Lleida, Dilluns 15 novembre 2021

nota de premsa

El consell, que ha estat presidit per la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, també ha expressat la satisfacció pels bons resultats assolits pel sector turístic durant aquest estiu, que ha tancat amb el millor resultat de tots els temps amb un increment d’un 8 % en les pernoctacions respecte a l’any 2019, abans de la pandèmia, i del 44 % respecte al mateix període del 2020

El Consell d’administració del Patronat de Turisme aprova diferents convenis de col·laboració per un import de gairebé 195.000€ per impulsar el sector turístic a la demarcació de Lleida

El consell d’administració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, reunit aquest matí via telemàtica, ha aprovat diversos convenis de col•laboració amb diferents entitats del territori per a la promoció turística de les comarques lleidatanes per un import global de 194.555 €. Entre els convenis aprovats figuren els subscrits per a aquest any 2021 amb les federacions d’hostaleria, turisme rural i càmpings de la demarcació de Lleida i amb la mancomunitat d’estacions d’esquí nòrdic del Pirineu de Lleida per incentivar accions de promoció als seus sectors respectius. També s’ha aprovat el conveni amb FGC pel funcionament del Tren dels Llacs. El consell, que ha estat presidit per la vicepresidenta del Patronat, Rosa Pujol, i ha comptat amb la participació dels diferents representants del sector i dels consells comarcals que en formen part, també ha expressat la satisfacció pels bons resultats assolits pel sector turístic durant aquest estiu, que ha tancat la temporada amb una xifra rècord, amb un increment d’un 8 % en el nombre de pernoctacions respecte a l’any 2019, que fins ara ostentava el millor guarisme de tots els temps.

Els convenis de col·laboració aprovats pel consell d’administració estipulen per a aquest any 2021 un import de 45.000 € per a la Federació d’Hostaleria de Lleida,  35.000 € per a l’Associació de Càmpings i de 30.000 € per la de Turisme Rural de Lleida. L’import destinat a la mancomunitat d’estacions d’esquí del Pirineu per a la promoció turística de les comarques del Pirineu és de 13.000 €, que inclou accions promocionals, de difusió, d’elaboració d’estudis i també de formació. Aquests quatre convenis de col·laboració amb les respectives federacions d’allotjament turístic de la demarcació de Lleida, com també amb la mancomunitat d’estacions d’esquí nòrdic, mantenen els mateixos imports de l’any 2020, que van tenir un increment excepcional d’un 65 % respecte al 2019 per causa de la situació de crisi sanitària, que va afectar de manera directa el sector turístic llevat pràcticament de la temporada d’estiu.

D’altra banda, s’ha aprovat el conveni de col·laboració entre el Patronat de Turisme i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya-FGC per a la prestació del servei turístic del Tren dels Llacs entre Lleida i la Pobla de Segur durant la temporada 2021. L’objecte del conveni de col·laboració s’ha fet per cobrir el 37,5 % del dèficit d’explotació del tren turístic durant la campanya de 2021 que ha funcionat d’abril a octubre amb 22 circulacions complertes amb el tren històric. El Patronat de Turisme ha aprovat aportar la quantitat de 71.555 € en concepte de col·laboració per al funcionament del Tren dels Llacs per a la temporada 2021.

Estiu de rècord

D’altra banda, la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha informat el consell d’administració del comportament turístic d’aquest estiu del 2021 una vegada s’han publicat les dades de l’enquesta d’ocupació de l’INE del mes de setembre sobre el comportament turístic en establiments d’hoteleria, càmpings, turisme rural i apartaments turístics a la demarcació de Lleida i que completen els resultats de la temporada estiuenca.

El resultat final, ha explicat la vicepresidenta Rosa Pujol, “confirma les previsions fetes a l’inici de la temporada per part del Patronat de Turisme com també pel mateix sector i ens omple de satisfacció per les xifres obtingudes”. L’estiu d’enguany s’ha tancat amb el millor resultat de tots els temps amb 546.559 viatgers i 1.542.818 pernoctacions, segons les dades de l’enquesta d’ocupació de l’INE. Un balanç que ha millorat les dades del 2019, que es va tancar amb 1.428.803 pernoctacions i que representava fins a hores d’ara un rècord històric en el conjunt de la demarcació. Les xifres d’enguany representen un increment del 8 % en les pernoctacions respecte a l’any 2019, abans de la pandèmia, i del 44 % respecte al mateix període del 2020. Cal tenir present que la mobilitat de viatgers l’any 2020 no es va poder iniciar amb una certa normalitat fins al 22 de juny a causa de la situació sanitària.

