Notícies

Foto 05 interior. Estiu estacions esquí

Àmplia oferta lúdica i esportiva a les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida durant els mesos d’estiu

Dijous, juliol 1, 2021

Des de la primavera a la tardor, els complexos lleidatans d’esquí alpí i esquí nòrdic es transformen en grans parcs lúdics ideals per practicar tot tipus d’activitats de lleure i esports outdoor

La desestacionalització és un fenomen que ja fa temps que ha arribat a les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida, les quals, fora de la temporada de neu, i molt especialment durant els mesos estivals, ofereixen una àmplia gamma de propostes per a totes les edats, a més de programar activitats esportives i culturals de tot tipus. Aquest estiu, amb l’evolució favorable de la pandèmia i la flexibilització de les restriccions, es preveu que aquests equipaments funcionin a molt bon ritme.

Baqueira Beret, a la Val d’Aran, centra bona part de l’oferta en els seus “amplis espais, muntanyes per a tots els nivells, activitats en plena natura”. Al Pla de Beret, entrarà en funcionament el 9 de juliol el telecadira Blanhiblar, punt de partida de les principals rutes a peu i en bicicleta. El telecadira, situat a la zona de Beret, permet gaudir d'una panoràmica única fins als 2.200 m.

Hi destaquen quatre itineraris, que es poden fer a peu i un en bicicleta: la ruta del Mirador Val d'Aran, la ruta fins al Mirador Panoràmic Pirineus, la ruta fins al mirador Roques d'en Macià i la ruta a Ulls deth Garona-Pla de Beret. L'horari del telecadira és de 10.00 a 18.00 h i estarà en funcionament aquest estiu fins al diumenge 29 d'agost. A la base del telecadira es troba el Restaurant Pla de Beret, que ofereix menús amb plats típics de muntanya.

Una altra opció és el lloguer de bicicletes elèctriques Copos Bike, que es pot fer al seu local de Beret a la planta baixa del restaurant al Pla. A més de la venda de material, l’establiment ofereix assessorament personalitzat sobre els circuits de la Val d'Aran, així com serveis de manteniment i posada a punt. La ruta Beret-Montgarri-Esterri-Beret, una de les excursions més emblemàtiques per visitar el Pla de Beret en direcció al santuari de la Mare de Déu de Montgarri, destaca entre diverses rutes a mida de BTT i cicloturisme, en què els guies s'adapten al nivell físic dels participants.

Els mesos sense neu també destaquen per un important nombre d'esdeveniments que van des de l'esport d'alt nivell a la cultura popular. Pel que fa als primers cal destacar la primera edició de la Val d'Aran by UTMB, del 9 a l'11 de juliol. Es tracta de curses per muntanya que formen part del circuit internacional de trail running Ultra-Trail® World Tour que passarà per Beret.

L'Hotel Montarto i el Wine Bar by Viña Pomal obriran les portes el 7 de juliol, i el restaurant Pla de Beret té previst obrir el 9 juntament amb la posada en marxa de manera continuada del telecadira panoràmic Blanhiblar i coincidint amb el cap de setmana de la celebració de l'UTMB Val d'Aran. Per la seva banda, la Borda Lobato ha programat la seva data d'inici d'activitat per al 23 de juliol.

Quant a les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, els complexos de muntanya d’Espot i Port Ainé ofereixen a les persones visitants una gran varietat d’experiències en un marc natural únic. Espot és porta d’entrada del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, un espai natural de cims que toquen el cel, barrancs, cascades i prop de 200 estanys. A la zona d’influència de Port Ainé, a cavall de les comarques del Pallars Sobirà i de l’Alt Urgell, es troba el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el més gran de Catalunya, refugi d’espècies amenaçades, amb muntanyes altes i uns paisatges modelats per segles d’activitat humana.

L’estació de Port Ainé, conjuntament amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu, porta a terme accions per potenciar el respecte per la natura i el coneixement del medi natural, la fauna, la flora, la geologia i el patrimoni cultural local. Enguany les estacions de muntanya d’Espot i Port Ainé col·laboraran amb el parc i altres institucions en la Iniciativa Rius, jornades de sensibilització mediambiental i de neteja fluvial.

A la zona de Boí Taüll, estació situada a la Vall de Boí (l’Alta Ribagorça), destaca l’oferta d’activitats d’aventura en plena natura per a tots els públics, Entre les principals activitats per a aquest estiu destaquen les excursions per descobrir el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que a la nit permeten als visitants gaudir de l’experiència de veure un cel ple d’estrelles en una zona que és Destinació Turística i Reserva Starlight; les rutes de senderisme; la visita al conjunt romànic de la Vall de Boí, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO, i el termalisme.

