Notícies

fulleda btt

Fulleda turisme actiu, el portal d’accés a 25 rutes per conèixer el patrimoni natural i paisatgístic d’aquest municipi de les Garrigues

Divendres, març 26, 2021

L’objectiu és facilitar la descoberta d’aquest espai natural i paisatgístic privilegiat mitjançant l’habilitació d’una sèrie d’itineraris a peu i en bicicleta que sumen més de 500 quilòmetres i que contribuiran també a la millora i conservació del territori

El municipi de Fulleda disposa d’un entorn natural singular i alhora desconegut, ple de possibilitats per gaudir de la natura, el paisatge o la pràctica esportiva. L’Ajuntament d’aquesta població, per mitjà de Fulleda Turisme Actiu, ha impulsat en col·laboració amb Boira Experience un projecte destinat a conèixer els actius naturals, paisatgístics, culturals i patrimonials del poble i el seu terme municipal, que té frondosos boscos mediterranis, alternats amb camps de conreu de cereals, oliveres, ametllers i vinyes.

El perfil d’aquestes rutes, que recorren tot el territori del municipi i arriben en alguns punts als termes municipals de Tarrés, Vinaixa o l’Espluga Calba, és molt variat per la diversitat del paisatge, l’orografia, les distàncies a recórrer i l’exigència física. Podem trobar des de rutes amb poc més de 100 metres de desnivell acumulat, força adients per a aquells que busquen descobrir el terme de Fulleda amb calma i sense gaire desgast físic, ideals per al turisme familiar, a rutes “heroiques”, més exigents, que sumen més de 1.500 metres de desnivell positiu acumulat, ideals per a persones que busquen noves aventures i posar-se a prova.

El web www.fulledaturismeactiu.cat, traduït al català, castellà i anglès, és el pal de paller d’aquest projecte i ofereix informació detallada de les rutes –senderisme, rutes a peu, trail, BTT–, a més de facilitar l’accés a la seva descàrrega als aplicatius mòbils i GPS. La pàgina conté altres informacions d’utilitat pràctica, accés a les newsletters, vídeos, fotografies, i enllaç amb les diferents xarxes socials del projecte (Facebook i Instagram).

Fulleda Turisme Actiu també ofereix un servei de lloguer de bicicletes tot terreny (BTT, eBTT) i bicicletes de passeig per a les persones que vulguin anar a gaudir de la varietat de rutes sense preocupar-se de portar la seva bici des de casa. L’organització s’encarrega de portar les bicicletes el dia i l’hora acordats i de recollir-les un cop s’hagi acabat d’utilitzar-les.

Pròximament el projecte Fulleda Turisme Actiu complementarà la seva oferta amb la incorporació de diferents “experiències” que serviran per conèixer d’una manera propera el treball i la forma de fer de diversos productors locals.

L’Ajuntament de Fulleda ha treballat els darrers anys per fomentar la dinamització socioeconòmica de la vila, tractar d’aturar la despoblació del poble i afavorir la creació de nous projectes empresarials al municipi, i la promoció de Fulleda com a destinació turística de natura i proximitat és un dels eixos del seu projecte. En aquesta línia neix l’any 2020 Fulleda Turisme Actiu, una iniciativa promoguda pel mateix Ajuntament amb la col·laboració de Boira Experience.

Els responsables del projecte han posat a l’abast de tothom aquestes rutes al web www.fulledaturismeactiu.cat com també a través de l’app Wikiloc de descàrrega gratuïta per als interessats en seguir les rutes, com si hi tingués un compte premium. També es poden descarregar els tracks de les rutes en format GPX i els respectius WAYPOINTS des de la pàgina web. És a dir, qualsevol persona que vulgui endinsar-se, gaudir i conèixer aquest territori ho podrà fer amb facilitat, encara que no conegui la zona. La tasca de Fulleda Turisme Actiu propugna una dinamització turística d’aquest espai natural respectuosa amb l’entorn i en sintonia amb la filosofia de “turisme responsable, tranquil” (“Slow tourism”). Però, més enllà d’aquest objectiu, contribueix també d’una manera directa a la millora de l’entorn, camins i diferents construccions de pedra seca que podrem trobar a les diferents rutes. En aquest sentit, cal destacar la recuperació del sender del Racó de la Costa de la Cirera, l’adequació i neteja de desenes de quilòmetres de senders, la recuperació de la pica de pedra de la Font d’en Solà i l’adequació dels seus voltants.

Fulleda disposa d’un parell d’allotjaments rurals i una àrea regulada per a autocaravanes, remodelada i millorada en el decurs de l’estiu passat, que ofereix també accés a llum, aigua de boca, abocament d’aigües negres i grises, wifi i servei de dutxes (en aquest moment fora d’ús a causa de la COVID-19).

 

Més informació:

 Ajuntament de Fulleda

Tel. 973 15 62 01

Web: http://fulleda.ddl.net/