Notícies
Foto 01. Turisme de la Fruita ©Marc Trilla

La floració dels arbres fruiters engalana les terres de Lleida

Divendres, febrer 25, 2022
©Marc Trilla

Un any més, el final de l’hivern dona pas a un espectacle natural sorprenent que cobreix bona part de les Terres de Lleida amb una catifa multicolor: la floració dels fruiters. El blanc, groc, verd i rosat d’aquests arbres creen extenses catifes cromàtiques que atreuen cada any milers de visitants. Diversos municipis del Baix Segrià i les Garrigues estructuren a més paquets turístics que permeten combinar la visita als camps florits amb la descoberta del patrimoni cultural i gastronòmic del territori.

Aquesta activitat turística, nascuda l’any 2011 per iniciativa de l’Ajuntament d’Aitona amb el nom de “Fruiturisme” per posar en valor el paisatge i l’activitat agrícola del territori i ampliada posteriorment a un gran nombre de municipis lleidatans, es pot portar a terme per lliure o a través de les múltiples activitats organitzades pels ajuntaments i consells comarcals implicats. La floració dels arbres fruiters permet als visitants que es desplacen a les comarques del Segrià i les Garrigues entre els mesos de febrer a abril viure una experiència sensorial única en la qual es barregen els colors (blanc, groc, verd, rosat), les textures i les plantacions s’erigeixen en reclam de mirades i passejades.

El Patronat impulsa el turisme de floració

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, conjuntament amb el Consell Comarcal del Segrià, impulsen la campanya de la Floració 2022 amb el lema “Torna el color”. Després de 2 anys de restriccions per causa de la COVID-19, enguany es podrà tornar a gaudir plenament de les rutes pels camps de fruiters florits sota el guiatge dels pagesos de la zona i de guies dels municipis davant la situació més normalitzada dels efectes de la pandèmia. Hi ha 9 municipis adherits al projecte, els quals oferiran rutes guiades amb experiències diverses vinculades amb la floració.

Amb aquesta nova campanya es vol continuar donant a conèixer el territori de Lleida a través dels pobles fruiters d’Aitona, Alcarràs, Corbins, la Granja d’Escarp, Lleida ciutat, Massalcoreig, Montoliu, Seròs i Soses, 3 municipis més que l’any 2021, i mostrar el procés de floració dels arbres de fruita dolça dels municipis del Segrià, tot posant en valor l’autenticitat del territori, la importància de la pagesia i del treball del camp, per les seves funcions socials i territorials i com a motor econòmic local.

Enguany també s’han ampliat les rutes guiades que passen pels camps fruiters i el patrimoni històric dels municipis del Segrià que participen del projecte, com també el nombre de municipis que ofereixen aquest producte de forma estructurada per als visitants.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme i alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, ha expressat la seva satisfacció “per aquest increment del nombre de municipis que se sumen al projecte de la Floració per posar en valor el paisatge, el cicle de l’arbre fruiter i la pagesia del Segrià”. Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, David Masot, ha destacat l’impuls que enguany està tenint el projecte de la Floració gràcies a l’èxit de la pel·lícula Alcarràs com també de la pel·lícula Tros, totes dues rodades a la comarca del Segrià.

Dins del projecte d’estructuració del producte s’ha confeccionat un calendari amb les dates i les diferents rutes que ofereixen els 9 municipis adherits al projecte, que permet oferir una visió més territorial i aporta una percepció més de caire comarcal atesa l’ampliació dels municipis que hi participen i el calendari de la floració de cadascun d’ells, que va del 26 de febrer fins al 10 d’abril. El calendari i tota la informació sobre les rutes, les dates, els horaris, així com els enllaços de reserva i compra, es troben al web www.lafloracio.cat.

