Notícies
EL SECTOR TURÍSTIC DE LLEIDA PREVEU UNA MOLT BONA TEMPORADA D’ESTIU

El sector turístic de Lleida preveu una molt bona temporada d’estiu

Dijous, juliol 1, 2021

El Patronat de Turisme preveu per a aquest estiu poder assolir els resultats de l’any 2019, que es va tancar amb un rècord històric quant al nombre de viatgers i de pernoctacions

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i els representants de les diferents associacions d’allotjament turístic de la demarcació de Lleida s’han mostrat molt optimistes de cara a la propera campanya d’estiu donada l’evolució positiva de la situació sanitària, la finalització de les restriccions i la recuperació de la confiança, que estan afavorint la reactivació del sector turístic en general i el de Lleida en particular per les mateixes característiques de la destinació. Aquest procés de normalització està repercutint positivament en l’àmbit dels allotjaments amb un bon ritme de reserves.

Concretament, el Patronat preveu poder assolir aquest estiu els resultats de l’any 2019, que es va tancar amb un rècord històric quant al nombre de viatgers i de pernoctacions, segons van explicar el president de la Diputació, Joan Talarn, i la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, en el decurs de la roda de premsa de presentació de la previsió d’ocupació turística per a aquest estiu, celebrada el 21 de juny al castell de Montsonís (la Noguera). L’acte, que va comptar amb els representants de les diferents associacions d’allotjament turístic de la demarcació de Lleida, va servir per donar a conèixer les previsions d’ocupació per a la temporada estival i la campanya del Patronat per reactivar el turisme en mercats de proximitat sota el lema “Lleida, vola de nou” (vegeu nota 3). L’estiu del 2019 els allotjaments de turisme reglat de la demarcació de Lleida com ara hotels, càmpings, turisme rural i apartaments turístics van tancar amb un rècord històric de 565.000 viatgers i 1.428.000 pernoctacions, al marge d’altres tipologies d’allotjament.

El president de la Diputació, Joan Talarn, va explicar que des de l’estat d’alarma del 14 de març de 2020 fins ara, a causa de la COVID-19, la societat ha viscut diferents situacions que han restringit la mobilitat dels ciutadans, fet que ha tingut una important repercussió per al sector turístic. Talarn va dir que el sector empresarial ha hagut d’afrontar moments de gran dificultat per la impossibilitat de poder obrir al públic, amb la destrucció de llocs de treball i pèrdues econòmiques.

Malgrat tot, Talarn va destacar tres elements que han permès al sector tirar endavant: el territori de Lleida, pel seu caràcter natural i l’atractiu del paisatge, ideal per a un turisme de proximitat que busca entorns poc massificats; el fet de tenir un sector actiu i organitzat, que ha seguit treballant amb rigor i amb totes les mesures sanitàries per generar confiança entre els visitants, i la tasca del Patronat de Turisme, “que en els moments més difícils va ser capaç de fer d’interlocutor del sector, d’ajudar-lo i d’estar al seu costat”.

Talarn va considerar que, gràcies a la millora de les condicions sanitàries i si les bones previsions es compleixen, el 2021 serà un any turístic excel·lent per a les comarques de Lleida. El president es va mostrar convençut que “molta gent seguirà apostant enguany per fer vacances al Pirineu i les Terres de Lleida, perquè és la manera millor, més pràctica i més segura de conèixer la natura, la cultura i la gastronomia del nostre territori”.

Per la seva banda, Rosa Pujol, vicepresidenta del Patronat de Turisme, es va referir a la posició privilegiada que ha representat la destinació turística de Lleida en aquests moments de pandèmia en què els visitants, més que mai, han posat en valor els grans espais oberts i aquesta natura exuberant. Uns factors que van ser decisius per aconseguir un bon balanç de la temporada d’estiu del 2020, principalment a la zona del Pirineu i el Prepirineu, que durant els mesos de juliol, agost i setembre va experimentar un increment d’un 9% quant al nombre de viatgers amb relació al mateix període de l’any 2019 i d’un 15% en la xifra de pernoctacions. En canvi, va recordar que al conjunt de la demarcació es va produir una davallada del 21% en el nombre de viatgers respecte a l’any anterior i d’un 10,75 % en el de pernoctacions.

Segons Rosa Pujol, per al Patronat de Turisme l’objectiu és recuperar els resultats del 2019, que es va tancar amb un rècord històric quant al nombre de viatgers i de pernoctacions. Del 2013 al 2019 el sector turístic de les comarques de Lleida va mantenir una tendència de creixement positiu. Així mateix, va afirmar que els indicadors que tenim ens han de permetre no només millorar els resultats de l’estiu passat, sinó també recuperar les xifres d’abans de la pandèmia durant els pròxims mesos de l’any.

Increment de les reserves

El bon ritme de vacunació de la població i el descens del ritme de contagis de la COVID-19, la finalització de l’estat d’alarma i de les restriccions geogràfiques a la mobilitat i l’arribada del bon temps han donat un fort impuls al moviment turístic a les comarques de Lleida, que registren una notable reactivació de l’activitat en tots els àmbits. Els hotels, els càmpings i les cases rurals estan notant un increment de les reserves, especialment a les comarques del Pirineu, segons van explicar els representants de les diferents associacions d’allotjament turístic de la demarcació de Lleida en les seves intervencions a la roda de premsa.

