L’artista, que acaba de rebre la Creu Sant Jordi, va començar a pintar l’església de la capital de l’Urgell al 2006 i ara ja és un nou atractiu per visitar la ciutat
L’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega atresora el que alguns mitjans de comunicació han batejat com la “Capella Sixtina” catalana. Es tracta d’un conjunt de pintura mural al fresc de 1.014 m2, dimensions que el converteixen en un dels majors exemples contemporanis d’arreu del món d’aquesta tècnica pictòrica mil·lenària utilitzada històricament en grans obres arquitectòniques. L’autor és Josep Minguell, Creu de Sant Jordi 2022 i un dels màxims exponents internacionals de la pintura al fresc, sent un dels pocs que la practiquen. Aquesta obra és ja un dels principals atractius de la capital de l’Urgell.
Minguell ha pintat els frescos de Santa Maria de l’Alba en cinc fases, la primera de les quals es va iniciar el 2006. L’última, que ha donat per finalitzada l’obra, s’ha realitzat enguany, coincidint amb el 350è aniversari de la col·locació de la primera pedra del temple. Per a l’artista, que és fill de Tàrrega, “una de les majors singularitats de l’obra és la convivència de pintura d’estil contemporani en un edifici barroc, amb centenars d’anys d’història al darrere”. El temple on estan emplaçades les pintures està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i es troba ubicat per on transcorre el camí de Sant Jaume i la ruta Ignasiana.
El conjunt pictòric de Minguell s’integra en les proporcions de l’arquitectura barroca de l’església, cercant una harmonia entre arquitectura i pintura. A l’esquerra del creuer (on es creuen les naus principal i transversal) se situa el conjunt mural Resurrectio, on es mostra el relat de la resurrecció de Crist. El cantó dret l’ocupa el conjunt mural Nativitas, amb el naixement de Jesús. A les voltes s’hi representen la creació del món; el relat de Caín i Abel i el de l’arca de Noè; Abraham, Sara, Isaac i l’escala de Jacob; i Moisès en el pas del mar Roig, l’arbre de Jessè i el sol de Zacaries.
En l’última fase del conjunt pictòric, finalitzada el mes de maig d’aquest any, Minguell ha pintat el presbiteri (l’espai que envolta l’altar major). El tema d’aquest mural és “la llum de l’hora de l’alba, la llum que enceta el dia i descobreix el paisatge, la naturalesa i la ciutat de Tàrrega”, explica l’autor. La representació de l’hora de l’alba és una al·legoria a la Mare de Déu de l'Alba, verge a qui està dedicada l’església i patrona de Tàrrega.
La pintura al fresc
Històricament, la pintura mural al fresc ha estat utilitzada en grans obres arquitectòniques, sent el conjunt pictòric de Miquel Àngel a la Capella Sixtina (El Vaticà) un dels exemples més coneguts. La pintura al fresc “consisteix a fer l’últim arrebossat dels murs dels edificis i pintar-lo amb pigments minerals mentre aquest és encara fresc. Per això la pintura al fresc és físicament i espiritualment pròxima a l’arquitectura, ja que és la darrera pell dels edificis”, explica Josep Minguell. El resultat és una pintura de colors pigment minerals, mat i de gran intensitat cromàtica.
L’autor
Josep Minguell Cardenyes (Tàrrega, 1959), fill i net de pintors al fresc, és doctor en belles arts i pintor muralista especialitzat en la pintura al fresc, especialment de grans conjunts arquitectònics. Al llarg de la seva trajectòria ha combinat la pràctica artística amb la recerca.
Ha pintat un total de 46 conjunts arquitectònics. Destaquen Santa Maria de l’Alba de Tàrrega, el Palau de la Diputació de Lleida, la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, l’església de l’Espluga Calba, la parròquia de la Mare de Déu del Carme de Sant Joan Despí, Sant Joan de Reus i la Mare de Déu del port de Barcelona.
En l’àmbit acadèmic ha col·laborat amb diverses universitats: la Hawaii Manoa University, l’Accademia di belle arti di Firenze, l’Accademia di belle arti di Carrara, la Universitat de Barcelona, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Lleida, la Universitat Politècnica de València i la Waseda University de Tokio.
És autor de diversos articles i del llibre “Pintura mural al fresco, estrategias de los pintores” (Publicacions de la Universitat de Lleida, 2014) i “Crònica d’un pintor de frescos. Tàrrega-Florència” (Publicacions de la Universitat de Lleida, 2019).
La Generalitat de Catalunya li ha atorgat la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part del Govern català. En el cas de Josep Minguell, la Generalitat el distingeix per ser “un artista únic, excel·lint en l’art de la pintura al fresc i la pintura integrada en grans espais arquitectònics”.