Notícies
sant guim sindicat modernista

Sant Guim de Freixenet recupera el sindicat modernista

Divendres, març 26, 2021

L’Ajuntament treballa per dedicar aquest magnífic magatzem, bastit pel prestigiós arquitecte Cèsar Martinell fa un segle, a usos turístics i socioculturals

L’Ajuntament de Sant Guim de Freixenet (la Segarra) planteja convertir el seu Sindicat modernista en un equipament sociocultural que esdevingui també un atractiu turístic per al municipi. La construcció, declarada l’any 2000 Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Monument Històric, pel Govern de la Generalitat de Catalunya, és sens dubte l’element patrimonial més important del poble.

L’edifici ocupa una superfície construïda de 960 metres quadrats i consta d’una planta rectangular allargada de 20 metres d’ample per 34,5 de llarg formada per tres naus amb grans arcs parabòlics recolzats en pilars sobre bases de pedra. També disposa d’una part més petita de dues plantes destinades a oficina, habitatge de l’encarregat i uns sanitaris.

Cal recordar que l’Ajuntament va signar a finals de l’any 2020 un contracte de lloguer amb els propietaris, els germans Manuel i Santiago Valls, pel qual aquests darrers cedeixen en règim de lloguer l’edifici per un període de 60 anys per tal de poder accedir a les subvencions que facin possible la seva rehabilitació i permetin conservar aquest element patrimonial per convertir-lo en un espai multifuncional per al municipi.

 

Un edifici amb història

L’edifici va ser un magatzem de cereals que depenia del Sindicat de Cervera. La seva ubicació és molt propera a la línia del ferrocarril per facilitar-ne el transport. L’estructura de l’edifici es troba en bon estat i al seu interior es poden apreciar els arcs diafragmàtics. Des de la seva construcció s’han efectuat algunes obres de conservació que han modificat l’aspecte de l’edifici original.

Aquest magatzem de gra fou construït vers el 1921 per encàrrec del Sindicat Agrícola de Cervera i la seva comarca, sota la direcció de Ramon Vidal i Trull i amb el suport de pagesos de 121 pobles. Es tracta d'un notable exemple d'un seguit de construccions agràries bastides els anys vint per l'arquitecte Cèsar Martinell. El magatzem depenia de la Cooperativa del Camp de Cervera, més tard passà al Banc Central i actualment és de la família Valls de Sant Guim de Freixenent.

Els edificis agraris modernistes catalans tenen història pròpia. A finals del segle XIX el cooperativisme agrari s'anà estenent per tota la Conca de Barberà, el Camp de Tarragona, el Priorat, la Segarra i més tard arreu del Principat. El moviment, que comptà amb el suport institucional de la Mancomunitat de Catalunya, tingué un dels seus arquitectes més representatius en la figura de Cèsar Martinell, autor, entre els anys 1919-1925, de nombrosos cellers cooperatius de gran vàlua arquitectònica i tècnica.

Així, són diverses les poblacions de la demarcació de Lleida que disposen d'interessants edificis modernistes amb funció agrícola, entre els quals destaquen els cellers cooperatius de l'Albi (Martinell, 1919) i el Palau d'Anglesola (Martinell, 1919), el Sindicat Agrícola de Cervera (Martinell, 1922) o la Cooperativa del Camp del Soleràs (Martinell, 1920), entre d’altres.

 

Més informació:

 Ajuntament de Sant Guim de Freixenet

Tel. 973 55 60 35

Web: https://www.santguim.cat/