Lleida, Dimecres 27 juliol 2022

nota de premsa

El consell, que ha estat presidit per la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, també ha expressat la satisfacció pels bons resultats assolits pel sector turístic de la demarcació de Lleida durant el primer semestre d’enguany, que es clourà amb xifres rècord. El sector d’hoteleria ha tancat el mes de juny i el primer semestre de l’any amb el millor resultat de tots els temps, segons les dades de l’INE. De la resta de subsectors encara no s’han publicat les dades del mes de juny, si bé els resultats fins al mes de maig també marquen un excel·lent comportament turístic en el conjunt de la demarcació

El consell d’administració del Patronat de Turisme aprova diferents convenis de col·laboració per a la promoció turística amb les Federacions d’Hoteleria, Càmping, Turisme Rural i la Mancomunitat de Municipis per a l’esquí nòrdic per un import total de 78.000 €

El consell d’administració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, reunit aquest matí sota la presidència de la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha aprovat els convenis de col·laboració per a aquest any 2022 amb les diferents federacions d’allotjament turístic de la demarcació de Lleida i amb la Mancomunitat de Municipis per a la promoció de l’esquí nòrdic per un import global de 78.000 €. En concret, el consell d’administració ha aprovat destinar 30.000 € al conveni amb la Federació d’Hostaleria de Lleida per portar a terme actuacions de promoció i formació del sector. També ha aprovat destinar 20.000 euros, respectivament, a l’Associació de Càmping de Lleida i a la Federació d’Allotjaments d’Agroturisme i de Turisme Rural de Lleida per a actuacions de promoció turística. Finalment, ha aprovat el conveni de col·laboració amb la Mancomunitat de Municipis per a la promoció de l’esquí nòrdic per un import de 8.000 euros per a la temporada 2022-2023.

Xifres rècord en el primer semestre de l’any

D’altra banda, la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha informat el consell d’administració del resultat sobre el comportament turístic durant el primer semestre d’enguany amb les dades provisionals de la demarcació de Lleida del sector d’hoteleria i amb les dades de la resta de subsectors fins al mes de maig d’enguany, publicades per l’INE. Pujol ha qualificat de “molt satisfactoris” els resultats obtinguts fins ara per tres motius. “D’una banda, perquè hem superat les xifres anteriors al període COVID. En segon lloc, perquè les dades ens situen en xifres rècord durant el primer semestre d’enguany a la demarcació de Lleida. I en tercer lloc, perquè d’aquestes dades també es desprèn una bona recuperació del turisme internacional.”

Rosa Pujol ha explicat que, una vegada recuperada la plena normalitat en l’àmbit turístic, les xifres de la demarcació durant aquest any 2022 continuen aportant uns resultats excel·lents.

El sector de l’hoteleria ha tancat el mes de juny d’enguany amb el millor resultat de tots els temps quant al nombre de pernoctacions amb 147.389, un 0,3 % per sobre de les xifres del mes de juny del 2019, que fins ara havien estat les millors, segons les dades de l’INE. Durant el mes de juny el turisme estranger pràcticament ha recuperat la seva normalitat en el sector de l’hoteleria amb 22.410 pernoctacions, davant les 25.536 del 2019, les 26.296 del 2016 i les 22.918 del 2018, els únics tres anys que han tancat amb un millor comportament. La resta d’anys han estat per sota de les xifres registrades aquest mes de juny.

Pel que fa al nombre de viatgers, el resultat del juny d’enguany se situa per darrere de les xifres del 2019. El juny del 2022 s’han registrat 73.602 viatgers, davant els 85.744 del 2019, el millor guarisme de tots els temps. El resultat d’aquest mes de juny de 2022 és el segon millor de la història. La resta d’anys han estat per sota. Tot i el menor nombre de viatgers, el fet que s’hagi allargat l’estada dels visitants ha permès tancar el nombre de pernoctacions per sobre del 2019 i situar-se en el millor registre històric durant el mes de juny.

D’altra banda, aquests bons resultats del mes de juny en el sector de l’hoteleria han permès també tancar el primer semestre amb el millor guarisme de la història amb 972.397 pernoctacions, de les quals 192.333 han estat del turisme estranger. El primer semestre del 2022 el sector de l’hoteleria ha tancat amb un 3,3 % per sobre de les xifres del 2019, que van ser de 941.160 pernoctacions, de les quals 216.976 van correspondre a estrangers, i per sobre de les del 2006, que fins ara eren les millors del semestre. L’any 2006 va tancar amb 961.381 pernoctacions, de les quals 142.318 van ser del turisme internacional.

Aquests bons resultats del sector de l’hoteleria permeten augurar el tancament del primer semestre de l’any 2022 com el millor de tots els temps per al conjunt de l’allotjament turístic de la demarcació de Lleida. Pendents encara de les dades del mes de juny de l’INE pel que fa al comportament del turisme rural, càmping i apartaments turístics, les xifres d’aquests altres subsectors també es mostren molt favorables i segueixen marcant el millor resultat de gener a maig de tots els temps.

El càmping segueix amb un alt creixement

Un dels sectors que estan mostrant un comportament molt satisfactori és el del càmping, que l’estiu de l’any passat ja va registrar el seu millor resultat de tots els temps i va experimentat un creixement d’un 41 % quant al nombre de pernoctacions (602.861 davant les 474.637 del 2019) i un 21,7 % més de campistes (157.985 davant els 129.730 del 2019).

De gener a maig d’aquest any 2022 els càmpings de la demarcació de Lleida han continuat marcat una tendència a l’alça i han tancat amb un increment d’un 71 % el nombre de pernoctacions registrades respecte el mateix període de temps del 2019, cosa que representa el millor resultat d’aquest sector durant aquest període de temps.  Les pernoctacions de gener a  maig en el sector del càmping han estat 171.813, de les quals 15.739 han estat de turisme  estranger. En el mateix període de temps l’any 2019 es van registrar 100.366 pernoctacions. També la xifra de pernoctacions d’estrangers durant els cinc primers mesos de l’any ha resultat la millor de tots els temps a la demarcació de Lleida amb 15.739 pernoctacions, enfront les 9.181 registrades en el mateix període de temps  l’any 2019, el millor resultat fins ara. Pel que fa al nombre de viatgers també s’ha incrementat notablement en el sector del càmping de gener a maig. Enguany han rebut 70.613 turistes, dels quals 5.338 han estat estrangers, enfront els 42.302 del 2019, amb  4.203 viatgers internacionals.

Unes bones dades que transmeten optimisme de cara al proper mes d’agost, el punt àlgid de la temporada estiuenca. Com ja és habitual, l’agost és el mes que registra una demanda turística més alta, amb una mitjana d'ocupació que es preveu que oscil·li entre el 80 i el 95 %, segons el tipus d'allotjament i la zona turística, tot i que en algunes dates i destinacions, i d’acord amb la tipologia d’allotjament, es pot arribar a la plena ocupació al voltant del 15 d’agost, que enguany s’escau en dilluns i podria donar lloc a diferents combinacions durant la setmana anterior i la mateixa setmana de la celebració de la Mare de Déu d’Agost. El Patronat de Turisme preveu poder revalidar aquest estiu els bons resultats de l’estiu del 2022.