Notícies

Castell Pallargues

Restauració del castell de les Pallargues

Dilluns, maig 3, 2021

L’actuació que es porta a terme al castell de la Segarra permetrà rehabilitar la coberta i retornar a la façana el seu aspecte original

El castell de les Pallargues, un dels monuments emblemàtics de la comarca de la Segarra, recuperarà en bona part el seu aspecte original gràcies a les obres de condicionament que s’hi estan fent. Els treballs, centrats en la coberta i la façana, tenen com a objectiu principal revalorar la imatge d’aquesta darrera, a més d’evitar la degradació del conjunt i resoldre els problemes de despreniment de pedres i de filtracions a la coberta.

Documentat ja el 1061 i modificat diverses vegades al llarg dels segles, el castell de les Pallargues destaca precisament, entre d’altres elements, per l’arc gòtic de 13 metres d'alçària –el més gran de Catalunya– que presideix la façana.

La restauració, que es fa amb materials i tècniques tradicionals per mantenir l’autenticitat de l’edifici, consisteix en l’arranjament de la façana de pedra i la recuperació de l’accés original (tapiat el 1804). Es recuperarà la part de la porta dovellada que va quedar tallada en construir el gran balcó central i s’eliminaran els balcons afegits posteriorment al segon pis, als laterals de l’arc principal, recuperant d’aquesta manera els grans finestrals renaixentistes. Anteriorment a aquest projecte ja s’havien fet treballs de millora i condicionament de diverses parts del castell, com l’entrada i el terra de la Sala Noble, a més de recuperar les antigues cuines.

Les obres van començar el mes de març i és previst que s’acabin al final de juny. El projecte té un pressupost de 73.314 euros, un 25% dels quals subvencionats pels fons europeus Feder.

 

Un castell amb història

El nom del castell fa referència als pallers que hi havia a la zona. Construït en un emplaçament aïllat i en el punt més alt al costat del riu Sió, a poc a poc es va veure envoltat de cases fins a formar un nucli urbà (l’any 1636 ja hi havia unes 23 cases i unes muralles que les circumdaven). Pertany al tipus de castell-palau, molt freqüent a la Segarra, i destaca per tenir una planta molt irregular i per la seva gran façana.

El cos central, amb el seu gran arc gòtic, és el més antic, mentre que els dos cossos laterals són del segle XVI. La gran balconada afegida fa uns 200 anys li aporta la seva característica majestuositat.

Al seu interior el públic pot visitar la planta baixa i la planta noble. A la primera hi ha les dependències destinades als serveis (el hall, les quadres i l'antiga sala de guàrdia, amb armes i utensilis tradicionals). Per una solemne escala de pedra s'arriba a la planta noble, on trobem la Sala Capitular, espai elegant amb diversos mobles, escuts i portes molt treballades que s’obren als dormitoris; la capella de Sant Miquel, i l’accés a la terrassa (s’hi pot admirar un escut de pedra dels Rocabertí, una de les antigues famílies propietàries del castell). Des de la terrassa, amb pou inclòs, es contemplen unes extraordinàries vistes de la Segarra.

També val la pena baixar per l'escala de cargol que porta als calabossos i visitar el pou de gel, el celler de grans botes i el pou descobert recentment, excavat a la mateixa roca, del qual neix aigua cristal·lina. Cal remarcar que el castell de les Pallargues no ha estat mai deshabitat.

La Ruta dels Castells del Sió discorre bàsicament per una zona planera solcada pel riu Sió que inclou edificacions medievals com els castells de les Pallargues, Montcortès, l'Aranyó, Concabella i Ratera. Tots van ser reformats en el decurs dels segle per convertir-los en castells-palau. El de Concabella acull el Centre d'Interpretació dels Castells del Sió i, igual que el de les Pallargues, és obert al públic. També formen part de la ruta esglésies com la de Sant Esteve de Pelagalls, romànica.

 

Més informació:

Castell de les Pallargues
Tel. 973 52 00 41
Web: https://www.castelldepallargues.com/