L’octubre proporciona al visitant una de les experiències més suggestives que ofereixen els camps lleidatans: la verema, amb els vinyers vestits amb els colors de la tardor, i la possibilitat de visitar cellers en ple procés d’elaboració del vi
La demarcació de Lleida s’està consolidant com una de les zones vitivinícoles més prestigioses de Catalunya, amb vins de gran qualitat que s’exporten a tots els continents del món. Encara que els vins es poden degustar tot l’any, la tardor és la millor època per fer una escapada enològica a les comarques lleidatanes ja que al cromatisme dels vinyers ponentins -una combinació de verds pàl·lids, grocs, daurats i vermells- s’afegeix la possibilitat d’observar el procés d’elaboració del vi als diversos cellers elaboradors del territori, a més de gaudir de les festes al voltant del vi que se celebren a la demarcació.
Agrupats sota el paraigua de la Denominació d’Origen Costers del Segre, els vins de Lleida formen una oferta global amb dos trets diferencials: la qualitat i la varietat. El territori aplega 7 subzones amb les seves pròpies característiques, amb una trentena de varietats de raïm blanc i negre i unes vinyes que van de la plana de Lleida als 900 o 1.000 metres de les finques del Pirineu i el Prepirineu. Les subzones que formen aquest mosaic geogràfic (Artesa de Segre, Garrigues, Pallars, Raimat, Segrià, Urgell i Valls del Riucorb) abasten 4.002 hectàrees de vinya i tenen 36 cellers inscrits, els quals produeixen anualment una mitjana de 20 milions de kg i elaboren més de 250 referències vinícoles.
La creació de la Ruta del Vi de Lleida palesa la importància que l’enoturisme ha anat adquirint a les comarques de Lleida. La iniciativa es configura com una associació destinada a estructurar i promocionar una experiència turística que convida a compaginar la visita als cellers i altres activitats de lleure i culturals amb degustacions gastronòmiques a diversos restaurants de Lleida i pernoctacions en allotjaments (hotels i cases rurals) de la demarcació situats dins de les diferents subzones de la denominació. Actualment disposa d'una vintena de cellers, a més d’una cinquantena de restaurants, allotjaments, enoteques, empreses de productes de la terra, empreses de dinamització enològica, centres culturals i oficines de turisme.
Activitats al voltant del vi
Enguany la Ruta del Vi col·labora amb l’Ajuntament de Lleida i la revista Cuina en l’organització de les jornades gastronòmiques 'Cuina de l’Horta, vins de Ponent', que tenen lloc del 29 de setembre al 30 de novembre amb la participació d'11 establiments. Aquests restaurants ofereixen menús amb productes de l’Horta maridats amb vins dels 21 cellers que formen part de la Ruta del Vi.
D’altra banda, la Ruta del Vi, juntament amb la D.O. Costers del Segre, organitzen el 9 d’octubre un maridatge de vins lleidatans amb torró i xocolata en el marc de la Fira del Torró d’Agramunt.
Cal dir que molts cellers ofereixen interessants activitats complementàries, algunes molts remarcables. És el cas del celler de Raimat (el Segrià), que ha estrenat aquest estiu Raimat Natura, l’espai natural visitable dins d’una finca vinícola més gran de l’Estat, que permet fer passejades a peu, amb bicicleta o en globus entre vinyes i llacs, a més d’oferir un petit local de restauració i degustació de vins.
Per la seva banda, la Vinya dels Artistes del Celler Mas Blanch i Jové, situada a la Pobla de Cérvoles, ofereix al visitant una quinzena d’obres exposades de forma permanent o temporal entre els vinyers i al mateix celler, emmarcats en el pintoresc paisatge de les Garrigues.
Una bona verema
Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre, explica que la verema d’enguany -que a la demarcació de Lleida va de principis d’agost a mitjans de novembre, depenent de les zones i varietats- serà qualitativament bona, tot i que les pluges dels darrers dies poden afectar algunes zones. La verema serà bona en quantitat de quilos recollits, superior a la del 2020, any en què la producció va baixar perquè molts vinyers es van veure afectats per la plaga del míldiu, i molt similar a la del 2019. Per la seva banda, els tècnics de la DO expliquen que l’escassedat de pluges durant l’estiu ha rebaixat una mica les previsions inicials, però remarquen que, pel que fa a la qualitat, es preveu “una anyada memorable”.
Més informació:
Ruta del Vi de Lleida
Tel. 973 26 45 83
Web: https://www.rutadelvidelleida.cat/