Lleida, Dimecres 28 setembre 2022

nota de premsa

El consell, que ha estat presidit per la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, també ha expressat la satisfacció pels resultats assolits pel sector turístic de la demarcació de Lleida durant aquest estiu. Amb les dades de juny, juliol i agost del sector d’hoteleria i de juny i juliol de turisme rural, càmpings i apartaments turístics el balanç provisional és d’un 8,57 % més de pernoctacions respecte del 2019, abans de la pandèmia, i un 6,37 % més que l’any 2021 en el mateix període de temps

El Consell d’Administració del Patronat de Turisme destina 289.000 euros per a la promoció turística de Lleida en diferents convenis de col·laboració amb els consells comarcals de la demarcació, la Ruta del Vi de Lleida i el Tren dels Llacs

El Consell d’Administració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha aprovat la concessió de 289.000 euros de subvencions als diferents consells comarcals de la demarcació de Lleida per a la promoció turística per a aquest any 2022, com també a l’Associació Ruta del Vi de Lleida per a la promoció de l’oferta vinculada amb l’enoturisme i amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya pel Tren dels Llacs per a la temporada 2022. La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, que ha presidit la reunió del Consell d’Administració que s’ha celebrat a la Sala Viladric de la Diputació de Lleida, ha fet un balanç provisional del comportament turístic d’aquest estiu, que ha qualificat de molt “positiu i satisfactori”. El balanç provisional amb les dades dels mesos de juny, juliol i agost d’hoteleria i de juny i juliol de turisme rural, càmpings i apartaments turístics diu que les comarques de Lleida han experimentat un 8,57 % més de pernoctacions respecte del 2019, abans de la pandèmia, i un 6,37 % més que l’estiu passat.

El Consell d’Administració del Patronat de Turisme ha aprovat la concessió de les subvencions als consells comarcals de la demarcació de Lleida per a aquest any 2022 per un import de 207.000 € per a la promoció turística de les comarques lleidatanes als diferents mercats. L’import de la subvenció per a cada consell comarcal és de 18.000 €, excepte el de la Cerdanya, dividida en dues demarcacions, que serà de 9.000 €. Per la seva banda, la Val d’Aran no figura entre els beneficiaris d’aquests ajuts, atès que la col·laboració en matèria turística es regeix pel conveni marc de col·laboració signat amb el Conselh Generau d’Aran i la Diputació de Lleida. 

Promoció de l’enoturisme amb la Ruta del Vi de Lleida i el Tren dels Llacs

El Consell d’Administració també ha aprovat el conveni de col·laboració del Patronat de Turisme i l’Associació Ruta del Vi de Lleida per un import de 26.000 € destinats a la realització d’actuacions de promoció, comunicació i suports a la comercialització de l’oferta turística de Lleida vinculada a l’enoturisme per a aquest any 2022.

D’altra banda, el Patronat ha aprovat el conveni de col·laboració amb FGC per a la prestació del servei turístic del Tren dels Llacs durant la temporada 2022. Concretament, es destinaran 56.159 € per cobrir el 37,5 % del dèficit d’explotació del tren per a l’anualitat 2022.

Balanç positiu de l’estiu del 2022

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha informat el Consell d’Administració del comportament turístic d’aquest estiu del 2022 amb les dades provisionals de la demarcació de Lleida, amb un balanç que ha qualificat de “satisfactori”.

Pujol ha explicat que amb les dades d’ocupació de l’INE de què disposem actualment respecte del comportament turístic durant els mesos de juny i juliol del conjunt dels sectors d’allotjament turístic de la demarcació de Lleida, que són hotels, turisme rural, càmpings i apartaments turístics, i també les del mes d’agost d’hoteleria, el resultat provisional supera les dades de viatgers i de pernoctacions respecte del mateix període del 2019, abans de la pandèmia, i també les dades del 2021, que van representar els millors resultats de tots els temps. En concret, ha explicat que les dades que es tenen marquen un increment d’un 8,57 % quant al nombre de pernoctacions amb relació al mateix període del 2019 i un 6,37 % respecte del mateix període del 2021. També la xifra de viatgers s’ha incrementat en comparació amb les dues anualitats anteriors. Respecte del 2019, s’ha notat un creixement d’un 0,37 % en el nombre de viatgers i del 9,3 % en relació amb el 2021.

