Notícies
Santuari del Miracle

El Santuari del Miracle es consolida com un dels grans atractius del Solsonès

Divendres, març 26, 2021

L’Ajuntament de Riner continua treballant en la millora del conjunt, amb la rehabilitació, d’una banda, del magnífic pati interior de la Casa Gran, i de l’altra, amb la reordenació de la zona exterior, que es convertirà en un espai més atractiu, accessible i segur

L´alcalde de Riner, Joan Solà, destaca que “l’actuació al pati interior ha permès consolidar un patrimoni d’alt valor arquitectònic i obre les portes a un espai del tot desconegut i a la vegada únic, mentre que la reordenació de la zona exterior i la millora de l’accessibilitat facilitaran un espai de rebuda al conjunt arquitectònic del Miracle agradable, pràctic i a l’abast de tothom”. Solà creu que aquesta iniciativa és important perquè “el patrimoni dels micropobles i del món rural també ha de ser i actuar com a element dinamitzador del territori”. Cal recordar que el santuari està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de Monument Històric. Les obres del conjunt de les fases estan valorades en 770.892 €.

La primera d’aquestes actuacions, recentment acabada, és la rehabilitació del pati interior de la Casa Gran, un espai d'estil renaixentista i una escala noble que, tot i ser poc conegut, constitueix una de les zones de més interès patrimonial del conjunt arquitectònic.

Un cop feta la consolidació estructural del pati en la primera fase, en la segona s'han efectuat els treballs de reparació i acabat, aplicant el criteri de restaurar les peces originals i substituir el mínim possible de peces de pedra. Les baranes del pati s'han restaurat amb la màxima fidelitat a partir d'imatges antigues i del tipus balustres que havien existit. El projecte preveu deixar en ús el pati en l’àmbit funcional, com a zona d’accés a les plantes superiors.

Igualment, s'ha millorat i renovat el paviment inferior (amb control arqueològic), la claraboia i el badalot circular de l'escala, i s’ha instal·lat il·luminació artificial adient a tot el pati. El projecte també ha inclòs la restauració de l'escultura de l'encantat del Miracle, que es trobava en un estat de degradació important.

L’actuació, començada el setembre del 2020 i finalitzada aquest mes de març, l'ha dut a terme l'UTE El Miracle, amb la filosofia de conservar al màxim l’esperit de la construcció inicial, sota la direcció de l'arquitecte Carles Pubill i l'arquitecte tècnic Vicenç Tolosa.

L’obra es complementa amb treballs destinats a millorar l’accessibilitat de l’edifici de la Casa Gran per a persones de mobilitat reduïda, amb la col·locació de diverses rampes d’accés, un servei adaptat.

 Quant a l’Espai Miracle, una gran àrea exterior al voltant del santuari, es portarà a terme -sense desvirtuar el caràcter de les construccions actuals- una notable actuació de reordenació dels espais existents per fer-los accessibles, pràctics i segurs, tot adaptant-los a la normativa mediambiental. L’obra preveu també la construcció de 2 aparcaments de dissuasió (amb un total de 56 places), que evitaran que els vehicles envaeixin la zona de vianants, millores mediambientals (nou punt de reciclatge, eliminació del dipòsit de gasoil, il·luminació solar, punts de recàrrega de vehicles elèctrics, etc.), la creació d’una zona de pícnic i la readaptació dels itineraris “Barroc accessible”.

L’àrea inclourà també una senyalització viària i de vianants més coherent i unificada, a més de plafons d’informació turística, amb elements adaptats a les noves tecnologies.

L’increment de la seguretat també és un dels eixos de l’obra, tant per la supressió dels obstacles que poden trobar les persones amb mobilitat reduïda com per l’eliminació de la perillositat dels freqüents despreniments que es produïen en el mur de pedra seca existent que limita la zona d’aparcament.

