Notícies

Lleida ret homenatge a la pagesia amb la multitudinària preestrena d’“Alcarràs”, la pel•lícula de Carla Simón

Dilluns, maig 2, 2022
©Diputació de Lleida

Una catifa verda de 700 metres quadrats, emulant una explotació agrària, i un tast de productes de proximitat protagonitzen l’acte de presentació del film, rodat a 9 poblacions del Segrià, que va guanyar l’Os d’Or de Berlín. Una ovació de set minuts amb el públic dret reconeix la qualitat i sensibilitat de la cinta.

La ciutat de Lleida ha convertit la preestrena de la pel·lícula “Alcarràs”, del passat 26 d’abril, amb la qual la directora i guionista Carla Simón va guanyar l’Os d’Or a la Berlinale, en un homenatge al món de la pagesia de Ponent. Dos dies abans de la seva estrena comercial, el teatre i palau de congressos de la Llotja de Lleida ha acollit la presentació de la pel·lícula, amb una catifa verda de 700 metres quadrats a la plaça de la Llotja, transformada en una explotació agrària en la qual s’han mostrat i degustat els productes de proximitat gràcies a la participació desinteressada de les Denominacions d’Origen i Indicacions Geogràfiques Protegides del territori i la preparació per part de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Lleida i BO de Shalom.

“Alcarràs” explica la història d’una família del Baix Segre que veu perillar l’explotació agrícola i el realisme i sensibilitat que ha aconseguit la directora i guionista Carla Simón, així com el bon treball dels actors no professionals i veïns de Ponent, han comportat que tothom qui ha vist el film l’hagi elogiat. De fet, el miler d’espectadors que van assistir a la preestrena van acabar, emocionats, drets i aplaudint l’equip del llargmetratge durant set minuts.

La pel·lícula posa en valor un sector bàsic en l’economia lleidatana, el món agrari, que en les darreres dècades ha esdevingut també un reconegut pol d’atracció turística. Aquest fet s’ha concretat en manifestacions tan singulars com el turisme de floració, centrat en els arbres fruiters a la plana de Lleida; l’enoturisme i l’oleoturisme, que combina la visita a cellers, vinyers, molins i cooperatives d’oli amb la descoberta del patrimoni cultural i natural del territori;  els recorreguts per les construccions de pedra seca, i les visites a granges i explotacions agràries, entre altres experiències turístiques.

Abans de la projecció de la cinta, per la catifa verda han passat la directora Carla Simón, els productors i els actors principals de l’obra, els quals han estat acompanyats per una àmplia representació del món socioeconòmic lleidatà i les principals institucions del país: el president de la Generalitat, Pere Aragonès; el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; les conselleres d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà; de Cultura, Natàlia Garriga, i de Drets Socials, Violant Cervera, entre d’altres autoritats del món municipal, polític i cultural lleidatà i català.

D’entre les moltes fotografies que s’han fet als dos ‘photocalls’ instal·lats a l’entrada del teatre, ha destacat la de Carla Simón amb les alcaldies dels municipis on es va rodar el film: Aitona, Alcarràs, Bellvís, Fraga, Soses, Massalcoreig, Seròs, Sucs i Lleida. L’acte de presentació ha estat organitzat per la Diputació i l’Ajuntament de Lleida.

Carla Simón, acompanyada dels productors Maria Zamora i Tono Folguera, s’ha adreçat al públic que omplia la Llotja per donar les gràcies perquè “sense la gent que es troba avui en aquesta sala no hauríem pogut fer la pel·lícula”. Aquest agraïment ha anat dirigit tant a les institucions que van donar suport econòmic al projecte com a les persones que van col·laborar sortint a la cinta i als qui van ajudar a trobar les localitzacions i la van assessorar en matèria agrícola, entre d’altres.

Les autoritats han destacat la descripció sincera i real que el film fa de la pagesia i del caràcter i compromís amb el territori dels agricultors de Ponent.

Finalitzada la projecció de la pel·lícula, tots els assistents han pogut gaudir d’un ‘tastet de Lleida’, degustant la coca de recapte amb vedella dels Pirineus catalans i oli d’oliva DO Garrigues, els torrons d’Agramunt i els bescuits de poma de Lleida amb mel de llimona, i tot això acompanyat amb vins de la DO Costers del Segre o aigua Pineo. Tot plegat s’ha dissenyat per mostrar la gran qualitat de productes de proximitat que es cultiven i elaboren a Ponent, i també per posar en valor tot el sector primari i la pagesia del territori, especialment ara que estan passant moments complicats a causa de les gelades de fa unes setmanes i la calamarsa que va caure dimecres en alguns indrets del Baix Segre.

La sorpresa final de la nit ha estat la simulació de tres plaques solars compostes per unes postres elaborades expressament per a la preestrena, Pressània, embolcallades en paper de plata i que han estat un obsequi de record de la preestrena que el públic s’ha pogut emportar.