Notícies

Foto 01 interior. Biosphere

El Pirineu i les Terres de Lleida reben la certificació “Biosphere Destination”

Dimarts, juny 1, 2021

El reconeixement, impulsat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i atorgat per l’Instituto de Turismo Responsable (ITR), certifica el compromís de la demarcació amb la sostenibilitat en l’àmbit turístic

El Pirineu i les Terres de Lleida han obtingut al maig del 2021 la certificació “Biosphere Destination” com a destí turístic responsable i sostenible, una de les acreditacions més reconegudes internacionalment en l’àmbit de la sostenibilitat. Les destinacions amb la certificació “Biosphere” tenen la garantia d’una auditoria externa alineada amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’acord de París contra el Canvi Climàtic a través de la Carta Mundial de Turisme Sostenible +20.

La certificació fa visible l'aposta del territori per un model de turisme responsable, ambientalment sostenible, socialment inclusiu i universalment accessible, els quatre criteris que regeixen i formen l’essència del distintiu de sostenibilitat “Biosphere Destination”. Així mateix, aquest reconeixement confirma el compromís amb el model de turisme responsable que propugna el Pla Estratègic del Pirineu i les Terres de Lleida 2019-2022 impulsat pel Patronat de Turisme i que aposta per un model de gestió de turisme sostenible, que vetlla pels valors de la sostenibilitat social, econòmica i mediambiental.
Fins ara a la demarcació de Lleida només la Val d’Aran tenia aquest reconeixement, atorgat l’any 2014. Va ser la primera destinació de muntanya del món a rebre’l.

Durant l’acte de presentació de la certificació en roda de premsa, la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, va explicar que des de la Diputació i el mateix Patronat “volem estendre la cultura de la sostenibilitat i fomentar les bones pràctiques en gestió sostenible a les nostres empreses i serveis turístics, tant públics com privats. Creiem que aquest nou segell amb reconeixement internacional ens ha de servir per donar una major visibilitat al nostre territori i continuar treballant un full de ruta que aposti per la seva gestió sostenible, com també a moltes de les iniciatives que actualment ja estan impulsant empresaris, entitats, ajuntaments i consells comarcals que tenen la sostenibilitat com a eix central de la seva actuació”. Pujol va remarcar també que la sostenibilitat és avui dia un procés indispensable per a qualsevol destinació turística. Ara, amb motiu de la pandèmia de la COVID-19, cada cop hi ha una major conscienciació i sensibilització envers aquelles destinacions que aposten de manera ferma per la sostenibilitat.

Per la seva banda, Tomás Azcárate, president de l’Instituto de Turismo Responsable, va explicar que “Lleida destaca pels seus increïbles paratges naturals i un ric patrimoni cultural i humà, que permeten oferir experiències sostenibles durant tot l’any, especialment basades en l’ecoturisme i el turisme de natura i d’aventura. Així mateix, l’aposta pel turisme de natura i de proximitat involucrant les petites i mitjanes empreses locals ha resultat clau per seguir treballant en temps de pandèmia i amb activitat turística escassa”.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida va iniciar els tràmits per a l’obtenció de la certificació "Biosphere" l’any 2019. Des d’aleshores el Patronat ha coordinat amb els diferents actors del territori i els responsables de l’Instituto de Turismo Responsable (ITR) les fases del projecte: planificació, diagnòstics, plans d’acció, implementació, autoavaluació i auditoria.

Durant tot aquest procés de certificació i els treballs de consultoria i auditoria s’ha fet una anàlisi del grau de desenvolupament d’accions de sostenibilitat turística i alhora s’ha elaborat un Pla d’acció de turisme responsable i sostenible del Pirineu i les Terres de Lleida que s’haurà d’executar en els propers dos anys i que va relacionat amb l’establiment de polítiques de turisme responsable, desenvolupament social de la destinació, comunitat local, conservació i millora del patrimoni natural i cultural del territori.

La fase de diagnosi valora la preservació dels diferents espais naturals de la demarcació i el compromís real amb el medi ambient i el model de gestió sostenible que promou entre d’altres el Pla Estratègic del Patronat de Turisme del Pirineu i les Terres de Lleida 2019-2022, per gaudir-ne i protegir millor el patrimoni natural i cultural del territori per tal de garantir la qualitat de vida de la població local.

S'hi destaquen els paratges espectaculars del Pirineu i la sòbria bellesa de les Terres de Lleida, juntament amb el ric patrimoni cultural i humà del conjunt del territori, que permet oferir experiències sostenibles i amb un alt nivell de sensibilització envers la sostenibilitat per part de les diferents parts implicades (sector públic i privat, la comunitat local, els mateixos turistes...). També recull les diferents certificacions de Patrimoni Mundial de què disposa actualment la demarcació de Lleida, en sintonia amb la UNESCO.

Tasques d’avaluació per a la certificació de sostenibilitat en un centenar d’empreses

El Patronat de Turisme, en col·laboració amb l’Instituto de Turismo Responsable (ITR), també ha ofert a totes les empreses de Lleida vinculades amb el sector turístic una nova eina digital per crear el seu pla de sostenibilitat i fer més sostenible la demarcació. Es tracta de la plataforma “Biosphere Sustainable Lifestyle”, que ajuda les empreses a desenvolupar plans de sostenibilitat personalitzats mitjançant la selecció de més de 400 activitats i accions sostenibles, vinculades amb els objectius de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. La tramitació es pot fer 100 % en línia.

Del centenar d’empreses que han iniciat les tasques d’avaluació i auditoria per obtenir la certificació "Biosphere Sustainable Lifestyle", 3 ja l’han obtinguda: la casa de turisme rural Torre del Codina de Tàrrega, a la comarca de l’Urgell; l’empresa de turisme actiu Roc Roi de Llavorsí, al Pallars Sobirà, i l’agència de viatges especialitzada en turisme Tu i Lleida, a la Noguera.

El Patronat de Turisme, que ha impulsat aquest projecte per als propers dos anys de manera gratuïta per als interessats, compta amb la col·laboració de les federacions d’Hoteleria, Càmping i Turisme Rural de la demarcació de Lleida, la Xarxa de Museus de Lleida, l’Associació d’Empreses de Turisme Actiu i Esports d’Aventura del Pallars Sobirà i la Ruta del Vi de Lleida, entre d’altres associacions i entitats del territori.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat/