Les restes de l'Abditosaurus kuehnei seran un dels elements estel·lars del Museu de la Conca Dellà, equipament que reobrirà les portes properament després d’una completa remodelació que permetrà ampliar l’espai i exhibir grans peces que fins ara restaven desades al magatzem. L'Abditosaurus kuehnei és un exemplar únic de titanosaure (l'espècie més gran de dinosaure de l’anomenat domini iberoarmoricà, una antiga regió que agrupa el que avui són la península Ibèrica i el sud de França) que va viure al Cretaci superior, fa uns 70 o 65 milions d’anys, i que va ser trobat en un jaciment a Orcau, al mateix Pallars Jussà.
El museu exposarà concretament el coll, l'escàpula (o omòplat), les vèrtebres i les costelles de l’animal, que pertany a una família de saltasàurids sud-americans i africans (un grup que va desplaçar-se d’Amèrica del Sud a Europa via Àfrica quan el nivell del mar baixava i els continents restaven units per terra ferma). Aquestes peces s’exhibiran després d’un llarg procés de restauració i estudi que s’ha allargat 6 anys.
Les tasques d’extracció de les restes del dinosaure es van iniciar fa 7 anys al jaciment d’Orcau, al Pallars Jussà, i van permetre recuperar 53 peces de l'esquelet de l’animal, començant per les enormes vèrtebres. Les investigacions han estat dirigides per l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i el Museu de la Conca Dellà, amb la col·laboració de la Universitat de Saragossa.
Els investigadors van assignar al dinosaure el nom d’Abditosaurus kuehnei, segons explica Àngel Galobart, director del Museu de la Conca Dellà, en reconeixement a Walter Kühne, el paleontòleg alemany que va trobar les primeres restes d'aquesta nova espècie fa quasi 70 anys, i pel fet que els fòssils van restar oblidats durant moltes dècades (la traducció d’abditosaurus és “rèptil oblidat”). Els treballs d’excavació definitius es van reprendre l’any 2012 a càrrec de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.
El Museu de la Conca Dellà conté peces de gran valor prehistòric i històric (especialment d’època romana), com les restes d’un lambeosauri o hadrosaure amb cresta buida, el Pararhabdodon isonensis (el primer dinosaure europeu d’aquest tipus va viure als Pirineus), o un interessant conjunt de làpides romanes amb inscripcions dels segles I i II dC, entre molts altres elements.
Programa de visites guiades
Cal recordar que el museu organitza cada mes durant l’any diverses visites guiades a diferents indrets del Parc Cretaci del Pallars Jussà. Així, el dia 6 de març es podrà visitar el castell de Llordà i l’església romànica de Santa Maria de Covet; per al 26 de març hi ha prevista una visita a les petjades de dinosaure d'Orcau, i el dia 13 de març es farà una visita als nius i ous de dinosaure de Suterranya. En tots els casos cal reservar les visites amb antelació al Museu de la Conca Dellà (tel. 973 66 50 62).
Més informació:
Museu de la Conca Dellà
Tel. 973 66 50 62
Web: www.parc-cretaci.com/