També el turisme estranger ha recuperat aquest estiu del 2022 en els mesos i els sectors esmentats les xifres de pernoctacions anteriors a la pandèmia, amb un lleuger increment d’1,16 % en relació amb el 2019 i un 90 % més sobre l’estiu de l’any passat. Si bé les xifres quant al nombre de viatgers estan lleugerament per sota de les del 2019, amb un 5 % menys de visitants, s’ha registrat un alt creixement respecte del 2021, de l’ordre del 86 %. Aquests guarismes demostren que l’increment del turisme estranger d’enguany en relació amb l’any passat ha permès mantenir i fins i tot augmentar els resultats provisionals de l’estiu amb les dades que tenim fins ara, davant una certa baixada dels viatgers catalans i estatals que van visitar la demarcació de Lleida l’estiu de l’any passat.

La suma dels resultats de juny, juliol i agost del sector d’hoteleria i de juny i juliol de turisme rural, càmpings i apartaments turístics ens dona una xifra de 390.887 viatgers, els quals han fet 982.598 pernoctacions, segons les dades publicades per l’INE. El nombre de visitants en el mateix període del 2019 va ser de 389.415, i el d'estades, de 904.991. També els resultats són millors que els obtinguts l’any 2021 en el decurs d’aquests mesos dels que disposem les dades de l’INE amb 357.626 viatgers i 923.731 pernoctacions.

Aquest balanç provisional del comportament turístic del conjunt de la demarcació de Lleida durant l’estiu és satisfactori. Un comportament que de ben segur no mantindrà la mateixa tendència en aquest mes de setembre, principalment per l’avançament de l’inici del curs escolar al 5 de setembre, una setmana abans del que era habitual fins ara.

Resultats provisionals per sectors

Els resultats no han estat iguals per a tots els sectors turístics de la demarcació. Prenent com a referència l’any 2019, abans de la pandèmia i un any de rècord a l’estiu a la demarcació, i l’any 2021, amb les dades de què disposem actualment el turisme rural ha registrat durant els mesos de juny i juliol un increment d’un 30 % de pernoctacions respecte del 2019, però ha baixat un 4,67 % en relació amb el 2021. En canvi, el nivell de viatgers és superior en un 14 % respecte del 2019 i un 3,3 % més que el 2021.

El sector del càmping, amb un comportament extraordinari l’any passat i durant tot el primer semestre d’enguany, ha experimentat durant els mesos de juny i juliol un creixement d’un 41 % en relació amb l’any 2019 i d’un 3,8 % sobre les dades del 2021. També els visitants s’han incrementat al voltant d’un 46 % en relació amb el 2019 i del  3,3 % respecte el  2021 en el sector del càmping.

Per la seva banda, els apartaments turístics han tingut un 25 % més de pernoctacions que el 2019 i un 17 % més que el 2021. El nombre de viatgers també ha comportat un increment d’un 24 % respecte del 2019 i un 34 % sobre el 2021.

Finalment el sector d’hoteleria, més diversificat tant a les comarques de la plana i la mateixa ciutat de Lleida com també a les comarques del Pirineu respecte dels altres sectors d’allotjament turístic, ha retrocedit en els mesos de juny a agost en el nombre de pernoctacions un 1,6 % en relació amb el 2019, però ha augmentat la xifra de pernoctacions en un 7,8 % respecte del 2021. En els dos primers mesos d’estiu, juny i juliol, el sector hoteler ha tingut un millor comportament que l’any 2021, amb un 18,6 % més de pernoctacions i un increment d’un 2,4 % respecte del 2019. A l’agost també ha viscut el sector hoteler un bon comportament turístic durant les tres primeres setmanes, amb unes ocupacions, especialment a les comarques del Pirineu, molt altes i que en alguns casos han fregat el 100 % la setmana anterior i posterior al 15 d’agost. A partir del dia 21 es va començar a produir un nivell més baix d’ocupació, cosa que ha comportat que el sector hagi retrocedit en el nombre de pernoctacions un 3 % respecte de les dades del mes d’agost de l’any passat i un 6 % en relació amb el 2019, segons l’enquesta de l’INE.

Cal destacar que el bon comportament turístic d’aquest estiu també ha repercutit en les segones residències del conjunt de la demarcació, la qual cosa s’ha traduït en un increment de la despesa al territori, així com en la contractació dels serveis de turisme actiu i activitats culturals o les visites als espais naturals de la demarcació.