Notícies

Gastronomia de tardor a les comarques de Lleida

Divendres, setembre 1, 2023

A partir de setembre, mentre els paisatges lleidatans es vesteixen dels vistosos colors de la tardor, els pobles de la demarcació s’omplen de les olors i els sabors d’una gastronomia que aprofita els millors productes de la terra per transformar-los en plats saborosos i suggestius. En aquesta època, les jornades i mostres gastronòmiques proliferen per tota la geografia lleidatana

Els visitants poden complementar la seva estada turística amb una oferta culinària fonamentada en la tradició i en l’excel·lència de matèries primeres que podem definir amb tres paraules: qualitat, proximitat i autenticitat. Des dels potents plats de muntanya, en què les carns de vedella i corder, els embotits, els formatges i els bolets marquen la diferència, fins a la cuina de les comarques de la plana, amb la carn de porc, la fruita dolça, els productes de l’horta i l’oli d’oliva com a elements més emblemàtics, el territori ofereix durant la tardor un ric catàleg d’elaboracions culinàries. Elaboracions que són fruit tant de la saviesa popular com de l’experiència i la creativitat dels cuiners lleidatans.

L’oli d’oliva verge extra, considerat un dels millors del món, i els excel·lents vins produïts pels 36 cellers de la DO Costers del Segre, són també productes essencials en aquest panorama gastronòmic, fins al punt que han donat peu a dos moviments molt consolidats, l’oleoturisme i l’enoturisme, que mouen cada any milers de visitants.

Les activitats programades al voltant de la gastronomia són nombroses i variades. Així, l’11 de setembre te lloc la Festa de la Catxipanda a Alpicat (el Segrià), una trobada de colles que es reuneixen per dinar la tradicional catxipanda (una cassola feta amb pebrot, albergínia, ceba, tomata, cargols i carn variada, habitualment conill, pollastre, llonganissa, guatlles i costella de porc). El 16 i 17 setembre Vilagrassa (l’Urgell) acull la Fira de l’Ametlla, la primera mostra monogràfica d’aquest producte a Catalunya.

Del 28 de setembre a l’1 d’octubre se celebra a Lleida (el Segrià) la Fira Agrària de Sant Miquel i Eurofruit, amb la venda de productes alimentaris i l’espai de la Diputació de Lleida “Aliments del Territori i Tu”, on es programen activitats com tallers gastronòmics o tastos i degustacions d’aliments i vins.

D’altra banda, el 30 de setembre i l’1 d’octubre té lloc a l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, les Garrigues, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Segarra i el Segrià la iniciativa ‘’Benvinguts a Pagès La Festa’’, en què els productors obren les portes de les seves granges i obradors i mostren el treball que fan diàriament conreant el camp o amb la pastura, la qual cosa suposa una oportunitat per apropar-se a les explotacions i omplir el rebost comprant directament als productors.

La Mostra Gastronòmica de les Garrigues tindrà lloc entre el 4 de novembre i el 17 desembre per fomentar i donar a conèixer la cuina característica de la comarca, així com el gust tan especial que l’oli d’oliva aporta als plats. Els restaurants participants oferiran menús especials de la mostra durant els àpats del migdia i de la nit del dissabte i els del migdia dels diumenges. A més d’oli s’hi podran degustar vins de les Garrigues.

A la mateixa comarca, l’11 de setembre es farà el Concurs de Paelles de l’Espluga Calba; el 7 d’octubre tindrà lloc la Firra (Fira de la Cervesa) de les Borges Blanques; el 28 i 29 d’octubre es farà la Festa de la Primera Premsada, Oli, Art i Gastronomia de la Granadella; el 24 i 26 de novembre se celebrarà la Fira de Santa Caterina i la Fira de l'Oliva Arbequina d’Arbeca; el 26 de novembre arribarà la Fira de l'Oli i Productes Artesans de Juncosa; el 3 de desembre la Festa de l'Oli Nou de Castelldans, la Festa de l'Oli Nou de Cervià de les Garrigues i la Jornada Portes Obertes i Festa de l'Oli del Soleràs i el 8 de desembre la Fira Oleotextil de l’Espluga Calba, mentre que el 17 de desembre se celebrarà la Festa de l'Oli Nou de la Pobla de Cérvoles.

De l’1 d’octubre a l’1 de novembre se celebraran les Jornades Gastronòmiques Km0 a l’Alta Ribagorça, que oferiran productes de proximitat com les carns de vedella, poltre o corder, els formatges, les maduixes i pomes, la mel, les herbes aromàtiques, els bolets o el pa artesà, a través dels menús i plats que han preparat els restaurants participants.

A les Jornades Gastronòmiques de Tardor del Solsonès, celebrades entre octubre i novembre, els restaurants de la comarca oferiran plats elaborats amb productes del territori, tapes i menús micològics. Estan organitzades pel Gremi d’Hostaleria del Solsonès amb la voluntat de promocionar els productes locals i comarcals de qualitat.

D’altra banda, el Pallars Jussà acull els caps de setmana d’octubre les Jornades Micològiques del Pallars Jussà, amb xerrades, sortides al bosc per collir bolets i una mostra de plats i productes relacionats amb els bolets de la zona que els restaurants posen a disposició dels clients.

També al Pallars, a finals de setembre es desenvoluparà a la Pobla de Segur Vianda: Festival gastronòmic de muntanya, una fira que té l’alimentació, l’economia, la cultura i la sostenibilitat com a eixos vertebradors per posar en valor els recursos del territori. Inclou experiències relacionades amb la cuina i els productes de proximitat.

La Fira del Codony se celebra a Tremp als voltants del cap de setmana de Tots Sants. Té l’allioli de codony com a producte estrella, amb diverses activitats per a petits i grans entre les quals destaquen un concurs d’allioli de codony.

A l’Alt Urgell destaquen la Fira del Rovelló de Coll de Nargó, el 7 i 8 d’octubre (que té una vessant gastronòmica) i la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, que se celebrarà del 13 al 15 d’octubre.

A la Noguera, el darrer cap de setmana d’octubre tenim la Fira de la Sal a les Avellanes i Santa Linya, i el segon diumenge de novembre, la Fira de la Perdiu a Vilanova de Meià. El 3 de desembre se celebra la Fira Artesana d'Àger i, el dia 8, la Fira de les Aspres del Montsec a Os de Balaguer.

A Sedó (la Segarra), l’1 d'octubre té lloc el Concurs de Carbasses Gegants i la Mostra de la Terra amb pesatge de carbasses, aliments ecològics, cosmètica natural, licors i vins artesanals.

En l’àmbit enològic, el 16 i 17 de setembre hi haurà la Bacus-Festa de la Verema i el Vi de Verdú (l'Urgell), celebració en què es promocionen els vins de la zona, amb una mostra de vins en la qual hi participen els cellers de la DO Costers del Segre, alhora que també es recorden les tradicions i la història agrícola de la vila.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
https://www.aralleida.cat/