El tret de sortida de la campanya serà el dissabte 26 de febrer als municipis d’Aitona i Seròs. El diumenge, dia 27, s’hi afegirà la Granja d’Escarp. El moment àlgid de la campanya arribarà el mes de març. Durant els dos primers caps de setmana, els dies 5 i 6 i el 12 i 13, s’hi afegiran amb noves rutes els municipis d’Alcarràs, Lleida ciutat, Massalcoreig i Soses. I finalment el 19 de març començarà la campanya el municipi de Montoliu de Lleida, que es podrà visitar fins al 10 d’abril. Corbins oferirà visites només el diumenge 20 de març. Per la seva banda, l’Ajuntament d’Aitona oferirà visites guiades tots els dies del 26 de febrer al 20 de març.

La planificació de la disposició de rutes pot sofrir modificacions per l’evolució dels arbres i la meteorologia. Es pot consultar tota la informació a la web www.lafloracio.cat i a les webs municipals, així com a les xarxes socials d’Ara Lleida i dels municipis que participen del programa “Floració”.

Activitats de descoberta del patrimoni

La nova edició de la campanya Fruiturisme d’Aitona té lloc del 26 de febrer al 20 de març i recupera les visites lliures i les rutes guiades pels camps i el patrimoni local (suspeses a causa de la pandèmia), que es complementaran amb un ampli programa d’activitats lúdiques paral·leles. Aitona presenta enguany 2 grans novetats, la renovació i actualització del web de Fruiturisme (que anirà acompanyada de la posada en marxa d’una aplicació per a dispositius mòbils per mitjà de la qual es podrà accedir a l’oferta i a tota la informació sobre el projecte) i la implementació de la ruta “Robert Capa a Aitona”.

La renovada web (www.fruiturisme.cat) dona resposta al creixement sostingut i exponencial que ha experimentat el projecte en els darrers anys i permet fer reserves online de les diferents propostes que es duen a terme a través de Fruiturisme. La ruta turística “Robert Capa a Aitona” s’incorpora al catàleg de rutes guiades de Fruiturisme i estarà també disponible al llarg de tot l’any per reforçar el caràcter desestacional del projecte.

A més de les visites als camps de fruiters, el programa d’activitats inclou un concert del grup Manel que tindrà lloc el pròxim 12 de març; la desena edició de la Caminada Popular, que es farà el 6 de març, o la primera trobada de tractors antics d’Aitona, prevista per al 27 de febrer.

Amb el nom de “El color de la floració: rutes guiades 2022”, l’Ajuntament de Torres de Segre ha organitzat també una sèrie de rutes guiades durant els dos primers caps de setmana de març. Aquests itineraris serviran perquè els visitants puguin gaudir de l’entorn natural del municipi, on destaquen la Reserva Natural d’Utxesa i el riu Segre.

Les rutes guiades es faran els dies 5, 6, 12 i 13 de març, de 9 a 17 h, i a més dels camps florits inclouran el turó de Carrassumada i l'ermita homònima, la Reserva Natural d'Utxesa, l'exposició de fauna del Punt d'Informació 'La Fusteria' i el Museu de l'Evolució. Les dates límit per apuntar-s’hi són el 3 de març (per a les rutes del 5 i 6 de març) i el 10 de març (per a les rutes del 12 i 13 de març).

L’Ajuntament d’Alcarràs desenvoluparà els dies 5, 6, 12 i 13 de març la novena edició de les rutes “Alcarràs Florit”, que proposa conèixer el paisatge alcarrassí a través dels presseguers i les varietats nectarines i platerines en ple procés de floració i observar el mantell rosa que s’estén pel municipi. La proposta permet també veure els paisatges que han inspirat la cineasta Carla Simón per rodar la seva darrera pel·lícula, Alcarràs, guanyadora de l’Os d’Or a la Berlinale 2022.

El paquet inclou un esmorzar típic, amb pa amb tomàquet i el tradicional mandongo (botifarra blanca i negra) i pa amb oli i sucre, una explicació de l'evolució vegetativa de l'estat de floració dels arbres a càrrec dels tècnics del Departament Agronòmic de Fruits de Ponent, una passejada amb trenet entre els arbres fruiters per veure la floració, visita a l’agrobotiga de Fruits de Ponent (amb tast de productes locals) i una visita guiada al Centre d'Interpretació del Món Rural d'Alcarràs, on hom podrà veure com era la vida al camp abans de l’entrada de la mecanització a l’agricultura. Els visitants poden participar també en el 9è concurs de Fotografia Instagram “Alcarràs Florit”, dotat amb 230 €.