S’habilitarà una nova pavimentació de vianants amb llosa de formigó antilliscant que unirà els diferents espais, ja siguin enjardinats, de descans o de circulació, amb la qual cosa es crearà una nova plaça davant de l’Ajuntament (que forma part també del conjunt), que serà el punt de sortida de les diferents opcions turístiques. S’instal·larà un enllumenat tipus led alimentat amb la nova instal·lació de plaques solars, a més d’elements urbans com papereres i bancs.

L’espai inclourà un circuit perimetral que connectarà les zones més emblemàtiques, totalment adaptat a persones amb mobilitat reduïda i discapacitats sensorials (senyalitzacions braille, codis QR, audiodescripció, wifi, figures tàctils, etc.), únic al Solsonès. L’itinerari circular, que sortirà de la nova plaça, inclourà el monestir, la part d’església no construïda, l’accés a la plaça principal del santuari (visita del retaule barroc, la sagristia i el claustre), el camí del viacrucis, l’accés a la capella de la Desaparició, la Casa d’Espiritualitat i la Casa Gran. El circuit podrà efectuar-se lliurement o amb visita guiada.

A tota la zona d’actuació es preveu la plantació d’arbres autòctons (alzines) i vegetació arbustiva aromàtica (romaní, espígol, timó, marduix, orenga...) adaptada al clima de la zona, els quals faciliten l’estalvi en el consum d’aigua de reg.

En definitiva, l’objectiu de l’actuació és fer d’aquesta zona, que és el punt d’entrada i d’inici del recorregut per als visitants, un espai lliure de vehicles i de barreres arquitectòniques, tot respectant el tarannà de l’indret, i potenciar-lo com un “lloc de calma i reflexió propi del que és un santuari”.

Les obres de millora de l’accessibilitat del Miracle estan finançades pel Pla de Foment del Turisme de la Generalitat de Catalunya.

 

Un indret amb quasi sis segles d’història

L’origen del santuari ve marcat per una llegenda que parla de l’aparició de la Verge Nena a dos infants de Riner, i que el costumari sol datar a l’entorn del 1458. De la primera església, construïda al voltant del 1459, en tenim molt poques dades. El 1546 començà la construcció d’una segona església d’estil gòtic, de la qual se’n conserven algunes mostres a la part inacabada de l’edifici actual, així com un retaule gòtic. La construcció actual es va iniciar el 1652 i el 1773 s’hi va traslladar la santa imatge.

L’església és d’una nau única amb capelles laterals. La coberta és de volta amb llunetes. La capçalera, poligonal, està presidida pel retaule barroc del Miracle, obra de l’escultor Carles Morató, de l’últim quart del s. XVIII. Destaca també l’orgue, obra de l’artista Antoni Bordons, fet a finals del s. XVI i remodelat a finals del XX. Al temple s'hi venera la Mare de Déu del Miracle, talla del s. XV, i la Verge Nena, relleu del XVIII.

A més de l’església, componen el santuari una capella, anomenada de la Desaparició, on hi havia una creu (de la qual només se’n conserva la base) situada en l’indret on la Verge Nena va desaparèixer després de parlar amb Jaumet de la Cirosa. També hi ha un monestir benedictí depenent de Montserrat, construït a finals del segle XIX, on actualment resideix una comunitat de quatre monjos benedictins.

La Casa d'Espiritualitat acull totes aquelles persones que, individualment o en grup, cerquen un ambient de pau i de reflexió. Les cel·les o apartaments de Nostra Senyora són un espai d'acollida ideal per a famílies, comunitats o grups que vulguin gaudir d’un espai de descans i repòs en plena natura. La Casa Gran, antic alberg per a l'acollida dels pelegrins, és un notable exemplar d'arquitectura civil renaixentista i barroca.

El conjunt acull també l’Ajuntament de Riner i disposa de cafeteria-restaurant, obert els caps de setmana i els dies festius, servei de visites guiades així com llocs d’acollida amb cel·les i condicionament turístic.

 

Més informació:

Ajuntament de Riner

Tel. 973 48 08 15

Web: http://riner.ddl.net/