Notícies

Accions al Pirineu per controlar els accessos als espais naturals per a la seva protecció i conservació

Dimecres, juliol 27, 2022
©Oriol Clavera

La Val d’Aran també estableix horaris i informació a temps real sobre l’ocupació dels principals punts d’interès

Les tres estacions de muntanya lleidatanes gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), és a dir, Espot, Port Ainé i Boí Taüll, i els dos parcs naturals de la demarcació, Alt Pirineu i Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, han acordat realitzar diferents accions per preservar i divulgar els respectius espais naturals, incloent una regulació dels accessos. La Val d’Aran també ha establert mesures per controlar l’afluència als principls llocs d’interès natural.

Les sis estacions de muntanya gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, entre elles les lleidatanes Espot, Port Ainé i Boí Taüll, duran a terme conjuntament amb els quatre parcs naturals de Catalunya, entre els que hi figuren el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, diferents accions per tal de potenciar, divulgar i promoure els valors de respecte a la natura, a l’entorn, la fauna, la flora i el patrimoni cultural de les respectives zones, vetllant també per una regulació dels usos i que l’activitat turística sigui respectuosa amb el medi ambient.

Tot plegat ha quedat reflectit en la signatura de diferents convenis de col·laboració pels quals pacten dur a terme una trentena d'accions per col·laborar en la preservació i divulgació dels espais naturals, tot protegint la biodiversitat a l'entorn de les estacions de muntanya i buscant que les persones visitants es sensibilitzin sobre la importància de la cura del medi ambient. En aquesta línia, aquest 2022 augmenten els acords i es promouran 30 accions, una dotzena més que en l’exercici anterior, que se’n van executar 18.

Així, l’estació de Port Ainé i el Parc Natural de l’Alt Pirineu, han acordat la instal·lació d’un mirador astronòmic a 200 metres de l’Hotel Port Ainé per a l’observació del cel estrellat i posada en valor de la protecció de la qualitat lumínica E1 en tràmit d’aprovació a través d’un itinerari nocturn de raquetes de neu, substitució de tota la il·luminació exterior per LED ambar amb el mateix objectiu i la col·locació de cartells pedagògics del parc i nous menjadors i gàbies niu per afavorir la biodiversitat de l’entorn. Com també s’ha fet els darrers anys, l’estació i el parc participen en la “Mountain Calling” per la recollida de brossa a les estacions d’Espot i Port Ainé, una acció organitzada conjuntament amb l’Associació Loser Surfers i amb la col·laboració de l’Associació Esportiva Pallars.

Per la seva part, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha acordat amb les estacions d’Espot i Boí Taüll l’execució de diverses accions. A Boí Taüll, que es va incorporar l’any passat en la promoció dels parcs naturals per part d’FGC, s’ha plantejat consensuar un nou traçat en el descens fora pista de la vall de Moró per evitar el destorb a la fauna protegida present. També es farà una formació al personal de l’estació per donar-los a conèixer els actius naturals i culturals del parc i dotar-los d’eines per portar a terme accions de divulgació entre les persones visitants de l’estació. Ambdues estacions han col·laborat en un projecte basat en la recuperació de la memòria històrica del parc que s’ha traduït en la publicació d’un llibre anomenat “Mirades al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici”.

Igualment,, amb l'objectiu de millorar l'experiència dels visitants estivals del nostre entorn, el Conselh Generau d'Aran ha tornat a posar en funcionament aquest estiu, del 15 de juliol fins al 12 de setembre, el sistema de consulta de l'estat de massificació als accessos al medi natural de les zones amb més afluència durant aquest període de vacances. En concret, la regulació afecta als paratges de l’Artiga de Lin, Colomèrs, Ribera de Varradòs, Bassa d'Arres, Bassa d'Oles i Ribera de Valerties.

El sistema mostra en temps real l’estat d‟ocupació dels principals espais naturals de la Val d’Aran, a través de l‟app turística GuidAran i de la plataforma digital AparcAran. Aquest sistema permet evitar el desplaçament a zones massificades als que no serà possible accedir per excés de visitants. Igualment, la campanya estableix uns horaris de visita a aquests espais, de 8.00 hores del matí a les 18.00 hores de la tarda. L’objectu és el mateix, regular els accessos, evitar massificacions que puguin alterar els espais naturals i procurar una activitat turística de qualitat i respectuosa amb el medi natural.

El Conselh Generau d’Aran també preveu promoure altres espais menys freqüentats i que es converteixin en alternativa per tal d’ajudar a reduir la massificació de turistes a les zones més concorregudes.

D’altra banda, tenint en compte la greu sequera que estem patint des de fa mesos i l’alt risc d’incendis, els visitants també han d’estar ben atents a les alertes que tant les institucions com els Agents Rurals fan pel que fa als accessos a la muntanya i a les activitats a l’aire lliure, ja que part d’elles es poden veure afectades, ja sigui limitades o prohibides, per aquesta situació climatològica i de risc per l’espai natural.

www.visitaran.com

www.fgc.cat

www.aparcaran.conselharan.org

www.parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/aiguestortes/inici/index.html

www.parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/alt-pirineu/inici/