Durant la segona quinzena d’octubre comença a la demarcació de Lleida la campanya de recol·lecció de l’oliva i de la producció d’oli d’oliva extra verge, les quals atreuen cada any un gran nombre de visitants desitjosos d’adquirir l’anomenat or líquid i, de passada, interessats a conèixer els atractius turístics de les comarques productores
La Noguera, el Pallars Jussà, el Segrià, l’Urgell i, sobretot, les Garrigues inicien a finals d’octubre una nova campanya de collida d’olives i d’elaboració de l’oli d’oliva extra verge, considerat un dels millors del món i exportat als cinc continents. Enguany la DOP Les Garrigues preveu una producció de 4 milions de quilos d’oli de gran qualitat, similar a la de l’any passat. La temporada de recol·lecció de l’oliva i de la producció d’oli va de finals d’octubre a finals de gener. El primer oli -cada dia més buscat- és verd i afruitat, mentre que a mesura que avança la campanya es torna de color verd groguenc dens, amb un gust més suau i dolç.
Durant aquests tres mesos el visitant té l’oportunitat de visitar les cooperatives i familiaritzar-se amb el procés, comprar oli in situ i gaudir de les jornades gastronòmiques, festes i fires organitzades al voltant de l’anomenat or líquid. I, de passada, conèixer els al·licients paisatgístics, patrimonials i gastronòmics de les zones de producció, que són molts.
Cal dir, com a curiositat, que la DOP Les Garrigues és la denominació d’origen més antiga de l’Estat, ja que fou atorgada l’any 1975 i reconeguda el 1996 per la Unió Europea. L’oli d’oliva verge extra és un dels més valorats pel sabor, per les aplicacions gastronòmiques i pels seus efectes beneficiosos per a la salut.
L’oli d’oliva verge extra d’arbequina és un producte 100% natural, de gran qualitat, saludable i saborós. Les seves propietats i qualitats naturals el fan un aliment indispensable en la dieta mediterrània, amb nutrients i vitamines molt beneficiosos per a l’organisme. Entre els efectes favorables per a la salut, els estudis demostren que és una saludable font d'antioxidants naturals; és molt ric en àcid oleic, que té un efecte molt beneficiós sobre el colesterol, reduint el nivell de colesterol dolent i augmentant el bo; té molta vitamina E, que protegeix de l’acció dels radicals lliures, evitant l'oxidació que aquests produeixen sobre el nostre cos.
L’èxit d’aquest producte l’ha portat en els darrers anys a les taules de mitja Europa, dels EUA i de països com el Canadà, el Japó o Austràlia.
Festes al voltant de l’oli
La comarca de les Garrigues acull durant la tardor un gran nombre d’activitats relacionades amb l’oli, com primera Premsada, oli, art i gastronomia de la Granadella, el 31 d’octubre; la Fira de Santa Caterina/Fira de l’oliva arbequina d’Arbeca, el 21 de novembre; la Festa de l’Oli i Productes Artesans de Juncosa, el 28 de novembre; la Festa de l’Oli Nou de Castelldans, el 5 de desembre; la Festa de l’Oli i de les Orelletes de la Pobla de Cérvoles, el 12 de desembre; la Festa de l’Oli Nou de Cervià de les Garrigues, en una data per confirmar; la Fira Oleotèxtil de l’Espluga Calba, en una data pendent de confirmació, i la Festa de l’Oli dels Torms, el 5 de desembre. D’altra banda, el 15 i 16 de gener tindrà lloc la Fira de les Garrigues, la Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra a les Borges Blanques.
D’altra banda, la visita i la compra d’oli a les cooperatives i molins amb visites culturals a indrets com la fortalesa ibèrica dels Vilars, el castell i el nucli antic d’Arbeca; l’Espai Macià i el Museu d’Arqueologia de les Borges Blanques; el Museu de l’Oli i del Món Rural de Castelldans; les pintures rupestres del Cogul; el castell de l’Espluga Calba; el castell, el pou de gel, la sala d’exposicions de treballs de la pedra i la galeria d’art d’Edith Schaar a la Floresta; l’antic molí d’oli de Fulleda; el Museu i el Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya de la Granadella; la Sala arqueològica de Granyena de les Garrigues; la Sala del Molí i l’exposició d’arqueofauna del jaciment de Minferri de Juneda; l'Ecomuseu de l’Oli de la Pobla de Cérvoles, i els bonics nuclis antics del Vilosell i Vinaixa, entre altres.
Més informació:
DOP Les Garrigues
Tel. 973 28 04 70
http://olidoplesgarrigues.com/