Aquestes visites guiades d’aprenentatge tenen com a eix el món de les abelles, però inclouen també una petita ruta per l’entorn de Castissent, a l’extrem del congost, amb explicació de les particularitats del territori, de la seva flora i fauna autòctones i del sistema de conreus de la zona, molts d’ells de caire ecològic. Les visites, idònies per a grups familiars i d’amics, es fan de març a novembre, en grups de 2 a 12 persones.
L'experiència inclou el trasllat en vehicle 4x4 fins a les arnes i la visita al rusc amb vestit d'apicultor, on en contacte directe amb les abelles s’explica l'organització i el funcionament del rusc, el cicle vital de l'abella i la seva funció a la natura. La proposta finalitza amb un tast dels diferents tipus de mel de muntanya que s’obtenen durant l'any, acompanyada d'altres productes de proximitat com formatges, sobrassada, pa, oli o fruita. Així, el visitant pot tastar mel d’hivern (romaní), de primavera (farigola), d’estiu (melilot o sajolida) o de tardor (aglà d’alzina).
Les visites tenen un plantejament personalitzat i es poden fer de dilluns a diumenge, en horari de matí o tarda, amb concertació prèvia. Les explicacions poden ser en català, castellà, anglès, francès o alemany i la durada de l'activitat és d’unes dues hores i mitja. No hi ha edat mínima per participar en la visita, que és accessible per a persones amb discapacitat.
El promotor de l’experiència, Xavier Ferro, explica que va estudiar Biologia i es va iniciar a l’apicultura com un hobby, però que després va considerar interessant “traslladar aquesta experiència a altres persones, per mitjà d’una activitat d'aprenentatge i sensibilització al voltant de la importància de les abelles, en un context natural tan impressionant com és el Congost de Mont-rebei”.
El congost és un paratge localitzat al límit entre Aragó i Catalunya i convida a una espectacular travessa senderista per la part més estreta per on el riu Noguera Ribagorçana travessa la serra del Montsec. L'espai natural del Congost de Mont-rebei té una extensió d'unes 600 hectàrees. Fou adquirit per la Fundació Catalunya-La Pedrera (que gestiona l’àrea de Territori i Medi Ambient de la Fundació) el 1999 amb l'objectiu de preservar els seus valors naturals i de paisatge.
En la seva major part el congost està inclòs dins l'Espai d'Interès Natural (PEIN) del Montsec i també limita amb la Reserva Natural Parcial del Congost de Mont-rebei. El 14 d'abril de 2005 el congost va ser declarat Refugi de Fauna Salvatge.
Més informació:
Web: www.apiferro.cat/es
Tel. 640 711 394