CONSELLS PRÀCTICS

Us oferim algunes idees que us poden ser d’utilitat a l’hora de planificar unes vacances familiars. Petites recomanacions que desitgem que us siguin molt útils.

 

Prepareu el viatge amb antelació suficient

Transport, allotjament, activitats, alimentació, roba i complements necessaris, seguretat (depenent de les edats de tots els membres del grup), on anireu i les activitats que penseu fer.

 


Transport

Si utilitzeu transport públic informeu-vos prèviament de les condicions especials, els descomptes i els serveis específics per a infants, i no oblideu que en algunes èpoques de l’any podeu trobar mitjans de transport diferents per descobrir un territori, com els trens turístics.

Si penseu viatjar amb el vostre vehicle, feu-ne una posada a punt abans de sortir, seguiu totes les mesures de seguretat per a petits i grans (cinturons de seguretat, cadires o elevadors), prepareu la ruta calculant el temps i les parades necessàries. No oblideu aigua, una mica de menjar i, el més important: moltes ganes de passar-ho bé i algun joc o música per distreure’ls en trajectes llargs.

 


Alimentació i seguretat

A l’hora de fer activitats que comporten una activitat física, penseu en les necessitats energètiques dels més petits, una alimentació i una hidratacióadequades.Preneu sempre mesures de protecció solar. A l’estiu eviteu exposicions al sol durant les hores centrals del dia i, a l’hivern, encara que estigui núvol, penseu que les radiacions solars també ens poden afectar. Tingueu en compte les característiques dels fotoprotectors en el cas que us banyeu.

Dueu roba, calçat i material adequats per a cada activitat: botes per caminar, impermeable, peces d’abric, gorra, aigua i menjar, plànols i horaris, etc. Hi ha múltiples elements per transportar els més petits (motxilles per a diferents edats, cotxets especials tot terreny). Deixeu de banda tot allò que no sigui necessari, però procureu que els infants, a partir d’una certa edat, també es facin responsables d’una part del material.

Si penseu fer una activitat a l’aire lliure cal tenir present la meteorologia, i més en zones de muntanya: en poc temps podem trobar-nos canvis bruscos en el temps. Informeu-vos de les previsions meteorològiques i, en el cas de trobar-vos enmig d’una tempesta, procureu aïllar-vos de la humitat del terra i de la pluja, manteniu-vos tots junts i eviteu aquells elements que puguin atreure un llamp.

 

Activitats

  • Caminar per la neu: caminades i jocs per la neu permeten als més petits descobrir aquest medi d’una manera divertida. Vestiu-los amb roba adient: guants, gorres, bufandes, ulleres de sol i botes amb tacs que els protegeixin del fred, la humitat i evitin les relliscades. Una activitat que pot resultar molt interessant és fer sortides programades amb raquetes de neu.

 

  • Esquí: Les estacions d’esquí ofereixen descomptes i serveis específics per a les famílies i els infants. Consulteu els serveis i les condicions que ofereix cada estació: jardí de neu, lloguer de material, cursos, activitats complementàries, etc.

 

  • Esports d’aventura: Practiqueu esport sempre amb les màximes mesures de seguretat. Escolliu les activitats d’acord amb l’edat i la dificultat. Les empreses d’esports disposen de professionals especialitzats que us aconsellaran i amb els quals gaudireu de grans dosis d’emoció. Algunes empreses fins i tot ofereixen paquets especials per a famíliesper passar uns quants dies.

 

  • Aprofiteu les excursions i les activitats per gaudir de l’observació i la fotografia a la natura. Us permetrà descobrir la flora i la fauna que ens envolten i recollir un record inoblidable en qualsevol moment o la imatge d’una flor que no se’ns farà mai malbé. Recordeu que hi ha espais en què és totalment prohibit endur-se qualsevol element natural. La fotografia ens permet tenir la imatge de tot allò que vulguem i ensenyar als més petits el valor de conservar i protegir la natura.

 

  • BTT: Compteu amb l’assessorament dels centres BTT o de les oficines de turisme, us informaran de les rutes senyalitzades i dels diferents nivells de dificultat. Preneu les mesures de seguretat adients: casc, guants, etc. i programeu les rutes d’acord amb els participants.

 

  • Senders balisats: El nostre territori és ric en recorreguts senyalitzats (senders històrics, recorreguts culturals o naturals). Tots tenen un número assignat i el tipus de color varia d’acord amb la longitud i la dificultat del sender (GR, PR i SL). La senyalètica respon a un sistema estàndard en l’àmbit europeu. Prepareu el recorregut i jugueu a trobar els senyals: recordeu de no seguir els senyals que tenen forma de creu!. Se situen en un encreuament de camins i indiquen per on no hem de continuar.

 

  • Senderisme urbà o periurbà: Si teniu pensat descobrir una població tot caminant procureu disposar d’un mapa turístic del municipi o de la zona, dels horaris de visita dels espais d’interès turístic i de les activitats adreçades al públic familiar. Planifiqueu les activitats integrant els gustos de tots i procureu combinar activitats de descoberta i d’animació. Una bona manera de descobrir els pobles i les ciutats és utilitzant els serveis de guiatge turístic, que d’una manera amena i entretinguda us desvetllaran tots els secrets del lloc que visiteu, sense que us perdeu ni oblideu de veure res d’important.

Allotjaments

A l’hora d’escollir l’allotjament on passarem les vacances us recomanem tenir en compte alguns aspectes com el nombre de persones que integren el grup (si viatgem sols o amb altres famílies), de quants dies disposem i què volem fer (no és el mateix visitar una ciutat que voler visitar un llac enmig d’un parc natural).Actualment hi ha una oferta molt àmplia en varietat i tipologia d’allotjaments pensats per a les famílies: hotels, cases de pagès, càmpings, amb familia albergs i amb familia instal·lacions juvenils. Podeu demanar informació a les oficines de turisme o consultar pàgines web especialitzades. Poseu-vos en contacte amb l’allotjament per tal que us informi sobre les característiques i els serveis especials per a les famílies (habitacions comunicades, menús infantils, activitats, preus especials, etc.).