Del 23 de juny al 12 de setembre, l’estació posarà a disposició de les persones visitants un servei de lloguer de bicicletes elèctriques i BTT per a adults i infants amb tots els accessoris disponibles perquè gaudeixin de la Vall de Boí sobre dues rodes. A més, part dels recorreguts guiats en bicicleta elèctrica estaran situats dins el domini de l’estació, que proposa un circuit infantil apte per a BTT i bicicletes elèctriques. També hi haurà un punt d’informació a l’estació per informar els visitants sobre possibles rutes de senderisme i els itineraris i les activitats que es poden fer a la Vall de Boí, i un servei de restauració obert.

L’estació de Port del Comte (el Solsonès), a més de possibilitar múltiples excursions a peu, en BTT i a cavall, disposa d’una base d’esports d’aventura adreçada a les temporades de primavera, estiu i tardor. El complex ofereix el producte “Estiu en família”, amb un pack d’activitats per a grans i petits conduït per un equip de tècnics i animadors. L’activitat estrella és al Parc d’Aventura, amb diversos circuits repartits per tota l´àrea, diferenciats per dificultat, edat i alçada (jocs, tirolines, etc.). També hi ha la possibilitat de fer sortides amb vehicles segway; gaudir dels tubbis, un tobogan de 150 m que es baixa lliscant amb uns flotadors; activitats de tir amb arc; curses d’orientació per conèixer bé l’entorn; un raid d’aventura per descobrir de primera mà els llocs més emblemàtics de l’estació d’esquí, i jocs de nit.

A l’estació de Tavascan (el Pallars Sobirà) hi trobem diferents rutes en les modalitats de senderisme, trail-running o MTB. L’oferta d’activitats inclou rutes interpretatives, rutes amb segway i lloguer de bicicletes elèctriques.

L’estació d’alta muntanya de Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà) ofereix rutes de senderisme, muntanyisme, bicicleta de muntanya o a cavall, complementades per unes instal·lacions esportives amb piscina, sauna, gimnàs, pàdel, etc.

A Aransa (la Cerdanya) es pot gaudir dels circuits de raquetes, marcats tot l’any. Destaquen els itineraris fins a l’espectacular mirador del Pla de la Llet, amb vistes panoràmiques a la serra del Cadí i tota la vall de la Cerdanya, o als estanys de la Pera, una excursió que es pot fer a peu o en BTT. A Pollineres, passant pel refugi de Prat Miró, hi ha una singular zona de pícnic enmig de rierols en un ambient ben refrescant.

A Lles de Cerdanya (també a la Cerdanya) els amants de la natura disposen igualment de bonics itineraris per practicar el senderisme i la BTT.

A l’estiu Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell) esdevé un lloc d’oci i activitats a la natura (BTT, senderisme, excursions a cavall, recol·lecció de bolets, pesca, etc.) molt indicat per a estades familiars, esportives, escolars, de repòs i de creació, en un entorn de qualitat mediambiental i tranquil·litat. L’Aula de Natura desenvolupa tallers diversos (xerrades tècniques, sortides ornitològiques...).

Més informació:

 

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Tel. 973 24 54 08 - www.aralleida.cat
Baqueira Beret (la Val d’Aran)
Tel. 973 63 90 00 - www.baqueira.es

Boí Taüll (l’Alta Ribagorça)
Tel. 973 69 62 64 - www.boitaull.com 

Espot Esquí (el Pallars Sobirà)
Tel. 973 62 40 58 - www.espotesqui.cat 

Port Ainé (el Pallars Sobirà)
Tel. 973 62 11 99 - www.portaine.cat

Port del Comte (el Solsonès)
Tel. 973 49 23 01 - www.portdelcomte.net

Tavascan (el Pallars Sobirà)
Tel. 973 62 30 00 / 665 67 01 93 - www.tavascan.net

Aransa (la Cerdanya)
Tel. 973 29 30 51 - www.aransaesqui.cat

Lles de Cerdanya (la Cerdanya)
Tel. 973 29 31 00 - www.lles.net

Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell)
Tel. 973 29 80 15 - www.santjoandelerm.com

Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell)
Tel. 973 05 80 18 - www.tuixent-lavansa.com

Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà)
Tel. 654 75 72 21 - https://www.facebook.com/RefugiGallFer.VirosVallferrera/