Lleida, Dijous 7 octubre 2021

nota de premsa

Es preveu una mitjana d’ocupació per sobre del 80 % durant els quatre dies de pont i una alta demanda pel cap de setmana en els diferents sectors d’allotjament turístic, dels quals el turisme rural penjarà el cartell de complet

El Patronat de Turisme i el mateix sector preveuen repetir una bona ocupació turística pel pont del Pilar a la demarcació de Lleida

El pont del Pilar tornarà a deixar una bona ocupació turística a la demarcació de Lleida que es podria situar per sobre del 80 % de mitjana durant els quatre dies i amb puntes de fins al 90 % el cap de setmana al Pirineu, mentre que els establiments de turisme rural del conjunt de la demarcació penjaran pràcticament el cartell de complet.

Després d’un excel·lent tancament turístic de la temporada d’estiu al conjunt de la demarcació de Lleida amb un increment d’un 7 % quant al nombre de pernoctacions respecte a l’any 2019 (pendent dels resultats de l’INE del mes de setembre) i que ha representat el millor resultat fins ara de la temporada d’estiu, la tardor ha agafat el relleu amb un bon comportament turístic els caps de setmana en el conjunt de la demarcació.

El primer cap de setmana de la tardor es va estrenar amb les Festes de la Mercè, que van generar tres dies de llarg cap de setmana a causa de la festivitat el divendres 24 de setembre a molts municipis de Catalunya, entre ells la ciutat de Barcelona. La mitjana d’ocupació en aquests tres dies va fregar el 80 %. Per aquest pont del Pilar el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i el mateix sector turístic de la demarcació esperen poder incrementar els resultats del pont de la Mercè per la possibilitat d’enllaçar amb un pont de quatre dies i tres nits, del dissabte 8 fins al dimarts 12 d’octubre. No obstant això, la major ocupació es produirà  el cap de setmana  amb puntes que podrien arribar al 90 % en  establiments del Pirineu.

En funció de les reserves es preveu que la millor ocupació serà per als establiments de turisme rural, que penjaran pràcticament el cartell de complet en el conjunt de la demarcació durant els quatre dies de pont i tres nits de pernoctacions. A partir d’aquest cap de setmana aquest sector no tindrà cap limitació en l’aforament dels seus establiments. Per la seva banda, l’hoteleria preveu una ocupació mitjana d’entre el 75 i el 80 % i el càmping, amb una demanda de places de bungalous que en aquests moments té un 75 % de reserves fetes, preveu que en les pròximes hores es pugui situar també per sobre del 80 %. El perfil del visitant per aquestes dates és d’un públic familiar i majoritàriament català.

Punt final a les activitats d’aigua

D’altra banda, aquest pont del Pilar pràcticament  posa el punt final a la temporada de turisme actiu i esports d'aventura pel que fa a les activitats d'aigua, que es clourà el proper dia 15 d'octubre després de tenir també una molt bona campanya d'estiu amb uns resultats similars als del període estival del 2019, abans de la pandèmia. Uns resultats que segons el president de l'Associació d'Empreses de Turisme Actiu i Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet, s'han assolit gràcies al turisme de proximitat i haurien pogut mantenir el creixement d'anys anteriors si el turisme internacional no hagués minvat per segon any consecutiu  a causa de la COVID-19. El turisme estranger aquest estiu s’ha recuperat lleugerament respecte a l’estiu de l’any passat, el qual ha representat el 9,4 % del nombre de viatgers i el 7,5% del total de pernoctacions, mentre que abans de la COVID-19 assolia el 17%.

Activitats per a tothom

A la tardor, època de transició entre l’estiu i l’hivern, els boscos d’alta muntanya ofereixen un espectacle de colors sorprenent i  el conjunt del territori convida a visitar i gaudir dels monuments històrics i a tastar els millors productes de la terra. La demarcació ofereix per aquest pont del Pilar moltes oportunitats per descobrir les comarques del Pirineu i la plana de Lleida d’una manera molt relaxada amb una variada oferta que combina activitats lúdiques, culturals, gastronòmiques i fires diverses per tota la demarcació.

