La Festa de l’Oli de l’Albi i la Fira de l’Oli i la Pedra de Vinaixa, juntament amb la visita a les cooperatives agràries lleidatanes, ofereixen al visitant la possibilitat de conèixer –i adquirir– un dels productes més preuats del camp lleidatà: l’oli d’oliva verge extra
Aquestes festes populars clouen el programa d’activitats al voltant de l’oli celebrades en molts municipis de la plana de Lleida i que acompanyen la finalització de cada campanya, que enguany ha estat molt curta a causa de la baixa producció d’olives. La DOP Les Garrigues, no obstant això, considera que l’oli elaborat aquest hivern és d’una “molt bona qualitat” i suficient per atendre la demanda de la clientela habitual.
Pel que fa a les celebracions, la Festa de l’Oli de l’Albi es farà el 5 de març i proposa al visitant un esmorzar gratuït amb degustació d’oli, cansalada i embotits, visites de portes obertes a la cooperativa i un concurs d’Instagram amb sorteig d’un lot de productes de proximitat.
La Fira de l’Oli i la Pedra de Vinaixa tindrà lloc del 24 al 26 març amb 30 paradistes i inclourà propostes de tipologia molt diversa, com ara rutes guiades, xerrades, exposicions i activitats infantils, a més d’activitats gastronòmiques i tasts de productes de la zona. El divendres destaca la caminada “La nit de les llums d’oli” pel centre històric de Vinaixa, ambientada en llegendes medievals, i un sopar musical.
El dissabte hi haurà la “Caminada de les Fonts i la Pedra Seca”, la inauguració de la rehabilitació de la Casa de Poblet, una ruta guiada de la transformació de la pedra, una ruta guiada per molins antics i moderns amb degustació d’oli, una visita i explicació de la rehabilitació d’una construcció artesanal de pedra i una ruta guiada pel centre històric acompanyada de pa amb oli i sal i xocolata, un dinar amb cassola de tros popular, un taller d’elaboració de làmpades d’oli per a adults i infants, i un sopar musical.
El diumenge, finalment, hi ha programats un esmorzar popular amb productes locals, una ruta guiada pel centre històric acompanyada d’una olivada local, una ruta guiada de la transformació de la pedra, una ruta guiada per les esteles funeràries, un taller de la cura de la pell amb olis essencials, tallers infantils d’elaboració de centres amb fusta d’olivera d’artesania amb pedra de Vinaixa, un dinar popular amb fideuada i una gran batucada final pels carrers del poble.
D’altra banda, l’Aula Gastronòmica acollirà demostracions gastronòmiques amb oli, elaboració d’aperitius i d’orelletes amb oli, tallers de cuina infantil amb oli de Vinaixa, a més de tasts de vins, licors i olis. També s’hi podrà trobar una zona habilitada amb foodtrucks.
Poca producció, però de bona qualitat
El president de la DOP, Enric Dalmau, ha explicat que les inclemències meteorològiques registrades el 2022 (la sequera, les gelades i les altes temperatures del mes de març) han provocat que la campanya fos molt curta i amb una producció baixa, 2,7 milions de quilos d’oli, molt inferior als 5 milions d’una campanya normal. No obstant això, aquestes circumstàncies s’han traduït en un oli “més aviat verd i fresc, de molt bona qualitat”. De fet, un oli en la línia del que cada cop demana més el mercat, “un producte primerenc, més afruitat, amarg i astringent”.
Dalmau ha destacat també que la producció, tot i ser baixa, és suficient per cobrir el mercat intern de clients habituals. El president de la denominació recorda que la temporada de venda d’oli suposa també una bona oportunitat per visitar i conèixer el territori de la DOP.
La DOP Les Garrigues, la primera Denominació d'Origen Protegida (DOP) alimentària reconeguda a l'Estat espanyol, l’any 1975, engloba 21 cooperatives i molins certificats pertanyents a les comarques de les Garrigues, el Segrià i l’Urgell. L’entitat porta a terme actuacions de sensibilització i promoció de l’oli adreçades als àmbits escolar, de la restauració i del públic en general. Destaca també el servei a domicili “Te’l portem a casa” per a particulars, restaurants i entitats, que ofereixen totes les cooperatives de la denominació.
Els turistes que visiten aquest territori poden combinar l’adquisició d’oli a les cooperatives i molins que hi ha a cada poble de la comarca amb la gastronomia potent de la zona i visites culturals, com ara la fortalesa ibèrica dels Vilars, el castell i el nucli antic d’Arbeca; l’Espai Macià i el Museu d’Arqueologia de les Borges Blanques; el Museu de l’Oli i del Món Rural de Castelldans; les pintures rupestres del Cogul; el castell de l’Espluga Calba; el castell, el pou de gel, la sala d’exposicions de treballs de la pedra a la Floresta; l’antic molí d’oli de Fulleda; el Museu i el Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya de la Granadella; la Sala arqueològica de Granyena de les Garrigues; la Sala del Molí i l’exposició d’arqueofauna del jaciment de Minferri de Juneda; l'Ecomuseu de l’Oli de la Pobla de Cérvoles, i els bonics nuclis antics del Vilosell i Vinaixa, entre altres.
Beneficis de l’oli d’oliva verge extra
L’oli d’oliva verge extra d’arbequina és un producte 100% natural, de gran qualitat, saludable i saborós, que arriba al consumidor amb totes les garanties d’origen i control certificats pel Consell Regulador. Les seves propietats i qualitats naturals el fan un aliment indispensable en la dieta mediterrània, amb nutrients i vitamines molt beneficiosos per a l’organisme. Entre els efectes beneficiosos per a la salut, els estudis demostren que és una saludable font d'antioxidants naturals; és molt ric en àcid oleic, que té un efecte molt beneficiós sobre el colesterol, reduint el nivell de colesterol dolent i augmentant el bo; té molta vitamina E, que protegeix de l’acció dels radicals lliures, evitant l'oxidació que aquests produeixen sobre el nostre cos.
L’oli d'oliva verge extra també està recomanat per a gent gran, perquè ajuda a prevenir l'arteriosclerosi i els seus riscos, i per als infants, perquè estimula el creixement i afavoreix l'absorció del calci i la mineralització, ajudant al creixement i enfortiment dels ossos. El seu consum ajuda a facilitar la digestió perquè estimula la vesícula biliar, i a diferència d'altres greixos sòlids, l'oli d'oliva no carrega el fetge ni el pàncrees durant la digestió i l'assimilació. A la cuina potencia el sabor dels aliments i els dona personalitat.
Cal recordar que, en el marc de l’aposta per la promoció i suport a la comercialització del projecte “Oleoturisme de Lleida. El gust de la terra”, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, en col·laboració amb els consells comarcals de les diferents zones productores d’oli de la demarcació, ha desenvolupat en els darrers anys diferents actuacions de promoció turística, incloses 38 experiències oleoturístiques de diferents empreses, entitats i organismes per gaudir-ne a les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Segrià i l’Urgell.
Més informació:
DOP Les Garrigues
Tel. 973 28 04 70
Web: http://olidoplesgarrigues.com/