Notícies

El Val d’Aran Walking Festival, premiat al Concurs de Turisme Actiu Fitur 2021

Divendres, març 5, 2021

El festival de senderisme obté un dels prestigiosos guardons destinats a reconèixer les millors propostes de turisme d’aventura, cultura, natura, desenvolupament tecnològic, accessibilitat i medi ambient

El Val d’Aran Walking Festival serà premiat a l’edició d’enguany de la Fira Internacional de Turisme –saló que tindrà lloc del 19 al 23 de maig a Fira de Madrid– com un dels millors productes de turisme actiu de l’Estat. El festival aranès és una proposta de senderisme adreçada als amants d’aquesta activitat i de la natura de tot arreu perquè puguin gaudir dels paisatges, la cultura, el patrimoni i la gastronomia acompanyats de professionals que dirigeixen les rutes per llocs emblemàtics i desconeguts d’una gran bellesa natural.

Un total de 100 propostes de gran qualitat han concorregut al XXVI Concurs al Millor Producte de Turisme Actiu, organitzat per Fitur i la revista Aire Libre. El guardó té l’objectiu de potenciar el desenvolupament i la comercialització de la indústria turística, incidint en el reconeixement i la potenciació de les propostes de turisme d’aventura, cultura, natura, desenvolupament tecnològic, accessibilitat i medi ambient.

Els guanyadors en la categoria nacional han estat Elixe Galicia (Galícia), l’Aventura del Sant Grial a València (Comunitat Valenciana) i el Barranc de la Leza d’Àlaba (País Basc), a més del Val d’Aran Walking Festival. Pel que fa a la categoria internacional, han estat guanyadors Immersió cultural en els Monts d’Orfeo (Bulgària) i el Korea Tourism Organization’s Promotion of 100 Contact-Free tourist sites (Corea). Tots sis rebran un segell que els identificarà com a guanyadors en la pròxima edició de Fitur. El jurat format per consumidors finals, professionals dels turisme, mitjans de comunicació i representants del sector turístic ha decidit els vencedors entre el centenar de propostes presentades pels expositors de Fitur 2021. Els premis s’han acordat després d’una complexa deliberació a la qual s’han sumat més de 8.000 vots emesos per professionals i consumidors finals.

 

Una proposta lúdica, gastronòmica i cultural

La Val d’Aran té més de 300 km de camins senyalitzats, en els quals el paisatge d’alta muntanya pirinenca es combina amb una riquesa cultural de primer ordre i una gastronomia singular. L’oferta del festival és molt àmplia, amb 27 rutes guiades de diferent nivell i recorregut. Entre d’altres, es visiten paratges de gran bellesa com l’Artiga de Lin, la vall de Toran, el bosc de Carlac o els estanys de Colomers, Saboredo i Besiberri.

Les rutes inclouen també activitats com visites culturals al patrimoni romànic i museus etnogràfics de la Val d’Aran, degustacions gastronòmiques de productes locals amb el segell de qualitat de la zona, activitats d’observació astronòmica i tallers diversos, entre d’altres. Els serveis i les activitats del festival s’estructuren en paquets turístics.

El Val d’Aran Walking Festival va néixer l’any 2018 i forma part dels Festivals de Senderisme dels Pirineus que coordina l’IDAPA. En el festival col·laboren institucions públiques com el Conselh Generau d’Aran, Foment de Torisme Val d’Aran, els ajuntaments de Naut Aran, Vielha i Bossòst, així com productors locals, museus, instal·lacions lúdiques i termals, comerços i allotjaments. El Val d’Aran Walking Festival està organitzat per l’empresa d’activitats de muntanya Camins conjuntament amb el Club Alpí Aranès, entitat esportiva de muntanya de la Val d’Aran.

 

Els festivals de senderisme del Pirineu de Lleida

Entre els mesos de maig i octubre, sis comarques del Pirineu i el Prepirineu de Lleida acullen diversos esdeveniments programats en el marc dels Festivals de Senderisme dels Pirineus, consolidant el territori lleidatà com una de les destinacions privilegiades per a aquesta pràctica a l’aire lliure. Es tracta d’una proposta que combina la pràctica de l’esport en plena natura amb la difusió dels actius culturals i gastronòmics de cadascun dels entorns que es recorren.

 Els festivals tenen una durada d’entre dos i set dies i ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals. Són, per tant, una oportunitat excel·lent per gaudir dels serveis de guies locals que aniran descobrint la cara més real, autèntica i sovint desconeguda de diversos racons dels Pirineus.

Les trobades senderistes que tenen lloc en territori lleidatà (enguany encara sense dates) són Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà, la Cerdanya Happy Walking, el Festival de Senderisme Àreu-Pica d'Estats, l’Alinyà, muntanya de camins, el Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus i la Vall de Boí Trek Festival, a més de l’esmentat Val d’Aran Walking Festival.

 

Més informació:

Val d’Aran Walking Festival

Tel. 973 64 24 44 / 616 33 56 91

www.camins.net

 

Festivals de Senderisme del Pirineu

www.festivalssenderismepirineus.cat