Notícies

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida contribueix a fer més sostenibles les empreses i entitats de la demarcació

Divendres, març 5, 2021

Ha organitzat una jornada virtual per explicar el funcionament i els avantatges de la metodologia Biosphere Sustainable Lifestyle, sistema que facilita que l’organització pugui elaborar i executar el seu propi pla de sostenibilitat

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida segueix treballant per fer més sostenible la destinació turística de la demarcació facilitant a les empreses del sector, en col·laboració amb l’Institut de Turisme Responsable (ITR), noves eines per assolir els objectius en aquest àmbit. A fi de fomentar les bones pràctiques en la gestió sostenible de les empreses turístiques i de serveis de la demarcació de Lleida, el Patronat de Turisme posa a disposició del sector la nova metodologia Biosphere Sustainable Lifestyle, un sistema revolucionari que indica el nivell real de sostenibilitat de qualsevol empresa o entitat vinculada amb l’àmbit turístic, involucrant els seus treballadors i connectant amb els clients, i que facilita que l’organització pugui elaborar i executar el seu propi pla de sostenibilitat.

La iniciativa, adreçada específicament a les empreses i entitats turístiques del Pirineu i les Terres de Lleida, permet als interessats adherir-se a la plataforma i obtenir la certificació (si compleixen amb els objectius) de manera gratuïta durant un període de dos anys. Només cal anar a la pàgina web LLEIDA | Biosphere Sustainable Lifestyle i donar-se d'alta (a l'hora de crear el perfil de l'empresa o entitat turística, cal introduir el següent codi: "Lleida2030").

La certificació té beneficis evidents, ja que permet augmentar els estalvis econòmics a través de l'eficiència energètica i hídrica; aparèixer com a entitats certificades Biosphere en les principals OTAS (Booking, Agoda, Hotelbeds, Ecohotels i, pròximament, Trivago); disposar d'un perfil i reconeixement, incloent-hi una placa, un codi QR, presència en web, etc., i entrar en els canals de comunicació i promoció de Biosphere i els seus destins, entre d'altres.

 

Jornada temàtica

Per tal de promoure aquest sistema, destinat en darrer terme a obtenir la Certificació de Turisme Responsable, el Patronat va organitzar el dia 2 de març una jornada temàtica en la qual es van explicar les seves característiques, el funcionament i els avantatges. La webinar fou seguida per 145 empresaris i representants del sector turístic de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida.

Tomàs Azcárate, president de l’Institut de Turisme Responsable (promotor de la certificació), va dir que “la plataforma Biosphere Sustainable Lifestyle és un instrument que ajudarà a aconseguir els objectius de destí de forma integral i que permetrà als agents implicats, a través de diferents indicadors, desenvolupar activitats que els ajudaran a millorar cap a la sostenibilitat”. Azcárate va assegurar que aquest instrument facilitarà que Lleida “es posicioni com a destinació turística en l’àmbit nacional i internacional”.

Després de recordar que el Pla Estratègic del Patronat 2019-2022 elaborat abans de la pandèmia ja advocava “per potenciar un model estratègic de gestió sostenible del turisme basat en els tres pilars de la sostenibilitat: l’economia, el medi ambient i la societat”, la vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, va defensar els avantatges del segell Biosphere Sustainable Lifestyle. “Es tracta d’un certificat que representarà un salt qualitatiu enorme i decisiu per al sector.” Pujol va afegir que la voluntat del Patronat és “créixer responsablement i sota criteris de sostenibilitat; volem millorar la qualitat de vida dels residents i, alhora, fer un bon destí per visitar”.

També va participar en la sessió Marta Cruz, consultora Biosphere, que va descriure els aspectes més tècnics del projecte. La tècnica de l’institut va explicar que Biosphere Sustainable Lifestyle és una plataforma digital molt fàcil d'utilitzar que ajuda a elaborar i executar el propi pla de sostenibilitat directament emanat dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Aquests objectius es tradueixen en accions i activitats concretes i tangibles, facilitant així el seguiment del camí de la sostenibilitat per les empreses i entitats turístiques, la qual cosa crea un entorn interactiu de bones pràctiques.

 

Experiències d’èxit amb la primera certificació

D’altra banda, dos representants del sector turístic de la demarcació de Lleida van exposar la seva experiència després d’elaborar el pla de sostenibilitat de la seva empresa dins d’un pla pilot de la plataforma per a la implementació d’aquesta certificació. Es tracta de Jaume Ramon Solé, de la Torre del Codina i president de la Federació de Cases de Turisme Rural, i Lídia Pàmies, directora de Projectes de l’agència receptiva Tu i Lleida. Jaume Ramon va elogiar el funcionament de la plataforma Biosphere Sustainable Lifestyle, “molt intuïtiva i que a més aporta idees per implementar molt valuoses”, i va posar com a exemple, en el seu cas, l’elaboració de compostatge amb brossa orgànica. La Torre del Codina ja ha rebut la certificació mitjançant aquest pla de sostenibilitat de Biosphere Sustainable Lifestyle. Per la seva banda, Lídia Pàmies va incidir en el fet que la certificació aporta un important valor afegit a la seva empresa i que a més és interessant obtenir-la ja que en el futur serà un requisit que moltes administracions sol·licitaran.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida impulsa aquest projecte amb la col·laboració de les federacions d’Hoteleria, Càmping i Turisme Rural de la demarcació de Lleida, com també amb la xarxa de museus de Lleida, l’Associació d’Empreses de Turisme Actiu i Esports d’Aventura del Pallars Sobirà i la Ruta del Vi de Lleida, entre d’altres associacions i entitats del territori.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Tel. 973 24 54 08

Web: www.aralleida.cat