Notícies
La màgia del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici al Pirineu de Lleida

El Patronat de Turisme promou un quadern didàctic inspirat en el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estanys de Sant Maurici

Dimarts, agost 3, 2021

Basat en l’èxit del llibre de contes L’entrellat dels estanys encantats, que convida a conèixer el Parc Nacional i el territori que en forma part com a destinacions certificades de natura i muntanya en família, que són la Vall de Boí i les Valls d’Àneu i Pirineus-Noguera Pallaresa, el llibret està adreçat a les escoles i instituts de Catalunya per fomentar l’educació mediambiental

Amb el títol La màgia del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici al Pirineu de Lleida, el llibret es planteja com un quadern d’aventures per descobrir aquest paratge únic del Pirineu de Lleida adreçat a joves d’entre 6 i 16 anys. La iniciativa ha sorgit com a resultat de l’èxit del llibre de contes L’entrellat dels estanys encantats, que va editar també el Patronat la primavera de l’any 2020 i que convida a conèixer d’una manera enginyosa el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el territori que en forma part com a destinacions certificades de natura i muntanya en família per l’Agència Catalana de Turisme, que són la Vall de Boí a l’Alta Ribagorça i les Valls d’Àneu i Pirineus-Noguera Pallaresa al Pallars Sobirà. El llibret estarà a disposició de les escoles i instituts de Catalunya en format online a partir del proper curs escolar.

L’autora de les dues obres és Montse Subirana i les il·lustracions són de Toni Serrano. En l’edició del llibre de contes L’entrellat dels estanys encantats, que ha estat traduït recentment al castellà, el francès i l’anglès, hi van  col·laborar conjuntament les tres destinacions certificades de natura i muntanya en família per fomentar el destí de turisme familiar a la demarcació de Lleida, com també l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI).

Tant el conte com el quadern didàctic esdevenen “eines que ajuden a fomentar l’educació ambiental  i contribuir d’aquesta manera a la salvaguarda del nostre entorn tot fomentant el respecte a la natura i la sostenibilitat del nostre planeta”, segons va explicar la vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, que va recordar que aquests objectius vertebren precisament el Pla estratègic del Pirineu i les Terres de Lleida impulsat pel mateix Patronat de Turisme.

L’autora del conte i del quadern didàctic, Montse Subirana, va destacar en el decurs de la presentació del quadern didàctic que “a través de la Pirene i d’altres personatges del relat es posen en relleu valors com la sostenibilitat, el gaudi amb els amics i la família, la cultura i els costums i, alhora, amb els elements de la ficció s’introdueix una mirada científica, de descoberta del territori des d’un vessant menys conegut però molt important per a l’equilibri ecològic”.

La màgia del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici al Pirineu de Lleida està disponible online (cal clicar a https://www.aralleida.cat/quadern-didactic/​ i es pot descarregar en pdf). Està pensat per llegir-lo i treballar-lo de manera individual, i també conjuntament en tallers i com a material didàctic escolar. Els continguts s’han elaborat sobre la base del currículum de l’Àrea de coneixement del medi natural, social i cultural a l’Educació Primària (cicle mitjà i cicle superior).

Rutes amb endevinalles a la Vallferrera

D’altra banda, l’Ajuntament d’Alins, a la comarca del Pallars Sobirà, ha creat 4 rutes turístiques en les quals els visitants han de resoldre una sèrie d’endevinalles que els permeten seguir avançant per conèixer millor el territori i la seva història. La iniciativa, creada conjuntament amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu, té com a escenari els pobles d’Alins, Araós, Àreu i Ainet de Besan, i les preguntes giren al voltant de la indústria del ferro i de les fargues, una activitat històricament important a la zona que precisament va donar nom a la Vallferrera.

Els itineraris són de dificultat baixa (tenen entre 0,7 i 1,3 quilòmetres) i ofereixen fins a 12 endevinalles. Es van posar en marxa el cap de setmana del 10 i 11 de juliol, coincidint amb l’11a edició de la Fira del Ferro Pirinenc d’Alins. Aquest escape tour, batejat amb el nom de “Temps de ferro”, està plantejat com una activitat turística familiar gratuïta i els participants només han de disposar d’un mòbil i connexió a Internet.

Gastrosarau. Benvinguts a l’Urgell

El Consell Comarcal de l'Urgell ha posat en marxa el Gastrosarau. Benvinguts a l’Urgell, una gimcana nocturna per aquesta comarca destinada a fomentar el turisme i els productors de la comarca. Durant el recorregut, els participants hauran de passar per diversos punts d'interès on trobaran un codi QR que els donarà una paraula i hauran de completar una frase. El premi és un Urgellbox, un smartbox amb descomptes en restaurants, cellers, productors i museus de la comarca, valorat en més de 150 €, que es lliurarà a cada adult del grup.

El joc es durà a terme el 6 d’agost a Tàrrega, el 7 d’agost a Verdú, el 3 de setembre a Maldà i el 4 de setembre a Nalec, a partir de les 20 hores i amb grups d’un màxim de 5 persones. Les inscripcions s'han de fer a la pàgina web www.gastrosaraus.com i tenen un preu simbòlic de 5 € per grup.

Concurs de Microrelats de la Vall Fosca

Finalment, el 7 d'agost tindrà lloc al Museu Hidroelèctric de Capdella el lliurament de premis del V Concurs de Microrelats del Museu Hidroelèctric de Capdella, a la Vall Fosca, acte que comptarà amb l’actuació d’Àngels Bassas i Josep Manel Vega amb l’espectacle Paisatge inacabat i altres poemes. Els relats presentats al certamen han de tenir com a escenari principal la Vall Fosca.

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat/

Ajuntament d’Alins
Tel. 973 62 44 05
Web: http://alins.ddl.net/