Notícies

La pel·lícula ‘Alcarràs’ viatja a Hollywood per fer-se un lloc als Òscars entre els millors films internacionals

Divendres, setembre 30, 2022
©Marta Lluvich_ACN

Els cineastes Antonio Chavarrías i Elena Trapé roden en diferents comarques del Pla de Lleida i del Pirineu

“Alcarràs”, de Carla Simón, és la pel·lícula escollida per l’Acadèmia del Cine per representar Espanya a la 95 edició dels Oscars de Hollywood competint pel premi a la millor pel·lícula internacional. El segon llargmetratge de la directora catalana va guanyar en la terna en la qual també figuraven “Cinco lobitos”, d’Alauda Ruiz de Azúa, i “As bestas”, de Rodrigo Sorogoyen.

Els Oscars se celebraran el 12 de març de 2023 a Los Angeles. Abans, però, “Alcarràs” haurà de superar el primer examen de l’Acadèmia de Hollywood, que el 21 de desembre té previst anunciar la llista amb les quinze pel·lícules internacionals prefinalistes. Les cinc finalistes s’anunciaran amb la resta de nominades el 24 de gener. De moment, “Alcarràs” ja té assegurada la distribució als Estats Units i la seua porta d’entrada serà el Festival de Cine de Nova York, que arranca el 30 de setembre.

Aquesta designació de l’Acadèmia del Cine Espanyol és un nou èxit d’aquesta pel·lícula rodada en català i en diferents municipis del pla de Lleida, sobretot a Alcarràs i al Baix Segre. Els actors, cal recordar, que són veïnes i veïns d’aquestes poblacions i en cap cas són actrius o actors professionals, el que dona encara més mèrit al treball d’aquests i de la direcció, guió i producció del film.

“Alcarràs” va tenir el seu primer gran èxit guanyant l’Os d’Or a la passada Berlinale. I des de la seva preestrena a la Llotja de Lleida i dies després en desenes de sales de cinema, ja l’han vist més de 400.000 espectadors i amb una recaptació de 2,19 milions d’euros. La pel·lícula de Carla Simón és fins al moment, la tercera pel·lícula espanyola més vista de l’any, darrere de “Padre no hay más que uno 3” i “Tadeo Jones 3”.

A més a més, l’ajuntament d’Alcarràs continuarà impulsant la iniciativa Rutes Carla Simón amb diversos recorreguts planificats pels espais que apareixen a la pel·lícula amb la finalitat de fomentar el patrimoni i la cultura d’Alcarràs i del que representa el film és a dir, una família que lluita per sobreviure en un món agrícola que pateix moltes dificultats.

La pel·lícula posa en valor un sector bàsic en l’economia lleidatana, el món agrari, que en les darreres dècades ha esdevingut també un reconegut pol d’atracció turística. Aquest fet s’ha concretat en manifestacions tan singulars com el turisme de floració, centrat en els arbres fruiters a la plana de Lleida; l’enoturisme i l’oleoturisme, que combina la visita a cellers, vinyers, molins i cooperatives d’oli amb la descoberta del patrimoni cultural i natural del territori;  els recorreguts per les construccions de pedra seca, i les visites a granges i explotacions agràries, entre altres experiències turístiques.

Més rodatges a Ponent

D’altra banda, el petit poble d’Antits, a la Vall Fosca del Pallars Sobirà, i amb només tres habitants ha acollit aquest setembre el rodatge de la pel·lícula que la directora Elena Trapé hi ha estat està gravant. Tres de les cases del poble s'han convertit en escenaris del film que porta per títol “Els encantats”. Els veïns han deixat les cases i ells han optat per no aparèixer durant els dies de gravació. Les eres del poble han servit de magatzems de producció o sales de maquillatge. Trapé coneixia el poble d'haver-hi estat a la casa dels pares d'una amiga. El rodatge, però, també ha usat espais com l'estany de Montcortès, Santa Bàrbara i el camí que transcorre des d'Antist a Estavill.

El film narra la història d'una dona que després de separar-se, torna al poble de la seva infància buscant la seguretat que tenia de petita quan estiuejava allí i res era complicat.

Laia Costa és l'actriu principal i l'acompanyen actors prou coneguts com Pep Cruz, Aina Clotet o Daniel Pérez-Prada. Segons ha explicat l’agència ACN, Trapé ha tret el títol de la pel·lícula del llibre de l'escriptor pallarès Pep Coll: “Guia dels indrets mítics i llegendes del Pallars Jussà”, on narra unes llegendes que diuen que al llarg de la Vall Fosca hi ha unes esquerdes on s'amaguen els Encantats, petits éssers atrapats allà a dins i solament es poden veure quan surten a la nit a estendre la roba.

Finalment, el cineasta Antonio Chavarrías dirigeix un projecte d’intriga i aventura medieval al castell de Loarre, a Osca, i que també es gravarà en diferents comarques lleidatanes.

Durant el procés de preproducció i de selecció de protagonistes s’han fet algunes crides en localitats lleidatanes com Montoliu de Lleida o Anglesola per buscar persones interessades a participar en la pel·lícula. Al comunicat, expliquen que es rodarà durant el mes de gener i febrer del 2023 a les comarques del Segrià, les Garrigues i Noguera. Sobre els perfils sol·licitats, són persones de totes les edats i nacionalitats I sembla que hi ha una especial preferència per persones que sàpiguen muntar a cavall.