Lleida es consolida com un dels territoris productors de torrons artesanals i de qualitat més importants de Catalunya, amb firmes de gran prestigi com Alemany (Os de Balaguer, la Noguera), Fèlix, Roig i Vicens (Agramunt, l’Urgell)
La tradició torronaire del territori lleidatà proporciona al visitant la doble oportunitat d’adquirir aquest dolç i de visitar els obradors i museus dedicats a un producte que ha assolit fama mundial. Des dels més tradicionals al més avantguardistes, les firmes lleidatanes n'elaboren més de 600 referències, amb Torrons Vicens com la gran innovadora en aquest àmbit. A aquestes empreses cal afegir un gran ventall de pastisseries que fan també torrons artesanals de gran qualitat. Actualment el torró lleidatà s’exporta a més de 70 països de tot el món, inclosos els Estats Units, Mèxic i la zona d'Amèrica Central, el Japó, Corea del Sud, la zona del Golf Pèrsic i Europa Central.
Torrons Alemany ha llançat enguany l’original ‘Torró medieval’, elaborat amb base de cigró de producció ecològica, així com panses, nous i un toc de llimona, i endolcit únicament amb mel, que beu d’una recepta del xef Sergi De Meià inspirada en el primer torró documentat de la història, ni més ni menys que amb data del segle XIII. La firma preveu produir prop de 70 tones de torrons elaborats artesanalment amb el tret diferencial de la mel com a endolcidor natural. Així, doncs, al marge del nou 'Torró medieval', Alemany reeditarà el torró dur, el que ja es coneix com “el torró més blanc” a partir de la recepta tradicional de l'any 1879, obra de la padrina Mundeta, que conté mel de romaní que li dona el blanc característic.
Cal recordar que la firma Torrons i Mel Alemany ha estat guardonada per la Generalitat de Catalunya amb la Placa al Treball President Macià en la categoria de responsabilitat social corporativa, un reconeixement a la tasca que porten a terme diàriament a l’empresa 60 persones amb diversitat funcional de quatre entitats lleidatanes del tercer sector.
Per la seva banda, Torrons Fèlix ha llançat aquesta temporada el 'Praliné de torró d’Agramunt', “un clàssic reinventat”, segons els seus creadors. Aquest petit obrador, caracteritzat per fer un “torró d’autor” 100% artesanal, també elabora el 'Capritx de tres textures' de xocolata i els clàssics torrons tou, dur i de crema cremada, entre d'altres. La firma ha iniciat també una nova línia de producció (rajoles de xocolata, trufes i bombons) amb l’objectiu de comercialitzar-la tot l’any.
Cal dir que Torrons Fèlix també organitza al llarg de l’any, sempre sota demanda i si les condicions sanitàries ho permeten, visites personalitzades a l’obrador, degustacions i maridatges amb vins.
Torrons Vicens presenta enguany com a gran novetat el seu torró més gastronòmic, el 'Cherry Times', per iniciativa de dos grans de l'alta cuina, Albert Adrià i José Andrés. Fusionant tradició i innovació, el 'Cherry Times' s'elabora a partir d'una ganache de cireres amb praliné de nous pacanes, cruixent d'arròs i toffee de Ras el Hanout. Una part dels beneficis de la venda d'aquest torró es destinen a recaptar fons per al Sant Joan de Déu Pediatric Cancer Center Barcelona.
Entre les novetats elaborades pel mestre torronaire Àngel Velasco hi ha el nou torró 'Textures de llimona', farcit de praliné i caramel de llimona amb cobertura de xocolata blanca. Per als amants del contrast de sabors, presenta un equilibri perfecte entre el dolç i l'àcid que culmina en una combinació d'envolupants sabors i textures. D’altra banda, el nou 'Torró de polvoró' elaborat amb praliné d'ametlla amb un toc de canyella i cobertura de xocolata de caramel és una versió innovadora d'aquest dolç de tradició artesana i familiar. Finalment, el nou torró de macadàmia amb vainilla Bourbon està farcit de gianduja de vainilla Bourbon de Madagascar i macadàmia amb cobertura de xocolata amb llet i decorat amb una cruixent capa de macadàmia caramel·litzada.
Cal dir que el Museu del Torró i la Xocolata de Torrons Vicens, situat a Agramunt, explica la història i l'evolució dels mestres torronaires d'Agramunt a través d'imatges, sons i olors. Durant el recorregut es pot descobrir com un gra de cacau es transforma en una xocolatina o com una ametlla passa a formar part d'una barra del típic torró d'Agramunt. La visita inclou la reconstrucció d'un obrador real de la família Vicens del 1933 i la degustació del torró i la xocolata. El museu es pot visitar de dilluns a dissabte, de 10.30 a 19 h, i els diumenges i festius, de 10 a 15 h.
Torrons a la sal del Pirineu
Una altra novetat d’aquesta temporada són els originals torrons a la sal del Pirineu elaborats al Salí de Cambrils, a Odèn (el Solsonès). L’oferta inclou torrons de crema d’oli d’oliva verge extra, de neules amb caramel, de cafè amb nibs de cacau i de spéculoos. Els gestors d’aquestes antigues salines, actualment en funcionament i que juntament amb diversos molins hidràulics formen un espectacular conjunt visitable, elaboren també rajoles de xocolata negra a la sal amb un 65% de cacau.
Més informació:
Torrons Alemany
Tel. 638 04 98 55
Web: https://alemany.com/es/
Torrons Fèlix
Tel. 973 39 03 19
Web: https://web.torronsfelix.com/
Torrons Roig
Tel. 973 39 00 36
Web: https://www.torronsroig.com/
Torrons Vicens
Tel. 973 39 06 07
Web: www.vicens.com
Torrons del Salí de Cambrils
Tel. 621 24 43 64
Web: http://salidecambrils.cat/