquí han tingut un paper protagonista. El Patronat estima que la mitjana d’ocupació d’aquests dos ponts en els establiments de turisme ha fregat el 60%, la banda baixa de les previsions fetes inicialment, a causa dels efectes de la meteorologia canviant i de l’anunci de l’arribada de mal temps per la segona part del pont, que ha provocat algunes cancel·lacions de reserves en hotels i bungalous.Pel pont de la Puríssima i sobretot durant aquest darrer cap de setmana és quan s’ha registrat la major afluència de turistes al Pirineu de Lleida, amb nivells d’ocupació que s’han situat al voltant del 80 % de mitjana a les zones properes a les estacions d’esquí i fregant la plena ocupació a peu de pistes, si bé a la resta del Pirineu, sense la influència de les estacions d’esquí, el percentatge ha estat una mica inferior. La xifra de forfets venuts s’estima de manera provisional en més de 100.000, una xifra que representa el segon millor registre per aquestes dates i només superada l’any 2005 quan es van comptabilitzar 115.000 forfets en un pont de sis dies.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha fet un balanç positiu d’aquest llarg pont de nou dies de la Constitució i de la Puríssima i ha explicat que el Patronat calcula que enguany s’ha registrat un 17 % més de pernoctacions en relació amb el pont de l’any 2021 i un 30 % més que per aquestes mateixes dates del 2019, tot i haver tancat en aquestes dues anualitats per sobre del 90 % d’ocupació, però amb menys dies de pont festiu i major concentració de visitants. En aquesta estimació també s’ha tingut en compte el nombre de pernoctacions que es van fer el cap de setmana anterior al pont. L’any 2021 es va poder gaudir d’un pont de cinc dies i quatre nits i el del 2019 va ser un pont de només tres dies. Per aquest motiu Pujol ha explicat que el resultat global quant al nombre de pernoctacions i de turistes que han visitat les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida enguany ha estat millor i ha subratllat que la coincidència en el calendari de dos dies festius entre setmana, el dimarts i el dijous, que ha donat lloc a dos ponts en encadenar-los amb els caps de setmana respectius, ha facilitat una major combinació de dies per gaudir de l’oferta turística durant nou dies i vuit nits d’estada.

Per causa d’aquesta circumstància enguany no s’han vist les concentracions de públic d’altres anys, ja que la gent ha pogut fet sortides de forma més esglaonada amb un resultat final que ha representat més pernoctacions i més persones que han visitat les comarques de Lleida. El Patronat estima que s’han generat en el pont d’enguany unes 180.000 pernoctacions en les diferents modalitats d’allotjament turístic a la demarcació de Lleida per part d’uns 70.000 turistes, al marge de les segones residències.

L’ocupació per sectors

Per sectors, l’ocupació hotelera en el primer cap de setmana anterior al pont de la Constitució ha estat d’un 50 % i la mitjana dels quatre dies de pont, una mica inferior. Pel que fa al pont de la Puríssima, l’ocupació en el conjunt del Pirineu s’ha situat al voltant del 60 %, si bé els hotels situats en proximitat de les estacions d’esquí han assolit una mitjana del 80 % del divendres fins al diumenge.

Pel que fa al turisme rural, l’ocupació s’ha situat pel pont de la Constitució entre el 35 i el 40 %, mentre que per la Puríssima l’índex s’ha situat al voltant del 80 % al conjunt de la demarcació de Lleida.

Quant als càmpings, amb més de 4.000 places de bungalous, la mitjana d’ocupació s’ha situat en un 65 % durant els dos ponts. El primer ha tingut una ocupació que ha fregat el 40 %, mentre que el segon pont s’ha tancat amb un 75 %.

Durant tots els dies de pont a les comarques del Pirineu de Lleida s’ha viscut força ambient i moviment de gent propiciat tant pels turistes atrets per l’oferta de neu com per altres activitats del territori vinculades amb la natura, el turisme actiu i les visites al patrimoni cultural també han rebut força afluència de visitants. D’altra banda, cal recordar que, al marge dels establiments d’allotjament turístic reglat, les segones residències han tingut força activitat per aquests dos ponts de la Constitució i la Puríssima, motiu pel qual s’han vist afavorits els sectors de la restauració, el comerç i les mateixes estacions d’esquí i les empreses de turisme actiu vinculades amb oferta de neu i d’activitats a la natura per aquestes dates.

Arrencada de la temporada d’esquí a totes les estacions del Pirineu de Lleida

La neu caiguda durant el cap de setmana d’inici del pont de la Constitució ha estat molt ben rebuda a totes les estacions d’esquí i ha permès que alguns dels complexos de nòrdic que no disposen de sistemes de producció de neu també hagin pogut estar parcialment oberts per aquest llarg pont i hagin esdevingut un atractiu per als visitants per esquiar, fer passejades o excursions amb raquetes.

Per la seva banda, totes les estacions d’alpí han millorat la seva oferta de pistes d’esquí gràcies a la neu caiguda i a la baixada de precipitacions, que els ha permès seguir treballant en la producció de neu i han pogut estar totes operatives de cara al llarg pont. L’estació de Port del Comte va haver de tancar les instal·lacions el divendres a causa de fortes pluges i va reobrir el dissabte de forma parcial. Pel que fa als centres de nòrdic, no han pogut tenir les instal·lacions plenament obertes per la manca de neu suficient i també per pluja alguns dies del pont, la qual cosa ha incidit en el nombre d’esquiadors. No obstant això, els complexos de nòrdic han tingut un volum acceptable de visitants, sobretot de famílies amb infants per jugar a la neu i fer excursions amb raquetes.

Durant aquests nou dies del pont de la Constitució i la Puríssima les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida han venut més de 100.000 forfets. Aquesta és una xifra provisional, en espera que els diferents centres d’hivern del Pirineu de Lleida tanquin les xifres definitives d’aquest període. Aquesta xifra representa el segon millor registre històric per aquest pont de la Puríssima i la Constitució. El millor guarisme fins avui és de l’any 2005, amb 115.000 forfets venuts en un pont de sis dies.

Cal recordar que la temporada d’esquí 2022-2023 al Pirineu de Lleida es va encetar el dia 26 de novembre a Baqueira Beret i les estacions restants van obrir entre el 2 i el 3 de desembre amb vista al llarg pont festiu i han assolit un bon nivell d’esquiadors a partir del pont de la Puríssima. El conjunt de les sis estacions d’alpí del Pirineu de Lleida han tingut un 67 % de les pistes obertes amb 225 km esquiables, amb Baqueira Beret encapçalant l’oferta amb 153 km de pistes obertes de les 165 que ofereix l’estació.

Activitats diverses

Al marge de la pràctica de l’esquí i de les activitats relacionades amb la neu, molts altres turistes han visitat tant les comarques del Pirineu com les de la Plana atrets en aquesta època de l’any per la perspectiva de passar uns dies de descans en contacte amb la natura, tot descobrint la gran oferta relacionada amb el patrimoni cultural dispers per tots els racons de la nostra geografia, practicant el turisme actiu, descobrint alguna de les moltes rutes turístiques que s’ofereixen i assaborint els millors plats de la cuina de Lleida elaborats amb productes autòctons. Molts d’ells també han aprofitat per fer la compra de l’oli per a tot l’any a les cooperatives i molins de la demarcació de Lleida i altres també han aprofitat per fer la compra dels torrons de cara a les festes de Nadal a Agramunt.

Lleida, 11 de desembre de 2022