El vi del celler Purgatori de Juneda, de Família Torres, triomfa als prestigiosos guardons convocats per la revista Vadevi, juntament amb una desena més de vins de la denominació lleidatana
El vi Purgatori 2017 de Família Torres ha estat reconegut com a Millor vi català del 2021 a la gala dels vins catalans organitzats per la revista Vadevi. La cerimònia de lliurament dels guardons, que són un reconeixement a la feina ben feta de pagesos, cellers i professionals del món del vi, va tenir lloc el 8 d’octubre a l'Auditori Municipal de Vilafranca del Penedès. Quasi 850 vins de 240 cellers d'arreu del territori català van competir als premis. El Purgatori 2017 és un vi negre elaborat al celler homònim, situat a la subzona Garrigues de la DO Costers del Segre.
En el decurs de la gala també van ser premiats diversos vins DO Costers del Segre, com són el vi Saó Blanc 2019, de Mas Blanch i Jové, que va obtenir la medalla d'or en categoria de Blancs de Criança; Siós Nature 2020 de Costers del Sió, medalla de plata en categoria Negres Joves, i Pla del Tet 2018 de Clos Pons i Garnatxa de Cérvoles 2018 de Cérvoles, que van aconseguir les medalles d'or i plata, respectivament, en la categoria de vins Negres de Criança.
En la categoria de vins Negres de Guarda, Purgatori 2017 de Família Torres es va endur també la medalla Gran Vinari d'Or; La Llena 2016 de Clos Pons, la medalla d'or; Pura Vida Negre 2017 de Cellers Underground, la medalla d’or; Geol 2017 de Tomàs Cusiné, la medalla de plata, i Roc Nu 2012 de Cellers Clos Pons, una altra medalla de plata.
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida s’ha sumat enguany com a col·laborador als guardons i ha lliurat el Premi Vinari Ara Lleida-Diputació de Lleida al/la millor Tastador/a, reconeixement que ha recaigut en Sílvia Culell Vilanova, periodista i sommelier, natural de Berga. El guardó, que ha estat lliurat pel cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre, distingeix la persona que ha atorgat les puntuacions més similars a la mitjana de la puntuació final entre la setantena de persones que han tastat a cegues i avaluat els vins que han participat en el concurs en l’edició d’enguany.
Aquesta ha estat la segona edició que els Vinari reconeixen un vi DO Costers del Segre com a millor vi de Catalunya, ja que a la gala del 2018 es va proclamar amb aquest reconeixement el Cérvoles Blanc 2016 de Cellers Cérvoles. Mas Blanch i Jové i la seva Vinya dels Artistes també ha estat reconeguda al certamen com una de les millors Vinyes de Paisatge Català.
El Purgatori 2017 està elaborat amb raïm de la finca del Mas de l'Aranyó, una parcel·la que, a tall de curiositat, es coneix com "la finca dels Desterrats", perquè hi enviaven monjos de l'abadia de Montserrat a fer penitència amb la finalitat de treballar la terra i produir aliments. Fruit d’un cupatge de les varietats carinyena, garnatxa negra i syrah, Purgatori té una criança d'entre quinze i divuit mesos en roure francès i altres dos anys en ampolla. Amb 14,5 graus alcohòlics i molt bona acidesa, el vi pot evolucionar positivament durant una dècada, segons els seus elaboradors.
El resultat és un vi de color cirera i capa alta, amb una intensa complexitat aromàtica amb notes primàries i secundàries florals, fruitades i d'herbes aromàtiques, així com terciàries de cacau i torrats. El pas per boca és corpulent, i alhora elegant i vellutat.
Vins multiguardonats
Cal recordar que el vi Purgatori 2017 ja va obtenir aquest mes de juliol una medalla de bronze als Decanter World Wine Awards (DWWA), una de les competicions vinícoles més importants del món, tant per la categoria del jurat, compost pels millors especialistes en vins de tot el món, com pel rigorós procés de valoració dels productes presentats. En total, 170 jutges experts van tastar 18.094 vins de 56 països.
Aquella edició dels DWWA va premiar 11 vins de la DO Costers del Segre. Els vins negres Alto Siós 2017 i Petit Comitè 2018, del celler Costers del Sió, van ser guardonats amb dues medalles de plata. Els vins negres Siós Cau del Gat 2018, Celistia 2018, Bosc Silvestre 2018, La Boscana 2020 i Bosc de Carlac 2020, d'aquest celler de la Noguera, van obtenir també medalles de bronze, igual que el vi negre Troballa 2019 de Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cérvoles. Finalment, el vi blanc Castell Chardonnay 2020 de Raimat també va aconseguir dues medalles de bronze.
Lleida, terra de vins
La Denominació d’Origen Costers del Segre s’ha consolidat com una de les zones vitivinícoles més prestigioses de Catalunya, amb vins de gran qualitat que s’exporten a tots els continents del món. El territori de la DO aplega 7 subzones amb les seves característiques pròpies (Artesa de Segre, Garrigues, Pallars, Raimat, Segrià, Urgell i Valls del Riucorb), les quals abasten en conjunt 4.002 hectàrees de vinya. Els 36 cellers inscrits produeixen anualment una mitjana de 20 milions de kg i elaboren més de 250 referències vinícoles.
L’auge de l’enoturisme al territori lleidatà ha donat peu a la Ruta del Vi, que ofereix al visitant diverses propostes turístiques que combinen la visita als cellers i altres activitats de lleure i culturals amb degustacions gastronòmiques a diversos restaurants de Lleida i pernoctacions en allotjaments (hotels i cases rurals) de la demarcació situats dins de les diferents subzones de la denominació.
Més informació:
Celler Purgatori
Tel. 93 817 76 72 - 670 50 22 13
Web: https://www.costersdelsegre.es/ca/cellers/purgatori
DO Costers del Segre
Tel. 973 26 45 83
Web: www.costersdelsegre.es/ca