Els senders, que connecten 7 municipis d’aquesta comarca, estan projectats per ser utilitzats tant pels habitants de la comarca com pels turistes que vinguin a gaudir del territori
Els municipis de Montferrer i Castellbò, Valls d'Aguilar, Cabó, Coll de Nargó, Organyà, Fígols i Alinyà i Ribera d'Urgellet disposaran en breu d’un nou atractiu turístic amb la finalització del condicionament i senyalització d’una àmplia xarxa de camins que permetran als senderistes gaudir de diversos elements patrimonials i naturals d’interès turístic. La xarxa senyalitzada de senders de Camina Pirineus és un projecte FEDER que té com a objectiu la recuperació de camins tradicionals i el desenvolupament d’activitats ecoturístiques a la comarca de l’Alt Urgell, i que està adreçat tant als turistes com als veïns de la mateixa comarca.
La selecció dels senders ha estat molt curosa, sempre d’acord amb la seva titularitat pública i el seu pas pel major nombre possible de punts d’interès naturals i patrimonials, amb un seguit d’equipaments desplegats per tot el seu traçat com l’àrea d’autocaravanes a Organyà i el Mirador dels Voltors, al municipi de Fígols i Alinyà, o elements del patrimoni cultural tan singulars com el dolmen de Colomera, al municipi de Cabó, entre moltes altres localitzacions.
L’actuació ha comportat diversos mesos de treball per a la selecció dels millors camins que uneixen els diversos nuclis de població de la zona oest de l’Alt Urgell, així com el seu desbrossament i la seva senyalització.
Cal recordar que aquest estiu el Consell Comarcal de l’Alt Urgell va finalitzar la zona est de la xarxa senyalitzada de senders de Camina Pirineus. Aquella fase abastava un total de 7 municipis (Josa i Tuixent, Cava, Alàs i Cerc, Arsèguel, la Seu d'Urgell, Ribera d'Urgellet i la Vansa i Fórnols), amb un recorregut que passa per diversos equipaments com ara el Parc Temàtic els Moixons, al municipi de la Vansa i Fórnols, o elements singulars del patrimoni cultural entre els quals l’església de Sant Martí de Tost, a Ribera d’Urgellet.
El projecte Camina Pirineus, iniciat l’any 2016, pretén recuperar camins tradicionals en desús de l’Alt Urgell. Es tracta d’aprofitar unes infraestructures existents, com els antics camins rals, que un cop perduda la funció principal per a la qual van ser pensats i construïts, poden satisfer noves demandes socials vinculades al turisme, la salut o l’activitat esportiva.
Entre altres objectius, el projecte pretén incrementar el nombre de visitants nacionals i estrangers, posar en valor el patrimoni de la comarca i crear llocs de treball directes a l’entorn de l’ecoturisme.
La iniciativa, liderada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell amb el suport de la Diputació de Lleida i la Generalitat, compta amb la col·laboració d’una trentena d’ajuntaments i entitats municipals descentralitzades de la comarca, una quinzena d’associacions i entitats, a més de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i els parcs naturals de l’Alt Pirineu i Cadí-Moixeró.
D’altra banda, l’11 de desembre finalitzarà la 17a edició de les Rutes a Peu per l’Alt Urgell, coordinades per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Consell Comarcal per donar a conèixer el ric patrimoni natural, cultural i històric de la comarca. Moltes d’aquestes rutes coincideixen precisament amb els itineraris de Camina Pirineus.
Més informació:
Consell Comarcal de l’Alt Urgell (Apartat de Camina Pirineus)
Tel. 973 35 31 12
Web: http://www.alturgell.cat/