Notícies

Baronia de Rialp

La Baronia de Rialb, finalista a capital del Turisme Rural 2021

Dilluns, maig 3, 2021

La iniciativa promoguda pel prestigiós portal d’allotjaments rurals EscapadaRural.com vol reconèixer les poblacions que aposten per un turisme rural de qualitat

La Baronia de Rialb és una de les deu destinacions rurals finalistes per convertir-se en la Capital del Turisme Rural 2021, una iniciativa promoguda pel portal d’allotjaments rurals EscapadaRural.com. El municipi de la Noguera és l’únic de Catalunya que participa en aquesta cinquena edició del concurs i el primer de la demarcació de Lleida que hi pren part.

Aquest any s'han rebut 247 candidatures, un 20% més de les presentades l'any passat, de les quals la plataforma web especialitzada en allotjaments rurals ha seleccionat els 10 finalistes sota uns requisits mínims com ara tenir menys de 10.000 habitants, no haver-hi competit en edicions anteriors i, sobretot, apostar per un turisme rural de qualitat.

Per als representants de l’Oficina de Turisme de la Baronia de Rialb ser finalista de la Capital del Turisme Rural és el reconeixement a 25 anys d’una aposta pel turisme rural com a reacció a la construcció de l’embassament de Rialb, per poder trobar alternatives econòmiques per fixar la població al territori. Així mateix, recorden l’aposta de la Baronia per un model de turisme responsable, compromès amb la sostenibilitat i de qualitat.

Jaume Marvà, cap de l’Oficina de Turisme de la Baronia de Rialb, explica que el municipi disposa d’una gran diversitat de serveis turístics i un total de 24 allotjaments rurals de qualitat. Aquests darrers “es tracta, en molts casos, de cases pairals tradicionals de pedra amb un encant especial, però també antigues escoles rehabilitades i altres edificis”.

Igualment, Marvà destaca la varietat de l’oferta d’activitats esportives i de lleure, especialment aquàtiques (amb empreses especialitzades com Club Nàutic Segre Rialb i LaPica Trips & Events), però també de senderisme, BTT i ciclisme de carretera, moturisme, descoberta de natura (ornitologia, etc.) i espais de memòria, entre d’altres. Quant als paratges naturals, espais com el Forat del Bulí, situat en uns gorgs del riu Rialb, atreuen cada anys centenars de visitants d’arreu. Finalment, també incideix en el patrimoni monumental de la zona, amb un total de 24 esglésies d’origen romànic en diferent estat de conservació.

Un bloguer per divulgar els atractius del municipi

Durant aquest mes, i en paral·lel a les votacions, diferents bloguers especialitzats en viatges visitaran les deu destinacions finalistes a fi de poder ajudar a divulgar i donar a conèixer els atractius turístics de cada lloc. En el cas de la Baronia de Rialb, aquest blogtrip el protagonitza el periodista de viatges Tomàs Garcia, fundador del portal CronicoViajero.com, el qual combinarà la natura i el paisatge amb el patrimoni romànic, entre els quals destaquen l’església romànica de Santa Maria de Palau, el monestir de Gualter i el dolmen de Sòls de Riu. Així mateix, també es vol posar l’accent en el senderisme, el cicloturisme i els esports a l’aire lliure, entre els quals destaquen el barranquisme pel riu Rialb, i el caiac i el paddle surf a les aigües de l’embassament de Rialb.

La Baronia de Rialb serà el tercer municipi català que participa al concurs; en edicions anteriors també hi havien pres part Montblanc i Sant Joan de les Abadesses, en un format en què són els mateixos empresaris i allotjaments els que proposen candidatures. Des de l’organització d’Escapada Rural remarquen que enguany s’hi havien presentat més candidats que en anys anteriors, un total de 247, cosa que fa encara més meritori el fet que la Barona de Rialb hagi pogut classificar-se entre els deu finalistes.

El període de votació popular per determinar el guanyador del concurs de Capital del Turisme Rural finalitza el 14 de maig i la població vencedora es donarà a conèixer el 18 del mateix mes. La Baronia de Rialb competeix amb els municipis de Daroca (Saragossa), Xelva (València), Aia (Guipúscoa), Cuacos de Yuste (Càceres), Olvera (Cadis), Ortigueira (A Coruña), Sepúlveda (Segòvia), Taramundi (Astúries) i Yeste (Albacete).

 

Més informació:

Ajuntament de la Baronia de Rialp
Tel. 973 46 02 34
Web: http://www.baroniarialb.cat/