Algunes de les activitats recuperen enguany la normalitat després de no poder-se celebrar de manera presencial l’any passat a causa de la COVID-19, com és el cas de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt, que tindrà lloc el cap de setmana del 8 i 9 d’octubre. També enguany se celebra la 7a edició del Festival d’Astronomia del Montsec, que organitza el Parc Astronòmic Montsec (PAM) del 8 al 12 d'octubre amb tallers, concerts i visites nocturnes i diürnes, jornades de divulgació de la ciència i la promoció del Montsec com a destinació d’astroturisme. El 9 d’octubre també hi haurà un concert del cicle musical “Música sota les estrelles” al PAM que va començar al setembre i acabarà al desembre.

Serà un pont per gaudir d’una estada relaxada però intensa en un territori que ofereix l’espectacularitat de l’entorn natural, i on el visitant pot escollir entre un ampli i variat conjunt d’activitats de tot tipus: visites al patrimoni en general, amb la celebració de Jornades Europees els dies 8, 9 i 10 d’octubre i, sota el lema “Un patrimoni per a tothom”, tindran lloc, a  diferents llocs del territori multiplicitat de propostes gratuïtes per descobrir el patrimoni.

D’altra banda, els parcs naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i els boscos de pinassa, pi roig i rouredes de la Reserva Nacional de Caça de Boumort es converteixen cada any, de mitjans de setembre fins a mitjans d’octubre, en escenari d’un espectacle natural únic: la brama del cérvol. Molts visitants gaudiran per aquest pont de l’espectacle de la brama del cérvol als espais naturals del Pirineu de Lleida. Un espectacle de natura que en els darrers anys s'ha consolidat con un reclam turístic després de l'estiu. També el centre Món Natura Pirineus ha preparat un programa especial per a aquest pont del Pilar amb activitats diverses de natura i de la brama del cérvol.

També per aquest pont molts aficionats aprofitaran per fer una escapada als boscos a caçar els primers bolets de la temporada una vegada han començat a aparèixer gràcies a les darreres pluges que han caigut el mes de setembre a les comarques de Lleida. També són dies de celebració de diferents mostres firals com la Fira de Vielha, la Festa de la Poma de Barbens, la Fira del Torró d’Agramunt o l’Aplec de Santa Maria de l’Aguda a Torà, entre moltes altres activitats.

Gastronomia

D’altra banda, per aquestes dates el territori també ofereix un ampli ventall gastronòmic per degustar delicioses creacions que combinen una llarga tradició culinària amb l’excel·lència dels productes locals. Qualitat, proximitat i autenticitat: tres paraules que defineixen la gastronomia lleidatana. Les diferents jornades gastronòmiques, les festes i les fires gastronòmiques que s’hi celebren consoliden el prestigi que han assolit les comarques de Lleida com a destinació privilegiada per als amants de la bona cuina. Per aquest pont els visitants podran degustar els plats de les Jornades Gastronòmiques de l’Alta Ribagorça de Km0. També la ciutat de Lleida celebra del 29 de setembre al 30 de novembre les jornades gastronòmiques 'Cuina de l’Horta, vins de Ponent', amb la participació d'11 establiments. Aquests restaurants ofereixen menús amb productes de l’Horta maridats amb vins dels 21 cellers que formen part de la Ruta del Vi. Precisament la Ruta del Vi, juntament amb la DO Costers del Segre, organitza el 9 d’octubre un maridatge de vins lleidatans amb torró i xocolata en el marc de la Fira del Torró d’Agramunt.

Continua la Campanya de tardor del Patronat de Turisme

El Patronat de Turisme té actualment en marxa  la campanya de foment del turisme a la demarcació per a la temporada de tardor destinada a seguir posicionant el Pirineu i les Terres de Lleida com un lloc per gaudir de les escapades de cap de setmana i els ponts festius com aquest del Pilar. La campanya manté el mateix lema de l'estiu -"Lleida, vola de nou"-, però amb l'ambició de continuar projectant els actius gastronòmics, naturals i culturals del territori també en aquesta època de l'any. La nova campanya de tardor del Patronat de Turisme està centrada fonamentalment en Catalunya i el públic de proximitat.

Per transmetre l'oferta del territori i les manifestacions lúdiques que s'hi desenvolupen s'ha desenvolupat una landing page allotjada al web del Patronat de Turisme per veure el calendari d'activitats i propostes diverses en els àmbits de cultura, gastronomia i natura mitjançant l'enllaç aralleida.cat/tardor: https://aralleida.cat/tardor.