Notícies
Foto 09. Dansaneu

Dansàneu ofereix una vintena d’espectacles centrats en la dansa, la música i el patromoni de les Valls d’Àneu

Dijous, juliol 1, 2021

La 30a edició del Festival de Cultures del Pirineu tindrà lloc a les Valls d'Àneu del 25 de juliol a l'1 d'agost amb el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert i els artistes Mishima i Maria del Mar Bonet com a convidats més destacats. Dansàneu ha estat una de les iniciatives guardonades als Premis Nacionals de Cultura 2021, guardons atorgats pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts

La memòria històrica, la recuperació patrimonial, el suport als projectes pirinencs i les propostes artístiques de qualitat seran els eixos de la programació d’enguany de Dansàneu, una trobada artística i cultural ja consolidada que se celebra cada estiu a les Valls d’Àneu (el Pallars Sobirà). El festival presentarà una vintena de propostes artístiques que combinen la dansa, la música i el patrimoni de les Valls d'Àneu. Un patrimoni entès des de vessants diversos: el patrimoni monumental i arquitectònic (les esglésies de les Valls d'Àneu on tindran lloc alguns dels espectacles); el natural, present en diversos eixos de la programació i en activitats com les excursions naturalistes nocturnes, i l'immaterial, protagonista en produccions especials com la recuperació del ballet inèdit de Robert Gerhard, Els focs de Sant Joan, inspirat en la festa de les falles d'Isil.

Dansàneu tindrà com a cap de cartell principal el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert, que oferirà un únic espectacle a Santa Maria d'Àneu (Escalarre) el diumenge 25 de juliol, en el qual recuperarà algunes de les seves coreografies de referència. Els eixos de la programació d’enguany són la memòria històrica; el suport a projectes pirinencs; la recuperació patrimonial; les propostes singularitzades; la qualitat artística i propostes festives, i les commemoracions.

Quant a la memòria històrica, el 26 de juliol a les 19 h Dansàneu recordarà en veu de l'actriu Sílvia Bel i del cantautor Roger Mas els fets ocorreguts a Prat de Fuster, a Sorpe, on el 17 d’abril de 1938 van ser afusellats i enterrats una desena d'homes. El mateix dia 26, a les 23 h, i a la plaça Major d'Isavarre, tindrà lloc el monòleg teatral Poldo de l'escriptor Jaume Cabré, interpretat per l'actor lleidatà Ivan Caelles.

El suport a projectes pirinencs es vehicularà a través de l’actuació, l’1 d'agost a les 12 h al Castell de València d'Àneu, de la Rufaca Folk Jazz Orchestra, la big band que integra músics de l'Escola Folk del Pirineu; dirigit per Sergi Vergés, el grup comptarà amb la col·laboració del ballarí Magí Serra. El projecte L'arbre humà de l'acordionista de la Ribera de Cardós Roser Gabriel es podrà presenciar al Prat de Rinau, a Esterri d'Àneu, el 30 de juliol a les 19 h.

La recuperació patrimonial es vehicularà a través de l’escenificació del ballet inèdit Els focs de Sant Joan de Robert Gerhard, una obra que va començar a escriure el 1936 per encàrrec dels Ballets Russos de Montecarlo i que la Guerra Civil va impedir que mai s'estrenés; inspirada en les festes del foc dels Pirineus i basada musicalment en melodies tradicionals vinculades a aquestes festes, l’obra anirà a càrrec de la companyia Ballet Contemporani de Catalunya i el pianista Miquel Villalba i es podrà veure a Santa Maria d'Àneu el dia 29 de juliol a les 19 h.

Pel que fa a les propostes singularitzades, destaquen les actuacions de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba, combinades amb la dansa contemporània de Núria Guiu (27 de juliol a les 23 h a Santa Maria d'Àneu); el grup Mishima, que mesclarà la seva proposta amb la dansa de Laia Santanach (31 de juliol a les 23 h al recinte firal d'Esterri d'Àneu). Prèviament, la companyia de Santanach presentarà la proposta Tradere, una coproducció del Dansàneu en col·laboració amb la Fira Mediterrània de Manresa, el Mercat de les Flors i el Ballet National de Marseille. Destaquem també la fusió disciplinària de la cantant i multiinstrumentista Carola Ortiz amb els membres del projecte Nilak, que barregen teatre, dansa i circ.

L’apartat de qualitat artística i propostes festives és cobert pel concert de Joan Garriga, que presentarà en directe el seu últim disc, El ball i el plany, el 30 d'agost a les 23 h al recinte firal d'Esterri d'Àneu.