La Granja d’Escarp proposa la Ruta de la Flor de l'Aiguabarreig, que es fa els caps de setmana (de divendres a diumenge) i que ofereix la possibilitat de visitar els camps privats de presseguers, albercoquers o pereres en companyia dels nostres pagesos-guies. Enguany s’ha organitzat també una nova experiència cicloturista dins de les rutes de la floració de l'Aiguabarreig Segre-Cinca. La ruta guiada, que es completa amb un tast de productes, es farà el diumenge 27 de febrer i el dissabte 12 de març.

L’Ajuntament de Montoliu de Lleida proposa 3 rutes paisatgístiques que combinen l'atractiu cromàtic dels paisatges florits amb altres punts d’interès del patrimoni natural i cultural del municipi.

La ruta “Un Pom de Blancor” és un itinerari guiat per pagesos locals de descoberta de l'Horta de Montoliu, enmig de camps florits, que inclou sèquies i canals, espais naturals com els Patamolls de Montoliu, patrimoni industrial i elements de memòria històrica, amb un tast de producte local. La ruta “Patchwork de colors” s'endinsa per la zona d'antics secans del terme, per la vall del Set i el pla de Tabac, mentre que la “Ruta per hortes antigues i noves” recorre tant la zona de l'Horta com la zona d'antics secans transformats en regadiu.

La ruta guiada de la flor de Seròs "Florseròs" ofereix la possibilitat de visitar els camps privats de presseguers, albercoquers o pereres i de conèixer el món de la pagesia i el cicle de vida de l’arbre fruiter, i la història, patrimoni i trets característics d’aquest municipi.

“Soses en Flor” és una ruta guiada que transcorre a través dels camps de fruiters florits del terme municipal de Soses fent 4 parades (en un emplaçament amb bones vistes d’arbres florits, en un petit mas del poble on els turistes es poden endinsar en els camps florits i on s’explicarà el cicle de la fruita i d’altres curiositats del món de l’agricultura, en el poblat ibèric del Gebut i a la riba del riu Segre).

L’Ajuntament de Massalcoreig se suma a les rutes guiades de la floració dels arbres fruiters amb la ruta “Massalcoreig en Flor”. Durant els dies 5 i 13 de març, les persones interessades podran participar en una caminada pels entorns del municipi i de l‘Aiguabarreig i la confluència dels rius Segre i Cinca.

Les Garrigues també acull des de mitjans de febrer i fins a principis de març diverses activitats turístiques que tenen com a eix vertebrador els ametllers florits i els camps tenyits de blanc. Caminades culturals, sessions de ioga entre els ametllers, visites guiades, marxes populars i vermuts o simplement espais senyalitzats que tenen com a marc municipis com l'Albi, Arbeca, Castelldans, la Floresta i la Granadella.

Així, el dissabte 26 de febrer Arbeca celebrarà una “Posta de sol entre ametllers florits” amb una sessió de ioga al bell mig dels camps, una sessió relaxant de chill-out i degustació de productes locals. El 26 i 27 de febrer hi hauran visites guiades als ametllers florits organitzades per la Cooperativa d’Arbeca. El 27 de febrer es farà la Marxa popular a Castelldans organitzada pel Centre excursionista Castelldans. El 6 de març és previst un vermut entre ametllers florits a Castelldans i una caminada cultural entre ametllers florits, també a Castelldans, organitzada Consell Esportiu de les Garrigues.

 

Més informació:

Consell Comarcal del Segrià
Tel. 973 05 48 00

https://www.segria.cat/

Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58
http://www.ccgarrigues.com

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
https://www.lafloracio.cat