Aquest procés de normalització està repercutint positivament en l’àmbit dels allotjaments, que està registrant un sensible augment d’usuaris i sobretot un important increment de reserves per als mesos d’estiu. Josep Castellarnau, president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, va remarcar que la pandèmia ha estat per a molta gent una oportunitat per conèixer l’atractiu dels grans espais oberts i naturals de Lleida, als quals s’afegeix el patrimoni cultural i festiu de la demarcació. Castellarnau va afirmar que les previsions de cara a l’estiu per a l’hostaleria i la restauració són molt bones. “Esperem una campanya llarga de tres mesos que pot marcar l’inici d’una gran recuperació” del sector turístic, va afegir.

Per la seva banda, Jaume Ramon, president de la Federació de Cases Rurals de Lleida, es va mostrar convençut que aquest estiu marcarà el retorn a la normalitat. Jaume Ramon va asseverar que el turisme rural, present a totes les comarques de Lleida, “té el valor afegit de cobrir allò que un gran sector de la societat desitja, sobretot de les àrees metropolitanes: entorns poc massificats, on es pot estar relaxat i practicar un turisme tranquil amb activitats com la bicicleta”. El president de la federació va dir que aquest factor, unit al final de totes les restriccions relatives al nombre màxim d’usuaris, han propiciat que el nombre de reserves sigui superior a les del 2019 i el 2020.

En la mateixa línia, Marta Cortina, presidenta de l'Associació de Càmpings de Lleida, va afirmar que “el bon ritme de reserves confirma la tendència a gaudir d’unes vacances en espais lliures i sense aglomeracions en plena natura”. Com a fet curiós, va explicar que els condicionaments de mobilitat de l’any 2020 van afavorir l’aparició de molts clients nous, que van escollir allotjar-se en càmpings de Lleida per la seva situació ideal, envoltats d’un entorn rural i saludable, i com que l’experiència va ser molt positiva ara molts d’aquests clients han decidit repetir en aquests mateixos càmpings.

La responsable de l’associació va incidir en el bon funcionament dels Càmpings Bike&Run, establiments que han habilitat rutes circulars per fer caminant, corrent o en bicicleta per a aquelles persones que no volen agafar el cotxe. Cortina va mencionar també que comença a detectar-se una certa presència de visitants estrangers, tot i que aquest estiu el gran gruix d’usuaris serà d’origen nacional.

La reactivació del sector turístic s’ha traduït en el retorn de l’activitat presencial —respectant tots els protocols de seguretat sanitària— en els àmbits dels esports d’aventura, les festes, els festivals, els esdeveniments esportius, els actes culturals i les fires, així com en l’obertura i ampliació d’horaris dels equipaments, serveis de tot tipus i elements patrimonials (monuments, museus, etc.) del territori. En l’àmbit gastronòmic, la flexibilització dels horaris del sector de la restauració ha ajudat també a reforçar l’activitat turística.

Estudi Ransdstad

La reactivació s’està notant en el nivell de reserves, com també en les dades de l’estudi elaborat per Randstad, la primera empresa de recursos humans de tot l’Estat, en la publicació de les seves previsions de contractació de personal de cara a la propera campanya d’estiu, tenint en compte les dades dels sectors del comerç, el transport, la distribució, l’hoteleria i l’oci. L’estudi preveu una contractació per a aquesta campanya a les comarques de Lleida de 4.210 persones, davant les 3.443 de l’any 2020, cosa que representa un increment d’un 22,3%. Aquest percentatge se situa per sobre de la mitjana estatal, del 20,7%, i en el segon lloc en l’àmbit de Catalunya després de Barcelona, on es preveu un increment del 26,4%.

Per a aquest estiu s’augura també que una bona part dels turistes seran catalans, si bé es preveu que la xifra dels procedents d’altres comunitats s’incrementarà, així com la part del turisme internacional, tot i que la seva presència es donarà en percentatges baixos respecte a anys anteriors.

Per zones, el Pirineu de Lleida amb la Val d’Aran, els dos Pallars, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya lleidatana i el Solsonès, juntament amb la comarca de la Noguera, concentraran les xifres d’ocupació més altes. A la resta de comarques i la mateixa ciutat de Lleida també es preveu un bon comportament en l’ocupació turística per a aquest estiu.

Una oferta de 75.500 places

L’oferta d’allotjament turístic per a aquest any 2021 a les comarques de Lleida entre hotels, càmpings, turisme rural, apartaments turístics, refugis, instal·lacions juvenils i albergs se situa en 75.500 places.

Per tipus d’allotjament, l’oferta d’hoteleria és de 416 establiments amb 19.427 places (a l’estiu no estarà oberta al 100% de la oferta); turisme rural, 665 cases i 4.874 places, i càmping, 63 establiments i 22.784 places, de les quals més de 4.000 són de bungalous. La resta de l’oferta engloba els 30 apartaments turístics (amb 674 places), els 38 albergs (2.780), els 66 refugis (2.072), les 28 cases de colònies (2.263), les 6 granges escola (686) i 3.531 habitatges d’ús turístic amb 19.420 places.

Més informació:
Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat