Notícies

L’espectacle de la floració arriba a les Terres de Lleida

Divendres, març 5, 2021
Foto: Oriol Clavera

La floració dels arbres fruiters converteix bona part de les Terres de Lleida en una catifa multicolor en què excel·leixen el rosa dels presseguers i el blanc dels ametllers, la qual cosa esdevé un sorprenent espectacle turístic. Aquesta proposta turística, nascuda l’any 2011 per iniciativa de l’Ajuntament d’Aitona per posar en valor el paisatge i l’activitat agrícola del territori i ampliada posteriorment a d’altres municipis lleidatans, es veu enguany condicionada per les restriccions a la mobilitat derivades de la pandèmia.

L’espectacular cromatisme de floració dels arbres fruiters, especialment palès als municipis del Baix Segrià i a les Garrigues, ha arribat aquest 2021 amb una mica d’antelació i ha atret ja els primers centenars de visitants, especialment petits grups familiars i d’amics, procedents d’aquestes comarques. Enguany és recomanable fer les visites per lliure, ja que la majoria de municipis no han programat o bé han limitat les activitats organitzades al voltant de la floració. No obstant això, els ajuntaments implicats esperen un increment de visites de cara a les properes setmanes, sempre que hi hagi una flexibilització de l’actual confinament comarcal.

L’Ajuntament d’Aitona, promotor a la demarcació de Lleida del turisme de floració, ha iniciat la segona quinzena de una nova edició de la campanya de Fruiturisme amb la finalitat d’apropar de manera virtual la màgia de la floració dels presseguers. Enguany, a causa de la pandèmia, el consistori aitonenc donarà a conèixer de forma virtual aquest magnífic fenomen natural, així com els productes locals de proximitat, amb propostes alternatives digitals vehiculades a través de les xarxes socials. D’altra banda, els interessats poden sol·licitar informació sobre les rutes a peu i les activitats que es poden fer per lliure al punt d’informació ubicat al costat del Pavelló Poliesportiu d’Aitona. Finalment, l’Ajuntament manté també el programa Apadrina un arbre fruiter (www.aitonaapadrinamentfruita.com), proposta que permet als interessats apadrinar un arbre i que està destinada a fomentar el consum de fruita de qualitat com la nectarina, el préssec o el paraguaià.

L’Ajuntament de Montoliu proposa 3 rutes paisatgístiques que combinen l'atractiu cromàtic dels paisatges florits amb altres punts d’interès del patrimoni natural i cultural del municipi. La Ruta a peu pels antics secans combina el rosa dels fruiters i el verd dels camps de cereals i és ideal per fer durant la primera meitat de març, quan la floració estarà al seu zenit. A la Ruta a peu per les Hortes de Montoliu predomina el cultiu de pereres, que en època de floració formen un entapissat de flors blanques sobre un fons verd que domina l'horitzó, i té el punt àlgid entre mitjan març i principis d'abril. La Ruta en bici per hortes antigues i noves (Del pom de blancor al patchwork de colors) és una combinació de les dues anteriors per tenir una visió completa de les diferents tonalitats de la floració a Montoliu de Lleida.

L’Ajuntament d’Alcarràs desenvoluparà els dies 13 i 14 de març unes jornades que inclouran, sempre en grups molt reduïts i respectant la normativa sanitària, una explicació de l'evolució vegetativa de l'estat de floració dels arbres a càrrec de tècnics especialistes, temps per fer fotografies i passejada per veure diferents arbres en floració, així com la possibilitat de participar en el 8è concurs de Fotografia Instagram “Alcarràs Florit”, dotat amb 200 €.

Torres de Segre també portarà a terme el març visites guiades a peu i en cotxe, per a grups petits, durant els caps de setmana del 6 i 7 i 13 i 14 de març. Aquests itineraris inclouran els paisatges de la floració i indrets com el pantà d’Utxesa, l’exposició de fauna del punt d’informació La Fusteria d’Utxesa, el turó de Carrassumada (amb visita a l’ermita, el tossal, el monument Mai Més i les restes ibèriques) o el Museu de l’Evolució, amb obsequi per als visitants inclòs.

Albatàrrec ha organitzat per al dia 14 de març una caminada pel terme amb motiu de la floració i del Dia Internacional de la Dona. Es preveu la possibilitat de fer dues rutes, de 6,5 i 8 quilòmetres respectivament, i l’Ajuntament facilitarà als participants un kit amb aigua, fruita i altres elements. Cal fer inscripció prèvia. Posteriorment al dia 14, aquestes rutes es podran seguir fent per lliure.

Soses ha programat per al dia 6 de març, a partir de les 9.30, una trobada d'sketchers (dibuixants que fan les seves creacions in situ) que treballaran amb l’eix central de la floració dels arbres fruiters.

La Granja d’Escarp habilitarà sengles punts d’informació, a fi d’informar sobre els millors itineraris de floració, a la plaça de la Creu els matins i al Centre Cívic Lo Ball i a la plaça Santa Bàrbara les tardes.

Finalment, el Consell Comarcal de les Garrigues, dins l’edició d’enguany de la campanya “Les Garrigues, zona d’Ametllers Florits”, ha organitzat un concurs d’Instagram que s’acaba el 14 de març. El certamen proposa fer una foto original sobre els ametllers florits i els paisatges de la comarca, amb uns premis que consistiran en lots de productes locals.

 

El Patronat impulsa el turisme de floració

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida dona també suport al turisme de floració amb una sèrie d’iniciatives promocionals que tindran lloc al llarg del mes de març. Enguany s’adaptarà l’estratègia de difusió a l’actual situació sanitària i es farà especial incidència en les xarxes socials (Instagram, Twitter i Facebook).

Els objectius de la campanya són donar a conèixer el territori de Lleida a través dels pobles fruiters d’Aitona, la Granja d’Escarp, Montoliu de Lleida, Seròs, Soses i Albatàrrec; mostrar el procés de floració dels arbres de fruita dolça dels municipis del Baix Segre; donar més difusió a les publicacions a xarxes socials dels ajuntaments del Baix Segre, recordant en tot moment que cal complir amb les restriccions de mobilitat establertes.

Així, l’apartat “La floració” del web Ara Lleida ha adaptat els continguts sobre la base de la nova realitat, mentre que el Club Amics de Lleida incidirà en el tema al butlletí mensual que s’envia a tots els associats, d’una banda, i li dedicarà l’apartat de la “Proposta del mes”, de l’altra. També s’ha inclòs aquesta informació al butlletí de premsa digital del Patronat, que té gairebé 1.000 destinataris, i el darrer número de la revista Ara Lleida inclou un reportatge destacat centrat en la floració.

La floració de presseguers, nectariners i arbres de platerines i paraguaians s’ha convertit en un espectacle paisatgístic de primer ordre i permet als visitants que es desplacen a les comarques del Baix Segrià i les Garrigues entre els mesos de febrer a abril viure una experiència sensorial única en la qual es barregen els colors (blanc, groc, verd, rosat), les textures i les aromes dels fruiters.

 

Més informació:

Ajuntament d’Aitona

Tel. 973 79 40 10

https://fruiturisme.info/

Ajuntament d’Alcarràs

Tel. 973 79 00 04

https://www.alcarras.cat/
Ajuntament de la Granja d’Escarp

Tel. 973 78 21 98

https://www.lafloracio.cat/la-granja-escarp/

Ajuntament de Soses

Tel. 973 78 00 09

https://soses.cat/

Ajuntament de Seròs

Tel. 973 79 78 06

http://www.seros.cat/

Ajuntament de Torres de Segre

Tel. 973 79 60 05

https://utxesa.org/la-floracio/

Ajuntament de Montoliu de Lleida

Tel. 973 70 02 80

https://www.facebook.com/hashtag/unpomdeblancor

Ajuntament d’Albatàrrec

Tel. 973 72 00 13

https://albatarrec.cat/

Consell Comarcal de les Garrigues

Tel. 973 14 26 58

http://www.ccgarrigues.com/

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Tel. 973 24 54 08

https://www.lafloracio.cat