El cap de Promoció i Marquèting del Patronat de Turisme, Juli Alegre, que també ha participat del consell d’administració, ha manifestat que s’han millorat els excel·lents resultats assolits l’estiu de l’any passat a la zona del Pirineu i Prepirineu, i s’han recuperat i superat també els registres a les comarques de la plana de Lleida de l’any 2019, abans de la pandèmia. Quant al turisme estranger, segueix una lenta progressió i s’ha recuperat lleugerament respecte a l’estiu de l’any passat, període en el qual només va representar el 4,6 % de les pernoctacions i el 6% del nombre total de visitants. Les dades d’enguany demostren que el turisme internacional ha representat el 10,2 % de la xifra de viatgers i el 8,2 % del total de pernoctacions, mentre que el 2019, abans de l’esclat de la pandèmia, va constituir el 18 % del global de clients i el 16,6 % de les estades.

Els resultats no han estat iguals per a tots els sectors turístics del territori. En referència al 2019, un any de rècord a la demarcació, el turisme rural ha registrat durant aquest estiu un increment d’un 47 % quant al nombre de pernoctacions i un augment del 22,3 % pel que fa als visitants. El sector del càmping ha obtingut el seu millor resultat de tots els temps, amb un creixement del 41 % quant al nombre de pernoctacions i del 21,7 % pel que fa als campistes. Per la seva banda, els apartaments turístics han tingut un 16,8 % més d'estades i un 1% més de viatgers.

Finalment, el sector d’hoteleria, més diversificat –tant a les comarques de la plana i a la mateixa ciutat de Lleida com a les contrades del Pirineu– en comparació amb els altres sectors d’allotjament turístic, ha augmentat en un 44 % el nombre de pernoctacions amb relació a l’any 2020, si bé respecte al 2019 ha retrocedit un 8 % durant el període de juny a setembre. En canvi els resultats han millorat en el segment de juliol a setembre en el conjunt de la demarcació i la pèrdua en el sector hoteler es redueix al 3 % amb relació al 2019.

Juli Alegre també s’ha referit al nivell de contractació de personal en el sector d’hoteleria durant aquest estiu segons el nombre d’afiliats a la Seguretat Social. La vicepresidenta del Patronat ha explicat que aquest estiu la xifra d’afiliats ha millorat amb relació a l’estiu del 2020, però s'ha quedat per sota dels guarismes del 2019. El personal contractat aquest estiu en el conjunt de la demarcació de Lleida dins l’àmbit del sector d’hostaleria s’ha incrementat un 3,2 % pel que fa al nombre d’afiliats a la Seguretat Social de l’estiu del 2020, però està un 11,6 % per sota de la xifra del 2019. En concret, la mitjana d’afiliats a la Seguretat Social l’any 2019 entre juny i setembre va ser de 9.882 treballadors mensuals. L’any passat la xifra es va reduir fins als 8.455. I enguany el nombre d’afiliats ha estat de 8.733 de mitjana durant els quatre mesos d’estiu, cosa que representa un augment del 3,2 % respecte a l’any anterior.

Així mateix, ha parlat del sector del turisme actiu i esports d’aventura, que ha tingut un bon estiu, amb increments respecte a l’any anterior pel que fa al nombre de serveis, com també ha succeït en els diferents espais naturals i equipaments turístics de la demarcació. I ha subratllat que el bon comportament turístic de l’estiu ha repercutit al seu torn en les segones residències, la qual cosa s’ha traduït en un increment de la despesa al territori com també en la contractació dels serveis de turisme actiu i activitats culturals o les visites.

EL CONSELL D’ADMINISTRACIÓ DEL PATRONAT DE TURISME APROVA DIFERENTS CONVENIS DE COL•LABORACIÓ PER UN IMPORT DE GAIREBÉ 195.000 € PER IMPULSAR EL SECTOR TURÍSTIC A LA DEMARCACIÓ DE LLEIDA
S’adjunta una captura de pantalla de la reunió telemàtica del consell d’administració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida aquest matí.
Àudios
Tall de veu de Juli Alegre
Tall de veu de Rosa Pujol