Finalment, en el capítol de commemoracions, el Festival de les Valls d'Àneu, en col·laboració amb el Departament de Cultura, acollirà diverses activitats vinculades a les commemoracions de l'Any Joan Tomàs (125è aniversari del seu naixement), l'Any Manuel Cubeles (100 anys del seu naixement) i el ja esmentat Any Robert Gerhard (20-21, enguany s'escau el 125è aniversari del seu naixement). Igualment es recordarà la figura de l'activista i cantautora Teresa Rebull.

La programació d'aquest 2021 es completa amb una tarda temàtica sobre Dones al marge; la doble excursió naturalista sobre la mitologia dels Pirineus i el pas del temps en el cel d’Hug Roger III; la proposta Brots transhumants, que protagonitzen el ballarí Magí Serra, el músic Arnau Obiols i l'artista visual Pepe Camps i que es concretarà en quatre dies (del 28 al 31 de juliol) de caminada artística per tal de viure de primera mà diferents expressions i maneres de fer de la gent que habita i viu al Pallars.

Una altra proposta de Dansàneu és l'espectacle De una en una: versos sobre un tejado errante, de la companyia Métrica Bárbara, que es farà a la plaça Major de Borén el 29 de juliol a les 23 h i és fruit de la col·laboració amb Fira Tàrrega. Prèviament, a les 22 h, tindrà lloc al mateix espai el Tastàneu, una iniciativa de suport als productors locals que l'any passat no es va poder celebrar a causa de la pandèmia.

Dansàneu va posar a la venda el 7 de juny més de 1.500 entrades per als espectacles de pagament. També es mantenen activitats gratuïtes al llarg dels vuit dies del festival. Tant les activitats de pagament com les gratuïtes requeriran un control previ d'accés i el seguiment estricte de les mesures sanitàries vigents al moment de celebrar-se la trobada artística.

Cal recordar que Dansàneu ha estat una de les iniciatives guardonades als Premis Nacionals de Cultura 2021, guardons atorgats pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i que tenen l’objectiu de reconèixer la creació artística i la defensa de la llengua. Segons els organitzadors del guardó, “Dansàneu és un projecte obert a tots els públics que uneix en una proposta cultural diversa la riquesa patrimonial i natural de les valls”, una manifestació on “dansa i música popular es combinen amb propostes contemporànies i que incorpora disciplines artístiques, culturals, socials i econòmiques de les Valls d'Àneu”.

Destinació de Turisme Familiar

Certificada l’any 2013, les Valls d’Àneu fou la primera destinació de l’interior de Catalunya en aconseguir el segell Destinació de Turisme Familiar. Formada pels municipis d’Esterri d’Àneu, la Guingueta d’Àneu, Alt Àneu i Espot, aquest territori va obtenir aquesta certificació gràcies a un entorn natural privilegiat, on destaquen el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l’Alt Pirineu, a una oferta turística de gran qualitat encapçalada per l’estació Espot Esquí i a una gran varietat d’activitats per a infants.

Nou Festival OJC-Patrimoni 

Sense moure’ns de l’àmbit cultural ni del Pirineu, la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça, acull un nou projecte musical, el Festival OJC-Patrimoni. L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, per mitjà del Centre del Romànic de la Vall de Boí i amb el suport de la Diputació de Lleida, posa en marxa aquesta iniciativa, que combina música i patrimoni, consistent en un cicle estiuenc de música de cambra a les esglésies romàniques de la Vall de Boí. Segons el director titular de l’OJC, Alfons Reverté, “el romànic de les nostres terres i la música, interpretada per l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida-OJC, es donen la mà per posar mútuament en relleu aquests dos grans valors culturals”.

El cicle reunirà diferents formacions de músics de l’OJC. Els concerts s’iniciaran el proper 4 de juliol a Barruera amb l’actuació de VII Ensemble. L’11 de juliol, el Quartet Prysma visitarà Durro. Els vents de l’OJC actuaran el 18 de juliol a Taüll. El 25 de juliol serà el torn de Boí amb el Quartet Teixidor. I, finalment, completarà aquest primer cicle l’Univers Poètic Manuel de Pedrolo, que actuarà a Erill la Vall. L’aforament és limitat segons la situació de la pandèmia en cada moment i la reserva d’entrades es pot fer a www.centreromanic.com.

Més informació:
Dansàneu
Berta Palau (Servei de Premsa)
Tel. 676 638 598
Web: https://www.dansaneu.cat/

Festival OJC-Patrimoni
Tel. 973 11 02 19
Web: https://ojc.cat/