Notícies

GarGar

Inici del Festival Gargar de murals i art rural de Penelles

Dimarts, maig 4, 2021

 El municipi de la Noguera acull durant tot el mes de maig una original iniciativa que combina la creació de grans murals a les seves façanes amb tot tipus d’espectacles artístics

Aquest petit poble de la plana de Lleida de menys de 500 habitants esdevindrà durant tot el mes de maig, gràcies al GarGar Festival de Murals i Art Rural, una de les capitals de l'art rural en la qual creadors d’arreu elaboraran grans murals a les façanes del poble. Aquesta activitat artística es combinarà amb altres espectacles culturals de tot tipus que faran de Penelles un centre cultural de primer ordre.

Per tal d’adaptar-se a les actuals circumstàncies sanitàries i evitar aglomeracions, el festival ha canviat enguany el format tradicional, que tenia una durada total de 3 dies, per aquesta nova proposta que engloba tots els caps de setmana de maig. D’aquesta manera s’eviten massificacions i es redistribueixen els visitants durant tot el mes.

El festival pretén impulsar i fer visibles les propostes creatives de diversos artistes (2 o 3 creadors per cap de setmana) disposats a fer de l’espai públic rural la base de la seva expressivitat, tot posant-la al servei de la millora del poble de Penelles. D’aquesta manera, es revesteixen els murs i les façanes del poble amb intervencions artístiques que el converteixen en un referent, a més d’incentivar l’activitat econòmica del municipi i crear un flux permanent de visitants durant tot l’any. Entre les activitats paral·leles d’enguany destaquen diversos tallers artístics, a més de concerts musicals, jazz sessions, teatre, titelles, cinema i presentació de llibres, que també es portaran a terme els caps de setmana.

A banda del canvi de format, els organitzadors han pres una sèrie de mesures per poder continuar celebrant el festival amb tota seguretat, com el control de l’aforament durant els caps de setmana, ja que només es pot accedir a Penelles sota reserva. També s’han establert places limitades i reserves per participar en bona part de les activitats paral·leles del festival.

Una iniciativa consolidada

El Festival GarGar és una iniciativa consolidada que vol difondre la cultura artística al món rural. Hi participen tant artistes del territori com internacionals i ha comportat que s’hagin recuperat alguns espais com l’església antiga, que ara és un recinte expositiu, a més del cinema i un espai de col·laboració on puguin trobar-se els artistes.

La iniciativa va més enllà dels dies del festival i atreu turistes al poble durant tot l'any per veure els murals (es calcula que la iniciativa porta més de 40.000 visitants a la localitat en un any normal). La primera edició del festival va tenir lloc l’any 2016. Com a curiositat, el ”gargar” és el cant que fa la ganga o perdiu de garriga, un ocell de secà en perill d'extinció.

El festival està dirigit per l’empresa local Binomic i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Penelles i diverses empreses i entitats del poble.

 

Més informació:

Festival GarGar
Tel. 610 474 432
Web: http://www.gargarfestival.com