Benvinguts a Pagès celebra una nova edició aquest cap de setmana. La iniciativa permetrà als visitants familiaritzar-se amb la feina que fan els agricultors, ramaders i productors lleidatans i participar en activitats per conèixer el patrimoni rural i urbà de la demarcació o en experiències singulars com observacions astronòmiques. El web de Benvinguts a Pagès inclou també un seguit de restaurants i allotjaments recomanats a cada comarca.
Entre les experiències de què es pot gaudir a l’Alt Urgell tenim les visites a la Granja Canemar; al Pallars Jussà es poden fer visites a Safrà del Montsec (on es podrà participar en la collita i producció d’aquest producte), a Verdures Naturals de Cala Rian, i a ApiFerro - Mel Crua del Montsec; al Pallars Sobirà destaquen les visites guiades al Museu de Gerri de la Sal i a l’Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua; i al Solsonès tenim la visita a Formatges Ecològics Aubagueta, l’experiència Sol i vermut al castell de Lladurs, observació del Sol amb telescopis solars i vermut, i Tasta Solsona, una passejada pel nucli antic de Solsona i per alguns dels comerços més antics, l’artesania i els productes agroalimentaris locals.
A les Garrigues tenim la visita al celler artístic Mas Blanch i Jové i a l’explotació fruitera Tatufruit, les activitats “Fem de granger” a La Manreana, “Juguem a l’hort de la Mercè” i la jornada de visita al projecte “Oliverars de muntanya i biodiversitat” (Oli Salvatge) de l'Associació Salvatge, Agricultura i Biodiversitat, i el Mindfulness "Serra de la Llena" a les muntanyes de Prades. La comarca de la Noguera ens proposa visites a La Cistella de Montgai (verdures, oli i fruita); el tour guiat al Centre de dinamització de Tartareu per donar a conèixer el patrimoni del municipi de les Avellanes i Santa Linya, i la visita als cellers Castell del Remei i Mas d’en Roy.
Al Pla d’Urgell podem fer la visita a Cal Valls, Aliments Ecològics i Naturals, i a la cooperativa Avantva Coop. La Segarra ens proposa visites a Plantes aromàtiques de la Segarra-Sant Miquel de Tudela. Al Segrià tenim les visites al Molí Covet i l’activitat “Descobreix l'Horta de Lleida” a càrrec de la Granja Pifarré. Les activitats de l’Urgell són la visita guiada al nucli antic de Verdú i la visita al Museu del Torró i la Xocolata d’Agramunt.
El programa també proposa diverses rutes per Catalunya, quatre de les quals a Lleida, que inclouen explotacions, restaurants, allotjaments, activitats complementàries i altres recomanacions de visites culturals i paisatgístiques. Es tracta de la Ruta Pirineus 1: Productes i paisatges de muntanya als Pirineus (Alt Urgell, Alta Ribagorça i Pallars Jussà); la Ruta Terres de Lleida 1: L’oleoturisme de les Garrigues i el Segrià; la Ruta Terres de Lleida 2: Les propostes delicioses del Segrià i la Noguera; i la Ruta Terres de Lleida 3: Les varietats locals de l’Urgell i la Segarra.
Benvinguts a Pagès és un projecte de la Generalitat que va néixer el 2016 en el marc de la candidatura de Catalunya, Regió Europea de la Gastronomia, per tal de donar a conèixer la feina de la pagesia catalana a tota la ciutadania. Els productors obren les portes de les seves granges i obradors i mostren el treball que fan diàriament conreant el camp o amb la pastura. És la forma de posar en valor l’origen de tot allò que mengem i visibilitzar qui hi ha darrere dels aliments que arriben a les nostres taules, així com una oportunitat per apropar-se a les explotacions i omplir el rebost comprant directament als productors.
Més informació:
Benvinguts a Pagès